Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronakrisen visar varför LOV-reformen måste bort

Den pågående bekämpningen av coronaviruset sätter ytterligare tryck på hemtjänsten och äldreomsorgen i Göteborg, skriver Jonas Attenius och Silvana Vretovska.Foto: SHUTTERSTOCK
Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Silvana Vretovska, skyddsombud Kommunal, initiativtagare Hemtjänstupproret och undersköterska.Foto: PRIVAT

Redan före coronavirusets utbrott led hemtjänsten i Göteborg av akut personalbrist. Vikten av en stark hemtjänst har aldrig varit större. Vi behöver nu fullständig kontroll för att stötta våra äldre. Därför måste LOV bort, skriver Jonas Attenius (S) och Silvana Vretovska.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hemtjänsten i Göteborg är i kris. I årtionden har skatterna sänkts och nedskärningarna staplats på varandra, samtidigt som välfärdsbehoven ökat. Välfärdspersonalen, och i synnerhet hemtjänstpersonalen, förväntas hela tiden göra mer med mindre. Kalkylen går inte ihop. I dag kännetecknas Göteborgs hemtjänst av duktig personal och hårt arbete, men också en arbetsmiljö så dålig att Arbetsmiljöverket har tvingats ingripa. Det är dags att sätta välfärden först. 

 

Den pågående bekämpningen av coronaviruset, där Sverige och Göteborg står inför en unik hälsoutmaning, sätter ytterligare tryck på hemtjänsten och äldreomsorgen. Men redan före coronavirusets utbrott led hemtjänsten av akut personalbrist. När nu omsorgen, precis som andra branscher, drabbas av ökad sjukfrånvaro måste hela samhället forma en ring runt våra äldre – och det fungerar inte utan en stark hemtjänst.

 

Göteborgs Stad uppmanar nu tidigare omsorgspersonal att frivilligt rycka in för att bidra i stödet till våra äldre. Det är viktigt, men om det ska ge effekt måste även ordinarie personal få bättre förutsättningar att verkligen kunna utföra sitt viktiga jobb. De förstärkningarna hade varit nödvändiga även utan den pågående pandemin, och kommer vara det även när den är över, men blir ännu mer akuta nu. 

 

Därför har Socialdemokraterna, i samverkan med omsorgspersonalens fackförbund Kommunal, tagit fram ett första åtgärdspaket som kommunstyrelsen har att fatta beslut om på onsdag. Det handlar framför allt om följande förstärkningar för hemtjänsten:

 

Mer personal. Vi vill skjuta till 20 miljoner till hemtjänstpersonalen redan nu, för att de ska få fler kolleger och bättre förutsättningar att göra sitt jobb. Det räcker dock inte. Det har satsats för lite på omsorgen under lång tid, samtidigt som borgerliga regeringar har sänkt skatten för över 140 miljarder kronor per år. Resurstillskotten kommer att behöva öka rejält under lång tid för att möta de växande behoven. 

 

Bättre rustad personal. I dag arbetar många utan rätt utbildning i hemtjänsten. De gör ett viktigt jobb och avlastar vår utbildade personal, men om de ska bli kvar i hemtjänsten och utvecklas till sin fulla potential måste de ges bättre utvecklingsmöjligheter. Därför vill vi ge alla som saknar gymnasial vårdbiträdesutbildning eller motsvarande ett kompetenslyft, som de sedan kan bygga vidare på.

 

Delaktig personal. Förutom att anställa mer personal måste vi behålla de som redan jobbar i hemtjänsten. I dag slits många ut och sjukskrivs, eller byter jobb, på grund av en ohållbar arbetsmiljö. En orsak är orealistiska tidsscheman, där tiden för att transportera sig mellan olika brukare inte är fullt inräknad. Ibland tvingas personalen till och med till otrygga resvägar, eftersom systemet prioriterar kortaste sträcka – oavsett upplevd trygghetskänsla. Det håller inte. Schemaläggningen måste vara realistisk och bygga på tillit till personalens erfarenhet och kompetens, inte minutjakt.

 

För att fixa problemen i omsorgen måste vi ha gemensam kontroll över våra gemensamma resurser. Varje skattekrona måste användas till att stötta de som jobbar i välfärdens yttersta led: Undersköterskor, vårdbiträden, lokalvårdare, måltidspersonal och alla andra som varje dag utför stordåd för att de som byggt vårt land ska få en värdig ålderdom.

 

Då måste det misslyckade och dyra LOV-systemet – ett annat ord för tvångsprivatiseringen - i hemtjänsten avvecklas. Vi behöver nu fullständig kontroll för att stötta våra äldre. Då finns inte utrymme för vinstjakt, eller vinstdrivna aktörer som har möjlighet att när som helst lägga ner och sälja sin verksamhet. LOV måste bort. 

 

Vi manar nu övriga partier till samling för hemtjänsten. Detta är bara ett litet axplock av de förstärkningar som krävs för att våra äldre ska få en trygg omsorg, både i och utanför krissituationer, men det vore en viktig början. Det är dags att lägga ideologiska projekt åt sidan och sätta våra äldres trygghet och välfärdspersonalens villkor först.

 

Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg

 

Silvana Vretovska 

Skyddsombud Kommunal, initiativtagare Hemtjänstupproret och undersköterska