Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona förvärrar klyftorna och ojämlikheten i Göteborg

Johan Büser (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
Anna Johansson (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: LENA DAHLSTRÖM

Det är avgörande att de 883 miljoner kronor som regeringen nu skjuter till extra till Göteborg ska gå till välfärden. Coronakrisen har slungat in oss i djup kris. Men vi såg redan en trist utveckling i Göteborg, skriver flera S-riksdagsledamöter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Även i coronakrisen är Göteborg en delad stad. Vi hamnar högt på listan över de kommuner som har stora skillnader i inkomster mellan rika och fattiga. Coronakrisen kommer att drabba fattiga mer än de privilegierade. Därför är det avgörande att de 883 extra miljonerna som regeringen nu skjuter till extra för att Göteborg ska klara krisen, går till välfärden där den behövs som mest.

 

Den som är lågutbildad och har låg inkomst riskerar att drabbas värre av covid-19- viruset än andra grupper i samhället. Sårbarhet för coronavirus kan kopplas till hög ålder, i kombination med sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes. Det är sjukdomar som är överrepresenterade bland lägre socioekonomiska grupper. Det menar Bo Burström som är professor och forskar om global folkhälsa på Karolinska institutet.

 

Men också varslen och den skenande arbetslösheten drabbar de redan utsatta. Vi kommer troligen att hamna på en arbetslöshet i Sverige på upp till tio procent. De branscher som drabbas hårdast är hotell och restaurang, samt handel. Där finns många visstidsanställda och unga utan säkerhet.

 

Coronakrisen har slungat in svensk ekonomi i en djup kris. Men vi såg redan en trist utveckling i Göteborg. Sedan 2011 har inkomsterna för den rikaste procenten i Göteborg ökat cirka tre gånger så mycket som för dem med medelinkomst. I vanliga fall ligger medelinkomsten hos kvinnor i Östra Bergsjön på 137 000 kronor om året. För en man i västra Göteborg ligger den på 420 000 kronor. De här siffrorna kommer att se betydligt annorlunda ut när vi summerar coronakrisen.

 

Klyftorna är roten till så många av samhällsproblemen som vi ser i dag och måste återigen bli politikens fokus på alla nivåer efter att situationen kring corona är hanterat. Ojämlika samhällen är otrygga samhällen. Det ger långsiktiga effekter där ojämlika uppväxtvillkor leder till ökad kriminalitet och brottslighet i de områden där inkomsterna är lägst. Med andra ord slits samhällen isär av ekonomisk ojämlikhet.

 

Det är bra att de senaste årens ekonomiska politik har handlat om att rusta svensk ekonomi och bygga upp motståndskraft mot kriser. Tack vare starka offentliga statsfinanser och den lägsta statsskulden sedan mitten av 1970-talet, kan vi nu använda de pengarna till att säkra svenska jobb och företag, och därmed värna vår gemensamma trygghet.

 

Hittills har regeringen presenterat åtgärder för ett värde av 100 miljarder kronor för att mildra coronakrisen, men det kommer att krävas mer om krisen fördjupas ytterligare. Tidigare har flera krispaket med åtgärder som korttidsarbete, slopat sjuklöneansvar, en statlig företagsakut, likviditetsförstärkning via skattekontot och utökade möjligheter till statliga lån och garantier presenterats.

 

Många jobb och företag kommer kunna räddas men inte alla. Företag kommer att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa. För att stärka människors trygghet förstärks nu a-kassan och det införs fler åtgärder för den som blir arbetslös. Nu byggs också yrkes- och högskoleutbildningen ut så att fler ska kunna fylla på sina kunskaper och kunna söka fler jobb när läget vänder.

 

Den senaste åtgärden föreslår att kommuner och regioner får ett tillskott på 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen hade aviserat tidigare. Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik. Göteborg får alltså lite drygt 830 miljoner kronor. Av den sammanlagda ökningen på 20 miljarder kronor är 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar, det vill säga pengar som kommer kommuner och regioner till del även kommande år.

 

Vi har en tung och prövande tid framför oss, men vi kommer att ta oss igenom det tillsammans, som ett enat samhälle.

 

Johan Büser (S)

Gunilla Carlsson (S)

Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

Riksdagsledamöter Göteborg