Åsa Regnér (S, jämställdhetsminister. Foto: GÖRAN JOHANSSONÅsa Regnér (S, jämställdhetsminister. Foto: GÖRAN JOHANSSON
Åsa Regnér (S, jämställdhetsminister. Foto: GÖRAN JOHANSSON
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILDAnn-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Dags att samla kraften i Sveriges jämställdhetsarbete

Publicerad

I dag invigs den nya Jämställdhetsmyndigheten i Angered. Den kommer att göra stor skillnad i jämställdhetsarbetet. Verksamheten stärker arbetet mot ojämlikhet, skriver jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter. Denna självklarhet slog Hillary Clinton fast vid FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking för snart 23 år sedan. Sedan dess har jämställdheten fortsatt att gått framåt i Sverige och i världen, exempelvis på områdena utbildning och arbetskraftsdeltagande. Ändå finns det strukturer som kringskär kvinnors frihet som ständigt gör sig påminda – vare sig det är i en diskriminerande lönesättning eller genom mäns våld mot kvinnor. Genom att ta ett helhetsgrepp kring jämställdhetsfrågorna ska den nya Jämställdhetsmyndigheten, som nu startar upp sin verksamhet i Angered, samla och stärka insatserna för att bryta ojämställda och diskriminerande strukturer. 

 

En utgångspunkt för den nya myndigheten är ett förändringsarbete som får tydliga genomslag i praktiken. Arbete ska vara långsiktigt och strategiskt med förslag på skarpa åtgärder. Vi vill se resultat! Regeringen har tagit tydliga steg framåt – nu senast med förslaget om samtyckeslag. Med hjälp av den nya myndigheten ska det bli möjligt att göra ännu mer. 

 

Att den nationella myndigheten placeras i Göteborg är en styrka. Här finns en upparbetad infrastruktur inom jämställdhetsfrågorna. Det finns kompetens i mänskliga rättigheter och samverkan mellan civilsamhälle, kommuner, region, universitet, högskolor och näringsliv - en motor som aktivt främjar jämställdhet och de mänskliga rättigheterna.

 

Jämställdhetsmyndigheten ska jobba brett och inkluderande. I detta skede finns tre aktuella problem: 

 

Hedersförtryck är ett oerhört allvarligt samhällsproblem som ofta, men inte uteslutande, drabbar unga kvinnor och hbtq-personer. Dess normer och värderingar är oacceptabla och ska bekämpas. Regeringen har gjort stora satsningar på arbetet mot hedersförtryck, bara under 2018 satsas 100 miljoner kronor särskilt på detta. Myndigheten kommer att arbeta för att ta fram kunskap och metoder för att arbeta våldsförebyggande bland pojkar och unga män som lever i en hederskontext. Göteborgs Stad arbetar intensivt med frågan, bland annat genom operativa insatser mot hedersförtryck och utbildning av medarbetare inom staden, där stadens samordnare mot hedersförtryck har en viktig roll.

 

Metoo-rörelsen har visat på omfattningen av sexuella trakasserier. Regeringen fortsätter stärka arbetet mot dessa övergrepp, har tagit initiativ till partssamtal för att förbättra situationen inom arbetslivet och har föreslagit lagändringar för att värna den ovillkorliga rätten till personlig och sexuell integritet. Att samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier är en viktig del i myndighetens uppdrag. I Göteborg har ett gemensamt arbete med parterna inletts för att intensifiera insatserna mot sexuella trakasserier i arbetslivet. Utifrån den dialogen ska ett särskilt åtgärdspaket nu tas fram och genomföras. 

 

Regeringen förstärker tillsammans med Vänsterpartiet under 2018 arbetet mot mäns våld mot kvinnor - ett våld som påverkar både individen och hela samhället.

 

I Göteborg finns ett brett förebyggande arbete som involverar skola och socialtjänst och en nära samverkan med ideella aktörer som ger skydd åt utsatta. Under 2018 utökas kapaciteten när det gäller skyddade boenden. 

 

Det krävs en samhällsmobilisering för att bryta med förlegade patriarkala maktstrukturer. Det krävs politisk handling men också att vi var och en gör vår del – i vardagen, i mötet på jobbet, i skolan, på bussen. 

 

Eleanor Roosevelt (ordförande för FN:s första kommitté för mänskliga rättigheter) uttryckte det träffande en gång så här: ”Det är i vardagen (…) som människor söker rättvisa, lika möjligheter, och lika värdighet utan diskriminering. Om inte dessa rättigheter har en betydelse där, har de ingen större mening någon annanstans heller.

 

Jämställdhetsmyndigheten kommer inte att förändra allt, insatser behövs på alla arenor. Men den kan göra mycket. Myndigheten kommer att kunna bidra med ett strategiskt och långsiktigt arbete som gör verklig skillnad i människors liv och vardag. När myndigheten nu slår upp sina portar känns den viktigare än någonsin. Det är precis denna kraftsamling som det svenska jämställdhetsarbetet behöver.   

 

Åsa Regnér (S)

Jämställdhetsminister

 

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Fotnot. Följande stycke: Göteborgs Stad arbetar intensivt med frågan, bland annat genom samordnare mot hedersförtryck som ingriper operativt och som utbildat tusentals medarbetare inom staden" har ersatts med följande stycke på artikelförfattarnas begäran: "Göteborgs Stad arbetar intensivt med frågan, bland annat genom operativa insatser mot hedersförtryck och utbildning av medarbetare inom staden, där stadens samordnare mot hedersförtryck har en viktig roll."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag