Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraternas ”friska fläkt” blev till idéfattig populism

Demokraterna ska veta att staden vars kommuntal de vill nollställa är samma stad som slöt sig bakom människor på flykt under #refugeeswelcome 2015, skriver Sandra Daniel och Jonathan Ahlström vid LUF.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/GT
Sandra Daniel, distriktsordförande LUF Väst.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jonathan Ahlström, ordförande LUF Storgöteborg.
Foto: PRESSBILD

Demokraternas förslag att nollställa kommuntalet gällande hur många personer Göteborg ska ta ansvar för är ett led i den populistiska våg som i dag sveper över världen. Som liberaler kan vi inte acceptera ett Göteborg som inte är möjligheternas stad även för nyanlända, skriver Sandra Daniel och Jonathan Ahlström vid LUF Väst och LUF Storgöteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Lokal migrationspolitik har blivit något av en paradgren för flera av partierna i Göteborgs kommunfullmäktige. Nyligen försökte Socialdemokraterna tillsammans med Demokraterna och Sverigedemokraterna att undanta hela Göteborg från EBO-lagstiftningen, eftersom de ansåg att hela Göteborg var ett utsatt område. Det är inget annat än ett tafatt försök till att stänga dörren för de allra mest utsatta. Det är en mycket klandervärd och oacceptabel väg att gå. Göteborg ska säga ”Välkommen hit, välkommen hem” och vara möjligheternas stad för fler än bara Svenssons. 

Demokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraternas plan gick dock i stöpet när migrationsminister Morgan Johansson (S) tvingades ändra lagen så att det enbart var just utsatta områden som undantogs. Nu är det i stället länsstyrelsen som har sista ordet så att kommuner inte får för sig att betrakta Göteborgs rikaste områden, exempelvis Örgryte och Askim som just precis utsatta områden. Det är tur att nämnda partiers försök att vägra ta ansvar för människor på flykt och möjliggöra en bättre vardag för nyanlända, faktiskt misslyckades. 

Demokraterna ger sig dock inte. I ett nytt försök att påverka en fråga som inte är en kommunal fråga, så vill partiet i stället ändra kommuntalet. Det vill säga hur många nyanlända Göteborg skall ta emot och i stället för att säga ”Välkommen hit, välkommen hem” till de 291 antal personer som det handlar om, vill Demokraterna helt nollställa kommuntalet. 

Vi pratar om personer som antingen har fått uppehållstillstånd och väntar på att få flytta från någon av Migrationsverkets anläggningar eller personer som kommit till Sverige som kvotflyktingar. Unga som gamla drabbas – ingen skonas. 

Vi ser hur tonen och retoriken gentemot människor på flykt alltför länge hårdnat. Demokraternas förslag att nollställa kommuntalet är ett led i den populistiska våg som i dag sveper över Europa och världen. För Göteborgs del är det i år 291 personer som staden ska ta emot - för Demokraterna är det 291 personer för många. Det anstår varje seriöst och humant parti att stå mot populistiska förslag som dessa. Ett nollställt flyktingmottagande är oacceptabelt och inget Sveriges andra största stad någonsin får acceptera. 

För Demokraterna ska veta, att staden vars kommuntal de vill nollställa är samma stad som slöt sig bakom människor på flykt under #refugeeswelcome 2015. Det är samma stad som fyllde Centralstationen med filtar, varma kramar och hopp om human migrationspolitik. Vi kanske inte kan fylla Centralstationen på samma sätt med anledning av den pandemi som nu sveper över världen, men det betyder inte att det inte finns flera av oss som ser igenom Demokraternas ihåliga förslag om att stänga dörren för nyanlända, och på så sätt försöka vinna över SD-väljare. 

Att använda sig av flyktingar för att ta enkla röster inför valet 2022 är både nedrigt och idéfattigt för ett parti som skulle vara en ”frisk fläkt” i Göteborgspolitiken. Det är också synd att det inte gått upp för Demokraterna att migrationsfrågan ytterst ligger på riksdagsnivå, att driva frågan i kommunfullmäktige, i synnerhet på det sättet som Demokraterna försöker göra och är därför inte särskilt seriöst av Göteborgs andra största parti.

Från Liberala ungdomsförbundets sida hoppas vi fortfarande på ett samhälle som både gör det lättare för människor att bosätta sig, men också arbeta i Göteborg alldeles precis oavsett om personen kommer från Strömstad eller Syrien. Det borde anstå alla kommunfullmäktiges partier att verka i den riktningen, för som liberaler och medmänniskor kan vi inte acceptera ett Göteborg som inte är möjligheternas stad även för nyanlända. Det borde inte heller Demokraterna göra.


Sandra Daniel

Distriktsordförande LUF Väst


Jonathan Ahlström

Ordförande LUF Storgöteborg