Axel Josefson (M), vice ordförande i Trafiknämnden i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECKAxel Josefson (M), vice ordförande i Trafiknämnden i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Axel Josefson (M), vice ordförande i Trafiknämnden i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECKHampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK
Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg. Foto: JESPER ORRBECK

De rödgröna är ute och cyklar

Publicerad

I stället för att underhålla det vi redan har, vill de rödgröna satsa på prestigeprakt som snabbt visar sig bli omöjliga att genomföra. Cyklisterna har inget att hämta i de rödgrönas misslyckade trafik- och cykelpolitik, skriver moderaterna Axel Josefson och Hampus Magnusson.

Den 13 mars behandlar Trafiknämnden arbetet kring Cykelstaden Göteborg. Trots att cykelstaden är ett av de rödgröna partiernas prestigeprojekt inom trafikpolitiken är läsningen dyster. Cykeltrafiken minskar samtidigt som antalet olyckor ökar och trots att stora medel lagts på investeringar i ny infrastruktur lyckas de rödgröna inte genomföra projekten.

 

Återigen visar det sig att den rödgröna trafikstrategin, där biltrafiken ska minska med 25 procent och cyklingen ska tredubblas till 2035 har misslyckats. Konsekvenserna blir inte bara försämrad tillgänglighet för bilister utan också för kollektivtrafik och cyklister. Medan bilister inte längre ges möjlighet att parkera i innerstaden och kollektivtrafikresenärer blir sittandes i köer på bland annat Åkareplatsen, får cyklisterna uppleva en ökad risk för olyckor i och med bristande underhåll av cykelvägarna. 

 

Skälet till det sistnämnda menar vi beror på att de strategiska valen som det rödgröna styret har valt inte har fungerat. Den primära satsningen har varit att kraftigt försöka bygga ut antalet cykelvägar och i sina investeringsbudgetar har man avsatt stora belopp för att realisera detta. Bristande ledning och styrning från den rödgröna majoriteten har dock medfört att stora delar av dessa cykelsatsningar inte har genomförts.

 

För att finansiera nysatsningar (som inte blivit av) har man samtidigt reducerat anslagen till drift och underhåll vilket har medfört att 60 procent av cykelvägarna i dag, enligt Göteborgs Stads trafikkontor, har en oacceptabel standard. Enligt trafikkontoret krävs det att ungefär 4 procent av ytan underhållsbeläggs varje år för att hålla cykelvägnätet i gott skick men de senaste två åren har bara ungefär 1 procent fått ny beläggning. Samtidigt visar Trafikkontorets statistik att 80 procent av cykelolyckorna i Göteborg är singelolyckor och hälften av dessa olyckor beror på bristande underhåll. Det är skrämmande siffror.

 

Vi tycker att hela trafikstrategin behöver göras om och i stället utgå från vad som är realistiskt att genomföra – nämligen att biltrafiken hålls på en konstant nivå och att trafikökningen tas i gång-, cykel- och kollektivtrafiken. Precis det som också Göteborgs Stad kommit överens om tillsammans med Västra Götalandsregionen och övriga kommuner i Göteborgsregionen, i och med målbilden för Kollektivtrafiken 2020 som antogs för cirka 10 år sedan. För att nå det målet behöver samtliga trafikslag ha god framkomlighet i centrala Göteborg.

 

För att öka cyklingen i Göteborg behövs inte främst ny cykelinfrastruktur utan att vi underhåller och tryggar den infrastruktur som finns. Dessutom vill vi moderater se en satsning på säkra cykelparkeringar då vi vet att många känner otrygghet inför risken att cykeln blir stulen. Det handlar framför allt om säkra parkeringar vid kollektivtrafiknoder, vid alla större kommunala arbetsplatser och att de kommunala bostadsbolagen erbjuder bra cykelparkeringar för sina hyresgäster.

 

Den rödgröna majoriteten säger att de håller med oss och lovade redan 2015 att bygga ett stort ”torn” för parkerade cyklar på Drottningtorget. Men trots att löftet gavs för flera år sedan har projektet ännu inte blivit av utan kantas av förseningar– vilket man kunnat läsa om i media senast för några veckor sedan. Satsningen är tyvärr symptomatisk för de rödgrönas trafikpolitik: Hellre symboliska prestigeprojekt som sedan visar sig omöjliga att genomföra än att stegvis och pragmatiskt arbeta för en bättre trafiksituation för alla i Göteborg.

 

Alliansen har i sitt budgetförslag prioriterat drift och underhåll av cykelbanor framför investeringar i ny infrastruktur och vi satsar därför mer än de rödgröna. Vi anser att det är av yttersta vikt att vi först underhåller det vi har, framför att vi försöker bygga ny cykelinfrastruktur som sedan får förfalla. Framförallt blir det viktigt när bristen på personal och framdrift i nybyggnationsprojekt gör det svårt att få något färdigt. Då är det lättare att hitta resurser som kan underhålla det befintliga vägnätet.

 

Axel Josefson (M)

Vice ordförande Trafiknämnden och biträdande kommunalråd

 

Hampus Magnusson (M)

Kommunalråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag