Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dan Sten Olsson agerar inte i linje med svenska intressen

Sverige har sedan konfliktens utbrott varit starkt kritiska mot Ryssland och dess agerande i Ukraina, skriver fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter efter Dan Sten Olssons (bilden) uppmärksammade DN-intervju om Krimhalvön och Ryssland.
Foto: NORA LOREK
Anna Johansson (S), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: LENA DAHLSTRÖM / Lena Dahlström
Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Johan Büser (S), riksdagsledamot och ordförande i den svenska OSSE-delegationen
Foto: PRESSBILD
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vi blev något förvånade över Dan Sten Olssons uttalanden om att Krimhalvön tillhör Ryssland, skriver fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter från Göteborg. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I en DN-intervju framförde Stenas huvudägare Dan Sten Olsson nyligen att Krimhalvön bör tillhöra Ryssland och anklagar världssamfundet för dålig handlingskraft som inte har gett vika för Rysslands intressen. 

Dan Sten Olsson hävdar att han som göteborgare kände en rätt att kontakta den före detta socialdemokratiska utrikesministern Jan Eliasson som även haft ett stort engagemang inom FN och dessutom med bakgrund från Göteborg för att framföra sin åsikt. Då hävdar vi, som göteborgare och som socialdemokrater vår rätt att bemöta Olssons uttalande som står i kontrast till stora delar av världssamfundets uppfattning och som riskerar att skada Sveriges anseende samt intressen. Det finns dessutom en bred politisk enighet i Sveriges riksdag bland partierna rörande statusen för Krimhalvön.

Krim-halvön annekterades av Ryssland under februari, mars 2014. Krim har sedan dess administrerats som två ryska federationssubjekt – Republiken Krim och den federala staden Sevastopol. Dessa tvingas numera lyda under rysk lag och har representation i det ryska parlamentet. I östra Ukraina i regionen Donbass (med städerna Donetsk och Luhansk) pågår än i dag väpnade konflikter mellan pro-ryska grupper, stödda av den ryska militären, och den ukrainska regeringen. Kriget har sedan starten 2014 krävt närmare 14 000 dödsoffer.

Sverige har sedan konfliktens utbrott varit starkt kritiska mot Ryssland och dess agerande i Ukraina. Mycket av arbetet, till exempel det med sanktioner, har gått genom EU. Om just Ukraina är regeringen tydlig med bland annat att sedan Rysslands illegala annektering av Krim och den ryska aggressionen i östra Ukraina inleddes 2014 har EU stärkt sitt stöd till landet. Fokus har legat på såväl stöd till Ukraina som sanktioner mot Ryssland.

Utrikesminister Ann Linde (S) har vidare varit tydlig med att den ryska aggressionen mot Ukraina, såväl den illegala annekteringen av Krim som konflikten i östra Ukraina, utgör den allvarligaste utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen sedan kalla krigets slut. 

Under nästa år tar Sverige över ordförandeskapet inom OSSE. Organisationen spelar, trots bristen på enighet, en central roll för att bidra till att hantera de allvarliga utmaningar som detta innebär för den europeiska säkerheten, och därmed också vår egen säkerhet.

Rysslands illegala annektering av Krim och Sevastopol liksom konflikten i östra Ukraina och de ryskstödda väpnade grupperna där uppmärksammas varje vecka vid OSSE:s permanenta råd, där EU alltid uttalar sig. Sverige kommer även fortsatt att bidra till EU:s uttalanden för att säkerställa att viktiga aspekter tas upp. 

Närmandet till EU är en viktig drivkraft för reformprocessen i Ukraina och EU:s relationer med Ukraina har fördjupats betydligt de senaste åren, inom ramen för det Östliga partnerskapet och i synnerhet genom det associeringsavtal mellan EU och Ukraina som undertecknades 2014. Det är det mest omfattande samarbetsavtal som EU har med något partnerland utanför utvidgningsprocessen.

Världssamfundet visar alltså fortsatt på handlingskraft i denna fråga. Alldeles nyligen antog FN:s generalförsamling en resolution som uppmanar Ryssland att avsluta sin ”tillfälliga ockupation” och villkorslöst dra sig tillbaka. Resolutionen röstades igenom med en överväldigande majoritet, 63 röster för och 17 mot. 

Vi menar att det inte kan bli tydligare än så. Vi ska erkänna att vi därför blev något förvånade över Dan Sten Olssons uttalanden som vi anser är direkt felaktiga. Nu är det viktigt att Sverige är fortsatt tydliga med Ukrainas territoriella integritet. Vi är trygga med att Sverige fortsatt kommer att arbeta vidare såväl inom EU, FN och OSSE med denna fråga. Ytterst handlar det om vår gemensamma säkerhet och om den europeiska säkerhetsordningen som är viktig att värna. 


Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Büser (S)

Riksdagsledamöter från Göteborg