Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C-toppkandidat måste svara om Seyfo

Robert Hannah (L), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Centerpartiet i Göteborg borde skaffa en annan toppkandidat till riksdagen om Mikail Yüksel inte kan kalla Seyfo för ett folkmord, menar Liberalernas riksdagsledamot från Göteborg, Robert Hannah.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det råder ingen tvekan om att väldigt många armenier miste livet. Det var en stor tragedi”, skriver Mikail Yüksel, Centerpartiets toppkandidat till riksdagen i Göteborg, på GT Debatt efter att bland annat ha blivit anklagad för att ha förnekat Armeniska folkmordet/Seyfo av Kurdo Baksi.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Har Göteborgscentern en Erdogan-megafon som toppkandidat?

 

Det är precis så som folkmordsförnekare brukar svara, såväl de som förnekar Förintelsen som folkmordet Seyfo, när de inte vill ha strålkastarljuset riktat mot sig. En tragedi och att folk mister livet kan ske på många sätt men är ett diffust uttalande som inte alls kan likställas med att erkänna ett systematiskt utrotande och mördande av ett helt folkslag.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Ohederliga, ogrundade anklagelser från Baksi 

  

International Association of Genocide Scholars (IAGS), världens ledande auktoritet på området, har antagit en lång rad resolutioner och uttalanden i frågan där man fastslår att folkmordet som turkarna med hjälp av kurder begick på Mellanösterns olika kristna folk har ägt rum.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Kurdo Baksis märkliga konspirationsteorier

 

I stället för att svara på anklagelserna slingrar sig Mikail Yüksel och anklagar i sin tur Baksi för konspirationsteorier. Då Yüksel vägrar ge ett rakt svar på anklagelsen att han förnekat folkmordet så uppstår frågan om Yüksel verkligen har rent mjöl i påsen?

 

Yüksel behöver ge raka svar på två enkla frågor:

Har Yüksel i ett offentligt tal 2015 förnekat att folkmordet ägt rum?

Anser Yüksel  att det var ett folkmord?

 

Det är för mig som riksdagsledamot och ättling till överlevande från folkmordet Seyfo oförståeligt hur Centerpartiet inte verkar granska sina riksdagskandidater. En svensk med tysk bakgrund hade aldrig tillåtits toppa ett demokratiskt partis riksdagslista om personen förnekade Förintelsen. Ändå låter Centern Yüksel toppa sin lista.

 

Sakine Madon, ledarskribent på VLT, beskriver klockrent att Centerpartiet lider av mångfaldspanik. Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att denna mångfaldspanik kan ha gjort att Centerpartiet har låtit extrema åsikter verka i partiet endast för att personen i fråga har utländsk bakgrund.

 

Som Göteborgspolitiker vet jag att Centerpartiet i Göteborg har många lysande politiker med utländsk bakgrund som skulle göra ett fantastiskt jobb i Sveriges riksdag. Om deras toppkandidat till riksdagen inte kan erkänna folkmordet så borde Centerpartiet se sig om efter en annan företrädare.

 

Robert Hannah (L)

Riksdagsledamot och riksdagskandidat från Göteborg