Dags för Kungsbacka att ta sitt ansvar

Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
STOPP. År efter år har Göteborg tagit emot sin beskärda del av flyktinginvandringen, medan Västsveriges rika kommuner har smitit undan sitt ansvar, skriver Jonas Attenius.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

I flera år har Göteborg tagit emot en stor del av invandringen, medan Västsveriges rika kommuner har smitit undan. Men när Moderaterna får chansen att omsätta sina vallöften i praktisk handling tar det tvärstopp, skriver gruppledaren Jonas Attenius (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen föreslog Socialdemokraterna att undanta hela Göteborg från lagen om egen bosättning, EBO. För detta har jag kallats allt från brunfärgad till korkad. Jag bryr mig inte: Vi folkvalda har ett ansvar att se verkligheten för vad den är. Jag tror att Moderaterna egentligen håller med oss, men stoppas av sina koalitionsvänner i högerstyret. På onsdag är det dags för beslut i kommunstyrelsen. 


EBO innebär att asylsökande tillåts bosätta sig vart som helst i hela landet. Det säger sig självt att den förkrossande majoriteten söker sig till landsmän, bekanta och orter de har hört talas om tidigare, exempelvis i städer som Göteborg. EBO-invandrarna hamnar i våra förorter, i det som polisen kallar särskilt utsatta områden, där de fastnar i fattigdom och utanförskap. Detta system, som infördes av Carl Bildt år 1994, har kraftigt bidragit till segregationens framväxt. 


DEBATT. År efter år har Göteborg tagit emot sin beskärda del av flyktinginvandringen, medan Västsveriges rika kommuner har smitit undan sitt ansvar. Detta är ingen teori: Det är fakta. Mellan 2010 och 2019 tog Göteborg emot tio gånger så många EBO-invandrare per invånare som rika Kungsbacka. Under samma tidsperiod har Göteborg tagit emot nästan fem gånger fler EBO-invandrare än övriga Göteborgsregionen har gjort tillsammans. Det är förbluffande, rent ut sagt, att någon kan tycka att detta är rättvist.


Socialdemokraterna har velat riva upp EBO sedan 2009. Göran Johansson (S) lyfte redan 1998 att det var helt ohållbart att Göteborg, och andra storstadskommuner, själva fick bära ett oproportionellt stort ansvar för invandring och integration. 


Nu har vi slutligen fått till en nödvändig lagändring i riksdagen. Kommuner får göra undantag från EBO. Det räcker inte, men det ger Göteborg en chans. En chans att läka segregationens sår, minska trångboddheten, bekämpa klassklyftorna och skapa ett bättre liv för alla de invandrare och svenskfödda som redan bor i våra förorter. Nu får Kungsbacka ta sitt ansvar. 


Men det vill inte Axel Josefson (M) och Moderaterna. Det moderata partiet vill märkligt nog låta de rika kommunerna fortsätta slippa undan och låta förorterna fortsätta ta det stora ansvaret. Att Göteborg kan få tid att minska segregationen kallar han för ”symbolpolitik”. Att ge alla göteborgare i förorten chansen till mindre trångboddhet och utsatthet menar han är ”desperat”. Moderaterna stannar vid att vilja undanta delar av staden, vilket inte skulle lösa problemet, och går emot Moderaternas egna vallöften. 


Före valet 2018 skrev nämligen Axel Josefson på GP Debatt att ” [...] Göteborg tillsammans med övriga storstäder har fått ta emot allt för många nyanlända flyktingar som sedan inte lyckats etablera sig i det svenska samhället.” Josefson ville också ”[...] driva på för att den så kallade EBO-lagstiftningen, som innebär att asylsökande kan bosätta sig var de vill i landet avvecklas.” 


När nu Moderaterna får chansen att omsätta sina vallöften i praktisk handling tar det tvärstopp. Det som sades före valnatten gäller tydligen inte efter valnatten. Politikerföraktet är stort nog utan att späs på av valfläsk och stora ord som slutar i brutna löften till göteborgarna.


Moderaternas förslag om att bara undanta vissa områden skulle leda till en omfattande svarthandel med folkbokföringsadresser, där folk skulle skriva sig i Askim eller Majorna men ändå fortsätta bo trångt och fattigt i redan segregerade förorter. EBO-invandrare skulle hamna i en situation som är ännu värre och mer utsatt än i dag. Segregationen skulle fortsätta öka. Det kan Socialdemokraterna aldrig acceptera. 


Jag tror att Moderaterna egentligen vill stötta det socialdemokratiska förslaget, men är bakbundna av sina relationer till de rödgrönrosa partierna, som inte verkar vilja röra EBO alls, och de liberala partierna. 


Jag vill därför uppmana Axel Josefson att, i denna enskilda men helt avgörande fråga, bryta med sin koalition och dumpa blockpolitiken. Anslut er till vårt förslag. Tillsammans kan vi göra det bästa för alla göteborgare.


Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg