Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att trygga avenyn enligt LOV3-förordnande

Mattias Tykesson (M), ordförande för St. Paulimoderaterna i Göteborg.
Foto: PETER NILSSON
Det är dags att rikta blickarna mot övriga delar av Göteborgs innerstad där brott och narkotikabrott fortsätter att förekomma, skriver Mattias Tykesson (M).
Foto: SHUTTERSTOCK

Ordningsvakterna i Göteborg gör stor skillnad, vilket visar på att de behövs i ett läge där polisen måste prioritera sina resurser. Göteborgs innerstad skall vara en trygg, ren, snygg och attraktiv plats för alla göteborgare, skriver Mattias Tykesson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sedan juni 2020 är Brunnsparken, Gustav Adolfs torg, Kronhusbodarna, delar av Östra Hamngatan utanför köpcentret Nordstan, samt några intilliggande smågator, förordnat enligt 3§ Lagen om ordningsvakter (LOV3). Detta i syfte att låta ordningsvakter vara polisen behjälplig med ordningshållning i området och samtidigt verka trygghetsskapande i ett område där många människor rör sig dagligen. Brunnsparken med Nordstan och Fredsstan på ömse sidor och med sin tunga kollektivtrafik, är en pulserande ådra i hjärtat av Göteborg. 

I början av augusti började ordningsvakter att patrullera området, vilket redan har börjat ge resultat. Allt fler upplever en ökad trygghet och samtidigt så har man lyckats störa den intensiva narkotikahandeln i området. Efter bara en vecka rapporterades det om ett 40-tal ingripanden och tillsägelser (GP 8/8). Det har rört sig om allt ifrån otillåten alkoholförtäring, omhändertaganden och narkotikabrott till lättare ordningsstörningar, hjälp vid sjukdomsfall och hjälp där barn har kommit ifrån sina föräldrar.  

Kort och gott: Ordningsvakterna gör och har gjort skillnad, vilket visar på att de behövs i ett läge där polisen måste prioritera sina resurser. Satsningen finansieras av Göteborgs stad efter tidigare beslut i kommunfullmäktige. I kombination med polisens övervakningskameror är förhoppningen att göra området tryggare och säkrare. 

LOV3-område med ordningsvakter i Brunnsparken är dock långt ifrån hela lösningen för att trygga göteborgarna som rör sig i innerstaden. Det är nu därför dags att rikta blickarna mot övriga innerstaden där brott och narkotikabrott fortsätter att förekomma och dessutom ökar i omfattning.  

Ett sådant område är Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Ett område som under kvällar och helger lockar till sig såväl restaurang – och klubbgäster som individer som har narkotikahandel och brottslighet som främsta mål för kvällen. Under dagtid kämpar butiker med att överleva, och för att göra området attraktivt för såväl butiker och kunder, krävs åtgärder mot kriminalitet och otrygghet även i den delen av innerstaden. 

De som drabbas av otryggheten i city och följdeffekterna av detta, är både näringslivet i form av handlarna och företagarna och allmänheten i stort. Butiksstölder, oro bland kunder som väljer bort vissa platser på grund av att man inte känner sig trygg, är ett intrång i människors frihet att kunna röra sig fritt utan att behöva se sig om över axeln.  

Handlarna och näringsidkarna, som redan har det otroligt tufft i spåren av coronapandemin, av begränsad framkomlighet på grund av stora ombyggnationer i staden och på grund av ett köpemönster som allt mer övergår till e-handel, drabbas också hårt. Enligt den senaste nationella undersökningen gjord av branschorganisationen Svensk Handel, så har handlarnas utsatthet för brott ökat kraftfullt under coronapandemin och mer än hälften uppger att de utsatts för brott den senaste tiden. 

Det är nu dags att trygga Göteborgs stolta paradgata med intilliggande tvärgator. Att förordna området enligt LOV3 och låta ordningsvakter verka trygghetsskapande och brottsförebyggande likt det man gör i och runt Brunnsparken och Nordstan är nödvändigt i en tid av ökad otrygghet. 

Göteborgs innerstad skall vara en trygg, ren, snygg och attraktiv plats för alla göteborgare som vill flanera längs med paradgatan, ta en lunch med vännerna och uppleva utbudet av handel, restauranger och puls. 


Mattias Tykesson (M)

Ordförande för St. Paulimoderaterna i Göteborg (M)