Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronapandemin avslöjar bristerna i hemtjänsten

Silvana Vretoska, skyddsombud Kommunal Askim-Frölunda-Högsbo.
Foto: Privat / Privat
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Snart kommer Arbetsmiljöverkets beslut om huruvida Göteborgs Stad rättat till de fel inom hemtjänsten som vi påpekade för ett och ett halvt år sedan. Kommunen har haft all tid i världen på sig för att åtgärda kraven, skriver skyddsombudet Silvana Vretoska vid Kommunal.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 19 december 2018 gick ett antal skyddsombud från Kommunal till stadsledningskontoret i Göteborg för att lämna in 50 stycken 6:6a-begäran om åtgärd enligt arbetsmiljölagen för brister i Göteborgs Stads hemtjänst. Det var en mäktig känsla att gå dit tillsammans i enad front, uppfyllda av hopp om att det nu äntligen skulle bli en förändring av vår arbetsmiljö.


De krav vi hade bestod bland annat av rimlig transporttid, tid i schemat som faktiskt stämmer med hur lång tid det tar att förflytta sig mellan våra brukare, så att vi ska slippa ”stjäla” tid och stressa. Vi krävde också mer kringtid, det vill säga tid i schemat för att hinna göra alla kringuppgifter som inte görs hemma hos brukarna. Det kan till exempel handla om dokumentation, om att göra genomförandeplaner, om att samtala med anhöriga och andra runt brukaren och om schemaläggning. Vi önskade även att apparna i mobilen skulle fungera utan att man ska behöva stå och vänta och att arbetsgivaren inte skulle använda systemet för att övervaka oss (vilket flera av arbetskamraterna märkt att man gjort). 


Sedan den där vinterdagen 2018 har vi medverkat i flera artiklar i tidningar, synts i tv och genomfört en manifestation för att markera att nu får det vara nog. Allt för att belysa våra problem. Vi har haft flertal möten med olika politiker för att de ska förstå vår verklighet, och för att få dem att förstå att om hemtjänsten ska fungera så måste de skjuta till mer pengar. Utan en rimlig budget kan våra chefer inte göra något åt arbetsmiljöproblemen. 


Efter nästan ett års utredning av Arbetsmiljöverket så kom, den 10 december 2019, ett beslut där myndigheten ställer samma krav på Göteborgs Stad som på oss skyddsombud.


I beslutet stod det att åtgärderna skulle verkställas innan den 1 maj 2020, annars skulle ett vite på 1 miljon kronor falla på staden. Arbetsgivaren har haft all tid i världen på sig för att åtgärda kraven.


Göteborgs Stad har nu svarat Arbetsmiljöverket och låter i svaret antyda att saker och ting är frid och fröjd. Men trots att det i dag är mitten på maj 2020 så kan vi konstatera att det på de flesta ställen i hemtjänsten fortfarande inte varken finns transport-, eller kringtid utsatt i våra scheman. Våra mobiler har dock blivit något bättre.


Nu kunde man kanske hävda att coronapandemin är orsaken till att saker inte blivit gjorda och att denna kris rört till allas scheman. Men minns då att vi lämnade in våra anmälningar i december 2018, långt innan de flesta visste vem Anders Tegnell var. Under mer än ett år har arbetsgivaren valt att inte åtgärda våra mycket rimliga krav för en bra arbetsmiljö. 


Coronapandemin har tydligt visat hur underfinansierad, och därmed även otroligt sårbar, vår verksamhet är. 


I förra veckan fattade stadens politiker beslut om mer pengar för att ge personalen i hemtjänsten just ordentlig transporttid i schemat. Det är bra, men vi är oroade över politikernas kommentarer om att det är för att vi ska hinna sätta på oss skyddsutrustning under pågående pandemi. Innebär det att både pengarna och tiden försvinner när krisen väl är över?


Snart kommer Arbetsmiljöverkets ”dom” om huruvida Göteborgs Stad rättat till de fel vi påpekade för ett och ett halvt år sedan. Att döma av hur lång tid det här tagit, och av det faktum att många av oss faktiskt inte upplever att det blivit någon förändring, så frågar vi i hemtjänsten (undersköterskor, vårdbiträden, biträden och skyddsombud/arbetsplatsombud) oss nu: Är inte vår arbetsmiljö viktig för våra arbetsgivare? Det enda vi vill är att vi ska må bra på jobbet, och att vi ska kunna utföra ett gott arbete hos våra äldre.


Vi kommer inte att ge upp vår kamp för en bra arbetsmiljö och vi hoppas att vår arbetsgivare Göteborgs Stad är lika angelägen om att arbeta aktivt för den som vi är. 


Silvana Vretoska 

Skyddsombud Kommunal Askim-Frölunda-Högsbo

Samt övriga anmälande sektioner inom Kommunal