Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILDLars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Cecilia Magnusson (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILDCecilia Magnusson (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Cecilia Magnusson (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILDHans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD
Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD

Dags för uppdatering av Sverige

Publicerad

358 000 göteborgare får sänkt skatt och ökade marginaler i vardagsekonomin med Moderaternas vårbudgetmotion, skriver fyra göteborgska M-riksdagsledamöter.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I vårt Sverige ska det alltid löna sig att arbeta och anstränga sig. I den vårmotion som vi nu lägger fram vill vi därför förstärka jobbskatteavdraget med ytterligare 500 kronor per månad för människor med vanliga inkomster. Vi gör en särskilt riktad skattelättnad mot viktiga yrkesgrupper som till exempel lärare, elektriker och bussförare för att göra det mer lönsamt att arbeta. I Göteborg innebär det att 358 000 göteborgare får sänkt skatt och ökade marginaler i vardagsekonomin.

 

Samtidigt föreslår vi att skatten för pensionärer ska sänkas för sjätte gången. För alla pensionärer som tjänar upp till 170 000 kronor innebär vårt förslag att skillnaden jämnas ut genom att det inte ska vara högre skatt på pension än på arbetsinkomster. Därtill vill vi uppmuntra fler äldre att stanna kvar i arbetslivet genom att sänka skatten för den som är 64 år eller äldre samtidigt som vi tar bort den särskilda löneskatt som S/MP-regeringen infört. Därmed blir det billigare att anställa pensionärer. 

 

Göteborg och Sverige lider av en utbredd otrygghet. Brottsförebyggande rådets (BRÅ) undersökning visar att var tredje kvinna i dag är rädd för att gå ut i sitt eget bostadsområde på kvällstid. I centrala delar av Göteborg hänger kriminella ungdomsgäng och droghandel och knivslagsmål sker öppet. Av de 14 bostadsområden runt om i Sverige som betecknas som de mest kriminellt belastade ligger sex i Göteborg. Vi måste ta krafttag mot otryggheten. Därför vill vi öka polisens resurser, anställa minst 5 000 nya poliser och höja polislönerna med 2 000 kronor per månad. För Göteborg skulle de ökade polisresurserna innebära minst 350 nya poliser till staden i yttre tjänst.

 

Arbetslinjen ska gälla i hela samhället. Vi vill införa en strikt arbetslinje för försörjningsstödet för att stävja missbruk i ersättningssystemen. Den som kommer till Sverige får i dag närmast fullständig tillgång till alla ersättningssystem och stöd - barnbidrag, bostadsbidrag, försörjningsstöd och assistansersättning - från första dagen i Sverige. Det är inte rimligt. Vi föreslår att människor ska kvalificera sig stegvis genom eget arbete.

 

S/MP-regeringen har misslyckats med att ta tag i Göteborgs och Sveriges problem – växande utanförskap, ökande otrygghet, vårdköer och en skola som inte levererar kunskap. För regeringar bör därför gälla samma princip som för dataprogram. När det kommer en bättre version så byter man. Det är hög tid för en rejäl uppdatering av Sverige. 

 

Lars Hjälmered (M)

Cecilia Magnusson (M)

Hans Rothenberg (M)

Lisbeth Sundén Andersson (M)

Riksdagsledamöter för Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag