Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centern och Januariavtalet bekämpar granbarkborren

Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Peter Helander (C), skogspolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND

Kristdemokraternas nyfunna skogsintresse är välkommet. Därför borde de gilla de insatser mot granbarkborren som Centerpartiet drivit igenom i Januariavtalet, skriver Rickard Nordin (C)  och Peter Helander (C) i en replik till Natanael Kvidal (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är välkommet att Kristdemokraterna börjar intressera sig för den svenska skogen. Faktum är dock att det är öppna dörrar som Natanael Kvidal slår in på GT Debatt när han efterlyser stöd till bekämpning av granbarkborren. Precis det har nämligen Centerpartiet fått igenom i den budget som nu läggs inom ramen för Januariavtalet. Skogsstyrelsen får ökade resurser för att bekämpa detta skadedjur. 

 

Granbarkborren orsakar stora skador på granskogarna i Sverige. Totalt uppskattas 3-4 miljoner kubikmeter skog, värt miljardbelopp, ha förstörts av skadeinsekten till följd av torkan 2018. 

 

Bedömningen är att var tredje skogsägare i Sverige kan bli berörd av granbarkborrens härjningar under 2019, vilket motsvarar cirka 100 000 skogsägare. Skogsstyrelsens rikstäckande svärmningsövervakning visade i april att granbarkborrarna är ovanligt många och tidiga i år. Lite nederbörd och låga grundvattennivåer har resulterat i granar med låg motståndskraft och från och med mitten av maj började granbarkborren även angripa stående träd. 

 

När stora skador uppstår har Skogsstyrelsen och branschen ett gemensamt ansvar att samverka och agera. En förutsättning för att bekämpa granbarkborre och rädda virkesvärden är att hitta angripna träd. Digitala hjälpmedel för bra kartunderlag skulle underlätta i alla led vid inventering, planering och genomförande och uppföljning.

 

Den svenska skogen är fantastisk. Allt du kan göra med rysk olja kan du i stället göra från svensk skog. Det är därför det är så otroligt viktigt att skydda skogen mot angrepp. Både från skadeinsekter och från dem som vill ge sig på äganderätten. Att kunna nyttja den svenska skogen för att bygga hus, göra gröna plaster, drivmedel och mycket annat är en förutsättning för att klara klimatutmaningen. Potentialen på Västkusten är fantastisk. 

 

Värö bruk är redan ett bioraffinaderi och de fossila raffinaderierna i Göteborg och Lysekil börjar ställa om. Det är tekniker som andra länder kan ta efter. Det är så vi får USA, Indien och Kina att ställa om. Världen behöver återbeskogas för att binda mer koldioxid i ett kretslopp och skapa möjligheter för bioenergi, snarare än fossil energi och fossila processer. 

 

Centerpartiet har valt att ta ansvar för Sverige, klimatet och för skogen. Genom Januariavtalet stärker vi äganderätten, avsätter pengar till bekämpning av granbarkborrar och påbörjar den gröna omställningen i verkligheten. Det är att göra skillnad. 

 

Rickard Nordin (C)

Klimat- och energipolitisk talesperson samt riksdagsledamot från Göteborg

 

Peter Helander (C)

Skogspolitisk talesperson och riksdagsledamot