Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför vill jag kandidera till EU

David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
EU-parlamentet i Bryssel.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Anledningen till att jag bor i Göteborg och Sverige i dag är för att mina familjemedlemmar fick fly två gånger i en tid då Europa inte samarbetade. Därför är jag stolt och glad att tacka ja när KD:s medlemmar vill att jag kandiderar till EU-parlamentet, skriver David Lega (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I och med att Sverige stod utanför både första och andra världskriget kan det vara svårt att förstå vilka fasor Europa har upplevt, och den betydelse som det europeiska samarbetet haft och fortsätter ha som fredsprojekt. Att så många länder på den tidigare så krigshärjade kontinenten i dag kan samsas och på ett demokratiskt sätt utvecklas tillsammans är egentligen helt otroligt.


Men de tidigare fasansfulla händelserna har i mycket stor utsträckning påverkat och påverkar fortfarande mångas liv, inte minst mitt eget. Jag växte själv upp i en familj med djupa sår från både nazistiska och kommunistiska diktaturer.


Min farfar som föddes i Polen förlorade i stort sett hela sin familj i Förintelsen. Han själv lyckades fly till forna Sovjetunionen, och efter kriget kom han tillbaka till Polen tillsammans med min farmor. Men i slutet av 60-talet kände min farmor och farfar av samma tendenser igen i det kommunistiska Polen. För andra gången i sitt liv tvingades min farfar att fly. Han hade tur, och fick tag på visum till Sverige för hela familjen. På så sätt kom min familj på pappas sida till Sverige. Min pappa lyckades sedan bygga ett fantastiskt liv tillsammans med min mamma i Göteborg för vår familj.


Det finns de som menar att de fruktansvärda händelserna under andra världskriget är så långt bort och att det inte längre påverkar oss. Men i dag slås vi på ett skrämmande sätt av historiens mörka vingslag från en tid då Europa inte hade frihet och då mänskligt värde inte existerade. I dag lever vi återigen i en tid när politisk extremism och populism växer sig starkare, vilket inte minst Brexit är ett exempel på. Även fortsättningsvis är det europeiska samarbetet nödvändigt för att möta dessa tendenser. Kanske nu mer än på många år.


Att stå upp för alla människors lika värde har alltid varit centralt för kristdemokratin. Det var kristdemokrater som Konrad Adenauer som stod upp mot nazismen och kommunismen vid en tid då det krävdes mycket mod att göra det. När mörka skuggor nu faller över Europa och där gemenskap står mot nationalism, har det europeiska samarbetet och kristdemokratin återigen sin ursprungsroll.


Därför är jag oerhört stolt och glad att tacka ja när Kristdemokraternas medlemmar nu har nominerat mig till KD:s valsedel för Europaparlamentsvalet i maj nästa år. Jag är övertygad om att det går att kombinera tanken på en stark, konkurrenskraftig och framtidsinriktad union med ett konstruktivt ifrågasättande av mer överstatlighet.


Att jag är en stark EU-anhängare innebär inte att jag är okritisk till att en del ledare inom EU vill bygga ett centraliserat EU som ska bestämma om allting. Det är precis tvärtom. En sådan utveckling kommer endast att skapa en misstänksamhet mot unionen och leda till ökad splittring. EU-politiken ska byggas på respekt för subsidiaritetens princip om att beslut ska fattas på den mest ändamålsenliga nivån.


Därför är det orimligt att EU ska lägga sig i frågor som socialförsäkringssystem och arbetsrätt. EU ska ägna sig åt frågor som bäst hanteras på EU-nivå, såsom organiserad brottslighet, miljöpåverkan och förbättrad handel.


Jag vet att väldigt mycket av det som kommer att hända i EU den närmsta tiden är avgörande för hur inte bara Europa utan även Sverige kommer att se ut i framtiden. Jag tror att jag med min person och bakgrund kan påverka utvecklingen framför allt inom frågor som berör social utsatthet, mänskliga rättigheter och ett öppet Europa. En del av arbetet görs i utskott, såsom Sysselsättning och Sociala frågor, men mycket görs också i relationerna mellan ledamöterna och medborgarna.


Då tänker jag inte minst på det som Kristdemokraternas tidigare EU-parlamentariker Alf Svensson en gång sa: ”De som är i EU och tror att de ska göra solonummer kommer ingen vart”. Han menade helt riktigt att det i stället handlar om att bygga upp relationer och nätverk på plats för att få igenom olika frågor. Med mina erfarenheter som ledamot inom stora internationella organisationer såsom Unicef, min bakgrund som elitidrottare med tävlingar över hela världen, driven entreprenör och inte minst som politiker och kommunalråd hoppas jag få förtroendet att bli Kristdemokraternas ledamot i Europaparlamentet.


David Lega (KD)

Oppositionsråd i Göteborg

Kandidat till KD:s lista till EU-valet i maj