Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför väljer jag att lämna Demokraterna

Jag är en av de ledamöter som efter hot om uteslutning nu väljer att lämna ett krackelerande parti, skriver ersättaren i fullmäktige Mikael Sjöholm.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Mikael Sjöholm, ersättare i Göteborgs fullmäktige.
Foto: PRIVAT
Martin Wannholt (D), partiledare.
Foto: MATHIAS BERGELD

Toppstyrning och en utbredd tystnadskultur är tyvärr det rådande tillståndet i Göteborgs näst största parti, Demokraterna. Jag är mycket kritisk mot partiledaren Martin Wannholts agerande och beteende, skriver Mikael Sjöholm, ersättare i Göteborg fullmäktige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ledningen för Demokraterna i Göteborg agerar på ett sätt mot enskilda partimedlemmar som gång på gång visar att de har svårt att leva upp till sitt stolta namn Demokraterna. Tre ledamöter och flera ersättare har den senaste tiden i all hast lämnat partiet och sina platser i kommunfullmäktige. 


Nu fortsätter partiledningen att tysta fler kritiska röster inom partiet. Kritiker som med rätta påtalat att partiet är toppstyrt och att ledningen inte klarat av att bygga upp en effektiv partiorganisation. Dessutom finns det uppenbara brister i hur partiet kommunicerar med både sina partimedlemmar och de drygt 60 000 göteborgare som röstat på partiet.


Demokraterna visade redan i ett tidigt skede tydliga tendenser på att vara toppstyrt. För att säkerställa kontrollen över partiet sitter Martin Wannholt idag på samtliga toppositioner: Ordförande i partistyrelsen, gruppledare i kommunstyrelsen och gruppledare i regionen. Så vill man påverka eller förändra den förda politiken eller partipolitiken på samtliga nivåer så måste man gå förbi Martin Wannholt.


Jag är en av de ledamöter som efter hot om uteslutning nu väljer att lämna ett krackelerande parti. Hot om uteslutning kom efter protester mot ett odemokratiskt agerande och en påfallande tystnadskultur. Jag är mycket kritisk mot partiledaren Martin Wannholts agerande och beteende.


Att partiledaren vid olika tillfällen farit med osanning i både kommunfullmäktige och sociala medier, har bidragit till att successivt undergräva mitt och andras förtroende.


Det kanske tydligaste exemplet på osanning var när Martin Wannholt den 20 december i fjol under kommunfullmäktige påstod att den egna KF-gruppen föreslagit att inga medel skulle tillföras stadens jubileumssatsning. En direkt osanning som dessutom starkt kritiserades av övriga partier. Då var vi många som förstod att sanningen inte står högst på dagordningen för Wannholt.


Under fjolårets valrörelse gjorde partiet en stor sak av att partiprogrammet bygger på fakta och kunskap. Därför skulle ett tiotal kunskapsgrupper tillsättas för att forma och utveckla partiets politik. Det var ett nytänkande som jag stöttade till hundra procent och som på riktigt kan utvecklas till en modern politik som inte fastnar i den traditionella höger-vänster-skalan. 


Men sanningen är den att det efter två år inom Demokraterna endast finns två fungerade kunskapsgrupper: Skola/förskola samt Vård och omsorg. När det gäller att bilda och driva de kunskapsgrupper som skulle vara partiets signum, så har partiledningen visat sig vara oförmögen, handlingsförlamad och ointresserad.


För Göteborg väntar en rad utmaningar som Demokraterna mycket riktigt lyfte fram under valrörelsen. Vid sidan av den oreda som politiken skapar, måste styrning och ledning av kommunens verksamheter utvecklas och effektiviseras. Brist på trygghet i utsatta områden tas på allvar och skolresultaten förbättras. Dessa och många fler frågor borde det gå att få en samsyn kring om Demokraterna är villiga att hitta samarbetspartners för att kunna styra Göteborg med majoritet.


Personligen tar jag hotet om uteslutning med ro eftersom ledningen för Demokraterna inte visat sig vilja ta något ansvar i praktiken. Det är bekvämare att vara emot och säga nej till de flesta förslag som läggs av andra partier. Men att bedriva en framgångsrik politik från avbytarbänken brukar som bekant inte ge några bestående resultat.


Jag har under partiets korta historik träffat på ett stort antal engagerade partimedlemmar som är aktiva i kommunfullmäktige och i stadens nämnder, förvaltningar och kommunala bolag. Det är detta engagemang som bidragit till att jag gjort min politiska värnplikt i Demokraterna trots en dysfunktionell partiledning. 


Min förhoppning som politiker var att med Demokraterna bygga ett ännu starkare Torslanda, men ointresset från partiledningen var total. Jag lyckades bättre med mitt engagemang som privatperson med att bland annat skapa opinion och få politikerna att klubba igenom Torslanda tvärförbindelse. Jag kommer därför fortsätta att verka för att Torslanda ska utvecklas i en positiv riktning. 


Mitt engagemang för Göteborg har jag fortfarande kvar och det går att bejaka utan medlemskap i ett parti där medlemsdemokratin dagligen sätts på undantag.


Mikael Sjöholm

Ledamot i SDN Västra Hisingen

Styrelseledamot Got Event

Ersättare i kommunfullmäktige