Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför arrangerar vi en helt ny kulturfestival

Alexander Goldmann, ordförande Musiker Mot RasismFoto: DANIEL WIRGARD
Mushtaq Khorsand, musiker.Foto: DANIEL WIRGARD
Lina Horner, musikerFoto: KRISTIN LIDELL
Marit Deubler och Martin Holmlund i Those Barren Leaves. Foto: PRESSBILD
José González, musiker.Foto: CARLOS CRUZ

Nu startar vi festivalen 1Göteborg, där 20 arrangörer och över 100 musiker går samman med konserter över hela staden nu i helgen, skriver Alexander Goldmann, Lina Horner, Mushtaq Korsand, José Gonzalés med flera.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För ett tag sedan hölls en föreläsning med en sympatisk professor vid Göteborgs universitet som initierat läxläsning i samarbete med en skola i ett utsatt område. Hans kolleger ställde gärna upp ideellt med tid och kunskap. Men eftersom de inte ville sätta sin fot i det utsatta området så fick barnen bege sig in till centrala Göteborg för att utbytet skulle vara möjligt. Ett liknande exempel kommer från en av stadens kulturinstitutioner som också skulle göra ett utbyte med en skola i ett utsatt område. Några av medlemmarna i ensemblen hyste så stor rädsla att de efterfrågade livvakter. 

 

Många i centrala Göteborg är rädda för att bege sig till ytterområdena, fastän brottsstatistiken visar att den största risken att utsättas för brott finns i centrum. Tveklöst är de påverkade av den mediala och politiska retorik som gör gällande att vissa områden är så kallade no-go-zoner, där det skulle vara farligt att vistas och där polisen sägs ha tappat kontrollen. Polisens rapport från 2017 pekar ut sju områden i Göteborg som särskilt utsatta, men har i intervjuer kallat dessa för ”go-go-zoner”, områden som de har extra fokus på. 

 

Samtidigt är det många i ytterområdena som inte rör sig över stadsdelsgränserna eller som nästan aldrig är inne i centrala Göteborg där flertalet av stadens kulturella institutioner finns. Kulturen blir därför inte tillgänglig för alla och människor från olika stadsdelar möts inte.  Skillnaden i levnadsvillkor mellan olika områden är stor, det skiljer upp till 9 år i förväntad medellivslängd mellan olika stadsdelar och mellan den högsta och lägsta medelinkomsten är det närmare 400 000 kronor. Barn och unga drabbas av en ojämlik skola. I en central skola går upp emot 90 procent av eleverna i årskurs 9 ut med godkända betyg i alla ämnen medan endast runt 30 procent gör det i de utsatta områdena. 

 

Vad händer med en stad som redan är starkt segregerad och splittrad när vissa stadsdelar utmålas som krigszoner? Vad händer med de ungdomar som bor där och deras självbild? Vad händer med gemenskapen över staden? En retorik som sätter människor och stadsdelar mot varandra bidrar till ytterligare polarisering och utanförskap. Det är också en retorik som inte erbjuder några lösningar utan befäster problem och skillnader. Det är en retorik som vi är trötta på. Vi vill i stället fokusera på handlingskraft och vilja till förändring. 

 

Vi är kulturarrangörer och musiker verksamma i Göteborg som är övertygade om att sammanhållning och vilja till förändring är nyckeln till en gemensam stad. Vi är också övertygade om att viljan behöver komma från alla oss som bor i Göteborg – att insikten att vi bor i samma stad och har mer som förenar oss än skiljer oss är viktig. 

 

Göteborg Stad har ett ambitiöst och nödvändigt arbete i Jämlikt Göteborg. Men i tider av splittringspolitik när människor och områden ställs mot varandra är det ännu viktigare att vi göteborgare också tar ställning, att vi står upp för en gemensam stad, att vi inte köper no-go-zon-snacket och att vi vill verka för att människor möts. 

 

Kultur är ett sätt att mötas. Nu startar vi 1Göteborg, en festival där 20 arrangörer och över 100 musiker går samman med konserter över hela staden under den kommande helgen. Initiativet kommer från den ideella föreningen Musiker Mot Rasism som verkat för ett inkluderande samhälle sedan starten 2013, men 1Göteborg samlar utöver musiker och kulturarrangörer en bred skara privatpersoner, organisationer, studieförbund, näringsliv, etcetera. 

 

Alla förenas i en stark vilja att bidra till förändring. 1Göteborg vill verka för ett inkluderande och tillgängligt kulturliv. Vi vill genom kultur stärka känslan av en gemensam identitet, ett gemensamt Göteborg. 1Göteborg är en unik satsning, en liknande viljeyttring där så många arrangörer och kulturutövare samlas har vad vi vet aldrig tidigare gjorts – men detta är bara starten. Vi hoppas få med oss många fler, växa och återkomma år efter år. 

 

Välkomna!

 

Alexander Goldmann, ordförande Musiker Mot Rasism

Petra Widmaier Jaktlund, SV Göteborg, samordnare musik

Helena Fornegård, musik- och körpedagog Biskopsgården

José González, musiker

Thomas Pontén, musiker/musikterapeut

Mariah Kemler, musiker

Dan Greider, musiker

Oskar Frantzén, musiker

Elisabeth Särnefält Rösehag, musiker

Jens Ramnebro, musiker och musiklärare

Erik Elias Ekström, musiker

Simon Boerenbeker Klang, musiker

Martin Holmlund, musiker

Rickard Olsson, kulturproducent Blå Stället Angered

Robin Olsson, kulturcaféägare

Petra Revenue, manusförfattare och regissör

Tomas Modig, kulturproducent Frölunda Kulturhus

Ammi Johansson, verksamhetsutvecklare inom musik, Sensus Studieförbund

Harald Sjöström, restaurangansvarig Tidbloms pub & restaurang

Lina Horner, musiker

Karin Nygren, musiker

Lina Melander, musiker

Mushtaq Khorsand, musiker

Kalle Karlsson, verksamhetsledare Kultur 4ur Göteborg

Martin Hultqvist, bokare/arrangör Pustervik

Anders Johnard, egenföretagare

Daniel Wirgård, musiker och fotograf

Nema Vinkeloe Uuskyla, frilansmusiker

Oskar ”Mollgan” Schwartz, musiker

Christl Süle, CruzinCoffee

Marit Deubler, musiker

Anna Persson, Bolanivagnen

Samuel Persson, Bolanivagnen

Jennifer Lander, musiker

Britta Persson, musiker

Johannes Lundberg, Program Manager, Nefertiti Jazz Club, Göteborg

Anna Mattisson, eldartist, Eldfågel

Daniel ”Achmed” Sundler, eldartist, Eldfågel 

Alismir Jugo, kulturproducent/musiker/historiker, Angered