Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags för lite klarspråk

Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare i kommunstyrelsen och oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Stadshuset i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Det fulspel som S-partistyrelsen i Göteborg med Anna Johansson i spetsen nu kör slår faktiskt de flesta rekord. Kritiken mot mig är diffus och direkt osann i flera fall, skriver Ann-Sofie Hermansson om dramatiken i Socialdemokraterna i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag förstår mig inte på partidistriktets styrelse i Göteborg just nu. Det fulspel som man nu, med ordförande Anna Johansson i spetsen, ägnar sig åt slår faktiskt de flesta rekord.

Det är djupt oansvarigt. Det förstör för partiet – utan att vara till någon som helst nytta. Jag vet inte om något liknande någonsin har hänt.


Anna Johansson har valt att ta en väldigt konstig strid. Vi har distriktskongress om mindre än 2 månader. Då kan alla frågor avgöras. Det hade varit mycket lätt att bara vänta till dess.


Jag är vald direkt av partidistriktets kongress. Då är det också där som mitt förtroende ska prövas. Distriktsstyrelsen kan tycka, men bestämmer inte. Det är det partiet som helhet som gör.


Vidare är kritiken mot mig ytterligt diffus, i bästa fall, och direkt osann i flera andra fall. Det finns inget egentligt ”case”. Man drar till med det man kan komma på.


Ett medlemsbrev som nu skickats ut, och en presskonferens som Anna Johansson med flera hållit under måndag eftermiddag innehåller flera felsteg. Det är fullständigt felaktigt att den politik som jag bedrivit skulle sakna stöd i partiet. Tvärtom har jag hela tiden varit mycket noga med att förankra i en mycket bred krets.


De talar bland annat om bytesaffären Lövgärdet-Rannebergen och att den inte skulle ha hanterats korrekt. Det är inte sant. Jag bidrog också till att den avblåstes när det kom underrättelseinformation som var till nackdel för stadens motpart. De talar om undanhållande av information efter valet. Det är nonsens. Styrelsen har varit välinformerad, precis som en styrelse ska vara, genom hela processen. De ljuger om att det skulle ha inletts ett samarbete med Demokraterna mot styrelsens vilja. Sanningen är den att enhälliga beslut fattades i höstas av kommunfullmäktigegruppen, med oreserverat stöd från distriktsstyrelsen, om att rösta för en egen S-budget samt om att genomföra en valteknisk samverkan med Demokraterna.


Till detta kommer, vilket också reflekteras i medlemsbrevet, att det under det senaste halvåret har spridits osanningar om mig och mina medarbetare. De så kallade ”arbetsmiljöproblemen” är uppdiktade. Vi har en god arbetsmiljö. I vissa frågor eller processer har man olika politiska utgångspunkter. Då får man kompromissa och resonera sig fram till en gemensam linje. Det är precis vad som gjorts.


Vad handlar då detta om? Som läget nu utvecklats måste jag tyvärr tala klartext. Jag förstår att det finns ett behov av att göra detta förståeligt.


Anna Johansson har suttit cirka 12 år som partidistriktets ordförande. Resultaten har inte imponerat. Valresultatet har gått från 36 procent till 20,5 procent. Antalet medlemmar har rasat. Hon är orolig för att inte få förnyat förtroende som partidistriktets ordförande.


Jag tolkar hennes manöver som ett sista försök att försöka rädda sin politiska karriär. Anna har samlat ett begränsat gäng runt sig i partidistriktets styrelse. Det är de som nu kör detta. Det är inte mycket större än så.


Jag upplever att jag har ett brett och starkt stöd inom partiet. Jag har så långt under dagen fått en fantastisk uppbackning. Jag har många goda partikamrater på min sida. Jag är inte det minsta oroad för att ta frågor om vem som ska ha vilket ansvar till kongressen.


Jag har försökt bygga en ny och bättre socialdemokrati som agerar aktivt och som förtjänar göteborgarnas förtroende. När jag tog över hade förtroendet fullständigt körts i botten. Mycket har fungerat fint. Vi har åstadkommit en hel del. Vi kunde i en bra valrörelse – där engagemanget i partiet var fantastiskt – rädda hem ett riktigt skapligt valresultat. Nu har vi byggt upp ett mycket positivt arbete i opposition. Jag kommer självfallet att fortsätta att jobba på precis som jag gjort. Jag kommer att göra mitt yttersta för att se till att partiet – och Göteborg – tar så lite skada som möjligt av detta maktspel.


Om man ser till politiken skiljer sig Anna och jag i en central fråga (i övrigt står vi nära varandra). Jag tycker att det är ytterst viktigt att arbeta aktivt mot extremism och hedersförtryck. Det är en helt avgörande nyckel till att bygga ett tryggt och jämlikt samhälle som verkligen håller ihop. Anna håller inte alls med mig. Hon har inte gett mig något stöd överhuvudtaget. Här finns en tydlig skiljelinje.


Ann-Sofie Hermansson (S)

Gruppledare i kommunstyrelsen och oppositionsråd i Göteborg


Fotnot. Debattartikeln är en förkortad bearbetning av ett inlägg på Ann-Sofie Hermanssons blogg. Återpublicerat i överenskommelse med artikelförfattaren.