Anna Rosen (F!), ordförande Feministiskt initiativ i Västra Götaland. Foto: PRESSSBILDAnna Rosen (F!), ordförande Feministiskt initiativ i Västra Götaland. Foto: PRESSSBILD
Anna Rosen (F!), ordförande Feministiskt initiativ i Västra Götaland. Foto: PRESSSBILD
Ingrid Mårtensson (F!), landsbygdspolitisk talesperson. Foto: PRESSBILDIngrid Mårtensson (F!), landsbygdspolitisk talesperson. Foto: PRESSBILD
Ingrid Mårtensson (F!), landsbygdspolitisk talesperson. Foto: PRESSBILD
Adam Hjort (F!), miljö- och klimatpolitisk talesperson. Foto: PRESSBILDAdam Hjort (F!), miljö- och klimatpolitisk talesperson. Foto: PRESSBILD
Adam Hjort (F!), miljö- och klimatpolitisk talesperson. Foto: PRESSBILD
Sanna Ghotbi (F!), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVATSanna Ghotbi (F!), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVAT
Sanna Ghotbi (F!), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVAT
Louise Thörnqvist (F!), ersättare i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVATLouise Thörnqvist (F!), ersättare i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVAT
Louise Thörnqvist (F!), ersättare i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRIVAT
Foto: PRESSBILD / FIFoto: PRESSBILD / FI
 Foto: PRESSBILD / FI

Centerns köttkärlek värnar inte jordbruket

Publicerad

Feministiskt initiativ replikerar på de Västsvenska centerpartisterna som nyligen skrev om vikten av svenska kor på GT Debatt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På GT Debatt påstår ett antal centerpartister i Västra Götaland att köttindustrin inte hotar klimatet och att det vore förödande om den svenska köttkonsumtionen minskade. Feministiskt initiativ håller naturligtvis inte med, och vi är i gott sällskap av både Jordbruksverket, Naturvårdsverket och nästan all forskning som finns på området.

 

Debattörerna menar att: “det är industrisamhällets avigsidor, som utsläpp från olja och kol, samt exempelvis kväveutsläpp från trafiken som orsakat miljöproblemen”. Det är sant, men det gör inte köttindustrins klimatpåverkan mindre. Dessutom står citatet bara några stycken nedanför en oreserverad hyllning till just den västsvenska industrin: “Här finns fordonsindustri, kemiindustri och läkemedelsindustri som bär upp Sverige, skapar jobb och bidrar till internationell konkurrenskraft.

 

Först och främst är det väl ändå dags att sluta argumentera för att köttindustrin behövs för att hålla Sveriges landskap öppna. Det är en försvinnande liten del av korna, grisarna, fåren och fåglarna som i dag ges möjlighet att bidra till detta viktiga arbete, resten står inlåsta. Behovet av betesdjur i landskapet som argument för industrialiserad djurhållning har alltid varit, och fortsätter att vara, det verkliga lurendrejeriet i köttdebatten.

 

I Center-artikeln kan vi vidare läsa att “reducerat köttätande [innebär] att jordbruksbygd växer igen”. Med tanke på hur stor del av köttet som importeras, torde även Centern kunna acceptera en rejäl minskning. Vi tror inte heller att ökningen av köttkonsumtionen som skett de senaste decennierna skulle vara skadlig att backa, då Sverige var faktiskt inte helt igenvuxet till exempel 1970.

 

Därtill så ser vi tyvärr att mycket av svenska köttdjurs foder i dag odlas på skövlad regnskogsmark i Sydamerika. Den sortens öppna landskap är rentav förödande. Och som sagt – Jordbruksverket, Naturvårdsverket, den internationella forskningen och en himla massa svenskar håller med om det.

 

Feministiskt initiativ vill driva en jordbrukspolitik som utgår från verkligheten, både i Västra Götaland och i resten av landet. Eftersom det är ett faktum att vi måste minska köttkonsumtionen, och därmed produktionen, behövs det politisk vilja att stötta ett jordbruk i omställning. Att klamra sig fast vid en ohållbar situation med hjälp av falska argument kan aldrig bli konstruktivt. Det är inte att värna jordbruket. I stället behöver Sverige politiker som vågar stötta ett hållbart och lönsamt jordbruk med fokus på ökad självförsörjning.

 

Anna Rosén (F!)

Ordförande i Feministiskt initiativ Västra Götaland

 

Ingrid Mårtensson (F!)

Landsbygdspolitisk talesperson

 

Adam Hjort (F!)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson

 

Sanna Ghotbi (F!)

Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg

 

Louise Thörnqvist (FI)

Ersättare kommunfullmäktige i Göteborg

 

Pelle Hällje (F!)

Feministiskt initiativs näringsutskott

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag