Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerns köttkärlek värnar inte jordbruket

Anna Rosen (F!), ordförande Feministiskt initiativ i Västra Götaland.Foto: PRESSSBILD
Ingrid Mårtensson (F!), landsbygdspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Adam Hjort (F!), miljö- och klimatpolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Sanna Ghotbi (F!), ledamot i Göteborgs fullmäktige.Foto: PRIVAT
Louise Thörnqvist (F!), ersättare i Göteborgs fullmäktige.Foto: PRIVAT
Foto: PRESSBILD / FI

Feministiskt initiativ replikerar på de Västsvenska centerpartisterna som nyligen skrev om vikten av svenska kor på GT Debatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På GT Debatt påstår ett antal centerpartister i Västra Götaland att köttindustrin inte hotar klimatet och att det vore förödande om den svenska köttkonsumtionen minskade. Feministiskt initiativ håller naturligtvis inte med, och vi är i gott sällskap av både Jordbruksverket, Naturvårdsverket och nästan all forskning som finns på området.

 

Debattörerna menar att: “det är industrisamhällets avigsidor, som utsläpp från olja och kol, samt exempelvis kväveutsläpp från trafiken som orsakat miljöproblemen”. Det är sant, men det gör inte köttindustrins klimatpåverkan mindre. Dessutom står citatet bara några stycken nedanför en oreserverad hyllning till just den västsvenska industrin: “Här finns fordonsindustri, kemiindustri och läkemedelsindustri som bär upp Sverige, skapar jobb och bidrar till internationell konkurrenskraft.

 

Först och främst är det väl ändå dags att sluta argumentera för att köttindustrin behövs för att hålla Sveriges landskap öppna. Det är en försvinnande liten del av korna, grisarna, fåren och fåglarna som i dag ges möjlighet att bidra till detta viktiga arbete, resten står inlåsta. Behovet av betesdjur i landskapet som argument för industrialiserad djurhållning har alltid varit, och fortsätter att vara, det verkliga lurendrejeriet i köttdebatten.

 

I Center-artikeln kan vi vidare läsa att “reducerat köttätande [innebär] att jordbruksbygd växer igen”. Med tanke på hur stor del av köttet som importeras, torde även Centern kunna acceptera en rejäl minskning. Vi tror inte heller att ökningen av köttkonsumtionen som skett de senaste decennierna skulle vara skadlig att backa, då Sverige var faktiskt inte helt igenvuxet till exempel 1970.

 

Därtill så ser vi tyvärr att mycket av svenska köttdjurs foder i dag odlas på skövlad regnskogsmark i Sydamerika. Den sortens öppna landskap är rentav förödande. Och som sagt – Jordbruksverket, Naturvårdsverket, den internationella forskningen och en himla massa svenskar håller med om det.

 

Feministiskt initiativ vill driva en jordbrukspolitik som utgår från verkligheten, både i Västra Götaland och i resten av landet. Eftersom det är ett faktum att vi måste minska köttkonsumtionen, och därmed produktionen, behövs det politisk vilja att stötta ett jordbruk i omställning. Att klamra sig fast vid en ohållbar situation med hjälp av falska argument kan aldrig bli konstruktivt. Det är inte att värna jordbruket. I stället behöver Sverige politiker som vågar stötta ett hållbart och lönsamt jordbruk med fokus på ökad självförsörjning.

 

Anna Rosén (F!)

Ordförande i Feministiskt initiativ Västra Götaland

 

Ingrid Mårtensson (F!)

Landsbygdspolitisk talesperson

 

Adam Hjort (F!)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson

 

Sanna Ghotbi (F!)

Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg

 

Louise Thörnqvist (FI)

Ersättare kommunfullmäktige i Göteborg

 

Pelle Hällje (F!)

Feministiskt initiativs näringsutskott