Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Capio stannar gärna på Lundby Närsjukhus

Agnetha Folestad, sjukhuschef Capio Lundby Närsjukhus.
Foto: CAPIO
Peter Holm, chef Capio Specialistvård i Sverige.
Foto: CAPIO

De nya förutsättningarna är så pass riskfyllda för ett litet sjukhus i ett stort vårdsystem och gör att vi inte kan garantera vårdkvalitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö, skriver representanter för Capio i en replik till Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ann-Christine Andersson (S) och Håkan Linnarsson (S) skriver på debattplats i GT att Hisingsborna behöver Lundby Närsjukhus. Det håller vi med om. Capio har drivit vården vid Lundby i 25 år och vet att sjukhuset är mycket uppskattat av våra patienter och vår personal. Vi vill fortsätta driva vården på Lundby i samarbete med Västra Götalandsregionen, med rätt förutsättningar för att kunna garantera vårdkvalitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Dessvärre har VGR förändrat förutsättningarna för driften på Lundby. Vi har framför allt pekat på den 6 månaders karenstid för VGR-anställd som innebär att vi inte kan rekrytera personal i regionen när sjukhuset behöver. Det skapar en sårbarhet som går ut över våra patienter om vi inte kan bemanna sjukhuset. Patientsäkerhet och arbetsmiljö riskerar att försämras kraftigt. Det kan vi inte ta ansvar för. 


Det nya avtalet är totalt 12 år. Det är i grunden bra med långsiktighet men vi vet att vården kommer att förändras i VGR. Stora strategiska omflyttningar och förändringar kommer att ske under avtalstiden. Därtill kommer kontinuerliga förändringar i medicinska behandlingar, organisation och teknik som vi måste kunna anpassa sjukhuset till. Lundby måste vara en del av dessa förändringar och uppdraget måste anpassas till kommande vårdbehov och omställningar inom VGR. Därför har vi lyft fram behovet av en sådan förhandlingsmöjlighet, inte för att ensidigt säga upp avtalet, utan för att Lundby skall kunna motsvara patienternas behov över den långa kontraktsperioden.


Vi tar därför kraftigt avstånd från påståendet att Capio av ”affärsstrategiska” skäl inte lagt anbud på Lundby. Tvärt om, vi värnar om vården för alla Hisingens invånare och vet vem vi är till för. Vi jobbar utifrån alla människors lika värde. Det står vi bakom varje dag, i varje patientmöte från medarbetare, ledning och koncern. Vi prioriterar tiden med våra patienter, vilket gör att vi har betydligt fler patientmöten jämfört med andra vårdenheter. Skattebetalarna får mer och bättre vård för varje skattekrona. Detta är och kommer att vara Capios strategi, oavsett vad utomstående betraktare väljer att påstå om Capio.


Vi har ett gott samarbete med VGR och hade sett fram mot att fortsätta samarbeta på Lundby. De förändrade förutsättningarna är så pass riskfyllda för ett litet sjukhus i ett stort vårdsystem och gör att vi inte kan garantera vårdkvalitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö. Vi beklagar detta, men Capio kommer aldrig att kompromissa med Hisingsbornas rätt till en bra vård.


Agnetha Folestad

Sjukhuschef Capio Lundby Närsjukhus


Peter Holm

Chef Capio Specialistvård i Sverige