Andreas Bergström, vice VD vid Fores. Foto: PRESSBILD
Andreas Bergström, vice VD vid Fores. Foto: PRESSBILD

Dagens bostadsmarknad skapar mygel

Publicerad

Pedram Kouchakpour vid Hyresgästföreningen i västra Sverige angriper på GT Debatt marknadshyror. Han menar att lösningen på bostadsbristen i Göteborg är att bygga mer.

 

Naturligtvis är det bra om det byggs mer, men det påverkar bara på marginalen och på många års sikt. Friare hyressättning skulle minska bostadsbristen snabbt genom att många som bor rymligt skulle flytta till något mindre. Färre lägenheter skulle stå tomma, hyras ut i andra hand eller användas som övernattningslägenheter. På sikt kommer också fler vilja bygga nytt.

 

Mer marknadslika hyror kunde fasas in under ett antal år, för att boende ska kunna anpassa sig till de högre hyrorna eller hitta något billigare. Samtidigt bör man öka rörligheten i bostadsrätter och villor genom avtrappade ränteavdrag, höjt tak för fastighetsavgiften och sänkt flyttskatt.

 

Ekonomer som förespråkar friare hyressättning brukar föreslå att man beskattar de värdar som drar nytta av regeländringen, till exempel genom en särskild fastighetsskatt i attraktiva lägen. De skatteintäkterna kan då användas för ökat byggande, ökat bostadsbidrag eller andra åtgärder på bostadsområdet.

 

Bostadsbristen i Göteborg är inte så extrem som i Stockholm, så det skulle sannolikt inte bli så stora hyreshöjningar som man förväntar sig där. Det är ändå sant att en del låginkomsttagare skulle flytta om hyrorna höjdes i attraktiva lägen. Samtidigt har dagens långa kötider, andrahandsuthyrning och illegala handel med kontrakt också stora segregerande effekter, och leder till kriminalitet. Dessutom renoverar hyresvärdarna ofta och påkostat eftersom det ger rätt till stora hyreshöjningar – med marknadshyror kunde värdarna höja hyrorna lite grann och vänta med att renovera. Totalt sett är det inte självklart att friare hyressättning är mer segregerande.

 

Det finns åtgärder mot segregation som till skillnad från dagens hyressystem kan ge verkliga effekter: Blandade upplåtelseformer i varje stadsdel, social förtur till vissa lägenheter i attraktiva områden, högre bostadsbidrag, en jämnare spridning av offentliga arbetsplatser, infrastruktur, kulturverksamheter och annat som gör områden attraktiva samt utjämning genom utbildning, arbetsmarknadsinsatser och skatter.

 

Dagens system gynnar en mindre grupp som bor i attraktiva lägen, samtidigt som det leder till mygel, kriminalitet, dåligt utnyttjande av befintliga lägenheter och minskat byggande. Förhoppningsvis kan Hyresgästföreningen hjälpa till med att hitta kloka kompromisser på området.

 

Andreas Bergström

Vice VD, Tankesmedjen Fores

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag