Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demokratin har rätt att försvara sig mot nazister

Det är fullständigt oacceptabelt att extremister begränsar vanligt folks frihet och trygghet, skriver Lena Hallengren och Miguel Odhner.
Foto: LISA MATTISSON EXP
Lena Hallengren (S), socialminister och första maj-talare i Kungälv och Göteborg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande Kungälv.
Foto: PRESSBILD

Socialdemokraterna och andra demokratiska partier går i dag samman och säger med en röst till nazisterna: Det räcker nu, skriver socialminister Lena Hallengren och Kungälvs kommunstyrelseordförande Miguel Odhner och meddelar samtidigt att regeringen innan sommaren tillsätter utredning om att förbjuda rasistiska organisationer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag talar vi på första maj i Kungälv. Arbetarrörelsens dag ska vara en dag för demokrati och vanligt folks trygghet. Men i år har organiserade nazister lockat anhängare från andra ställen till staden. Och tidigare har nazister valt att bosätta sig i Kungälv. Under valrörelsen i fjol kämpade kommunen med den otrygghet som deras närvaro för med sig. 


Första maj-firandet kommer att påverkas. Polisinsatsen blir stor och dyr. Människor kommer att känna rädsla och oro.


Men Kungälv väcker också hopp. Socialdemokraterna samlar medlemmar från hela Göteborgsområdet och faktiskt en stor del av Västsverige. Tillsammans med de andra demokratiska partierna går vi samman och säger med en röst: Det räcker nu! Det är nog nu! 


Genom historien har det funnits perioder när extrema politiska eller religiösa rörelser växt sig starka. Ofta har det hängt ihop med oro i omvärlden. Med ökad ojämlikhet eller skenande arbetslöshet. I vår tid är de växande klyftorna en av flera pådrivare av extremismen. 


Vårt samhälle brottas inte bara med hotet från nazismen, utan också med hotet från radikal islamism. De här motbjudande ideologierna har olika utgångspunkter men de hämtar näring ur samma mörka mylla. Och de har bland annat det gemensamt att de avskyr den fria pressen och jämställdhet mellan män och kvinnor. De högerextrema angriper också de fackliga rättigheterna, för de vet att arbetarrörelsen är deras starkaste motkraft.


Det är fullständigt oacceptabelt att extremister begränsar vanligt folks frihet och trygghet. Att de utnyttjar våra gemensamma friheter och rättigheter för att inskränka andras. Vi menar att demokratin har rätt att försvara sig mot dem som vill förgöra den. Före sommaren kommer regeringen att tillsätta en utredning om att förbjuda rasistiska organisationer och deltagande i sådana organisationer. 


Regeringen har också startat Centrum mot våldsbejakande extremism som arbetar mot religiös och politisk fanatism. I Göteborg bidrar Segerstedtinstitutet sedan 2015 med att ge kunskap till hela Sverige om förebyggande insatser mot våldsutövande ideologier och rasistiska organisationer.


Polisen och Säkerhetspolisen har fått ökade anslag och särskilda uppdrag för att motverka hatbrott, våldsbejakande extremism och andra former av hot mot vårt öppna och demokratiska samhälle. Och till 2024 ska antalet polisanställda öka med 10 000. Det behövs för tryggheten. 


Utöver det arbetet, och utöver vår samling i Kungälv, måste vi göra allt vi kan för att bygga ett starkt samhälle. Ett samhälle präglat av respekt och förståelse mellan människor. Ett samhälle med kraft att skapa trygghet på gator och torg, på skolor och sjukhus. Ett samhälle som tar tillvara på alla människors vilja till arbete, som stärker välfärden och tryggar våra äldres pensioner. 


Vi behöver riva ner barriärer som minskar möten och utbyten mellan generationer och mellan människor med olika bakgrund. Vi behöver bekämpa det som driver otrygghet. Om det så är segregation, arbetslöshet, brottslighet eller allt djupare ekonomiska klyftor. 


För oss socialdemokrater är första maj en dag för politisk kamp. Och ingen kamp är viktigare än den mot dem som vill hindra vårt sätt att leva. Varhelst extremismen visar sitt fula tryne ska det finnas socialdemokrater där som sätter emot, som visar en annan väg. 


Du ska kunna vara den du är. Du ska kunna älska den du vill och leva fritt och öppet. 


I Sverige slår vi vakt om demokratin. 


Lena Hallengren (S)

Socialminister och första maj-talare i Kungälv och Göteborg


Miguel Odhner (S)

Kommunstyrelsens ordförande Kungälv