Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centern försöker runda den svenska modellen

Janette Olsson (S), oppositionsråd i VGR och vice ordförande i personalutskottet.Foto: PETER WAHLSTRÖM
Foto: SHUTTERSTOCK

Löner och ersättningar är en fråga som ska lösas vid förhandlingsbordet mellan fackliga företrädare och arbetsgivare, inte av Centerpartiet, skriver Janette Olsson (S) i en replik till centerpartisterna Sofia Nilsson, Cecilia Andersson och Gunilla Druve Jansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För att alla, oavsett storlek på plånbok, ska kunna få en god vård är tillgång på utbildad personal avgörande. Där är vi inte. Tvärtom. Det råder brist på i stort sett alla yrkeskategorier inom vården, inte minst i Västra Götalandsregionen (VGR).

 

I en debattartikel på GT Debatt applåderar tre centerpartistiska företrädare sin egen personalpolitiska förträfflighet. Två av dem, Cecilia Andersson (C) och Gunilla Druve Jansson (C), sitter på framträdande poster inom hälso- och sjukvården för det grönblå högerstyret i VGR. Jag är högst tveksam till att personalen i regionen jublar. 

 

Under deras sex år i ledningen har regionens hälso- och sjukvård belagts med omfattande sparkrav som gått ut över personalens situation. Parallellt som befolkningsökningen varit stor, inte minst i Göteborgsområdet, har sjukhusen tvingats minska personal och lönerna fortsatt att sacka efter. Under samma period har den S-ledda regeringen skickat historiskt stora statsbidrag, som möjliggjort rekordöverskott för VGR. I budget efter budget har vi socialdemokrater velat använda överskotten till att höja personalens grundlöner. Varje gång har det grönblå högerstyret sagt nej. I stället för att satsa på rimliga villkor för att den egna personalen och vården har M-C-L-KD-MP-styret låtit en allt större del av skattekistan gå till att köpa dyr privat vård och hyra personal från bemanningsföretag.

 

För en tid sedan lyckades vi dock, mot de grönblås vilja, driva igenom att en handlingsplan ska tas fram för hur lönerna i regionvården ska nå minst riksgenomsnitt. Med SD:s hjälp avstyrde de grönblå att det också ska satsas pengar för att nå dit. 

 

Från det grönblå högerstyret brukar framhållas att de minsann höjt OB-ersättningen i regionvården. Man ska dock minnas att det inte gäller alla. Vi socialdemokrater håller med om att den som jobbar kväller, helger och nätter ska ha vettig ersättning för det, men nivåer och villkor ska inte politiker blanda sig i. Det är en fråga som ska lösas vid förhandlingsbordet, mellan fackliga företrädare och arbetsgivare. Politiker ska däremot ge de ekonomiska förutsättningarna.

 

Men Centern vill fortsätta styra vem som ska få och vem som ska bli utan. Nu ska nyutexaminerade sjuksköterskor premieras. Sannolikt på erfaren personals bekostnad, för det finns nämligen inte en enda krona avsatt för höjda grundlöner eller förbättrade arbetsvillkor varken i det grönblå budgetförslaget för 2021 eller deras plan för de kommande åren. Det är en väg vi socialdemokrater aldrig kommer att välja. För oss är all personal, alla patienter och alla andra människor värda en god vård och omsorg. 

 

Janette Olsson (S)

Oppositionsråd i VGR och vice ordförande i personalutskottet