Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona har satt demokratin ur spel i kommunfullmäktige

Ett fullmäktige med antagandet att alla i en partigrupp röstar enligt partipiskan gör fullmäktige fullständigt överflödigt, skriver SD-politikerna Jörgen Fogelklou, Pernilla Börjesson och Håkan Lösnitz.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd och gruppledare i Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD
Pernilla Börjesson (SD), ordförande Sverigedemokraterna Göteborg.Foto: PRESSBILD
Håkan Lösnitz (SD), regionråd i opposition i VGR.Foto: PETER WAHLSTRÖM

Sedan ett par månader tillbaka är demokratin i Göteborg satt ur spel. Arbetsordningen har förflyttat makten till kommunstyrelsen. Fullmäktige är just nu fullständigt överflödigt, skriver SD-politikerna Jörgen Fogelklou, Pernilla Börjesson och Håkan Lösnitz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Demokratin i Göteborg är sedan ett par månader satt ur spel. Vi lever alla sedan i början av året under en pandemi med tillhörande restriktioner. Göteborgs fullmäktige, som är stadens högst beslutande organ har antagit en tillfällig arbetsordning från gång till gång. En arbetsordning vi som partigrupp har hörsammat, men som vi har haft synpunkter på. 

Att Göteborgs fullmäktige reduceras från de vanliga 81 till 43 ledamöter (det minsta antalet som är möjligt för fullmäktige att vara beslutsfattande är 41 ledamöter), är acceptabelt och förståeligt. 

Vad som är problematiskt är avsaknaden av voteringar, möjlighet till debatt samt digitalt deltagande för de ledamöter och ersättare som inte kan vara med på plats. Det finns nu ett beslut på att dessa kan delta digitalt vid fullmäktiges sammanträden. Beslutet om digitalt deltagande har inte verkställts. Flertalet andra stads- och regionfullmäktige hålls digitalt under pandemin.

Alla politiker i Göteborgs stads fullmäktige är invalda på ett personmandat. Ett personmandat innebär att det inte är partiet som ”äger” ledamotens stol i fullmäktige utan den folkvalda som individ.  

Vi tror på det demokratiska samtalet, att det är genom att lyssna, debattera och via välgrundade argument som man kan ta till sig ny och viktig information inför ett beslut. Att inskränka på vilka som får delta vid ett möte samt tala är inte att ta demokratin på allvar.

Torsdagen den 20 augusti hölls det ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte enbart för att avhandla äldre bordlagda motioner. Inför varje sammanträde tar presidium och gruppledare beslut om arbetsordningen för mötet. Vårt oppositionsråd Jörgen Fogelklou reserverade sig mot arbetsordningen med motiveringen att ”alla ledamöter sitter på ett personmandat och bör efter noggrant deltagande i debatt kunna ta ett nytt ställningstagande”. Arbetsordningen förutsätter att alla röstar enligt gruppens vilja, men ledamöter har rätt att rösta annorlunda och mot partilinjen.

Det är enligt oss också viktigt att våra invånare kan ta del av hur våra folkvalda voterar i vissa frågor. Inför valrörelser lovas det vitt och brett i olika frågor. Frågor som nu hamnar i fullmäktige, där ledamöter kan slippa undan ansvar genom att följa partiets linje som kan vara tvärtemot det man lovat inför väljarna.

Ett fullmäktige utan debatt, utan votering, omröstningar och antagande om att alla i en partigrupp röstar enligt partipiskan är högst inskränkande på vår demokrati och gör att fullmäktige just nu är fullständigt överflödigt. Just nu drivs staden av de 13 rösterna i Göteborgs kommunstyrelse. En kommunstyrelse som inte heller omfattar alla invalda partier i vårt högsta beslutande organ, och har inte så gjort sedan mars månad. Är det denna ordning man vill ha, skulle man tidigt bifallit vår önskan om att aktivera Göteborgs krisledning. 

Gör om och gör rätt. Det finns i dag tekniska lösningar, samt beslut på att kunna ha digitalt fullmäktige på distans. Att få votera, (normalt gör vi det digitalt via läsplattorna, inne i fullmäktige) borde inte vara ett hinder. Vi bör alla ta covid-19 på allvar, och agera ansvarsfullt. Det ansvarsfulla är att låta Göteborgs folkvalda åter ta beslut och debattera i Göteborgs kommunfullmäktige i sann demokratisk anda. Väljarna har rätt att kunna ta del av hur vi folkvalda avlagt våra röster.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd och gruppledare i Göteborg

 

Pernilla Börjesson (SD)

Ordförande Sverigedemokraterna Göteborg

 

Håkan Lösnitz (SD)

Regionråd i opposition i VGR