David Josefsson (M), medlem i Göteborgsmoderaterna. Foto: PRESSBILD
David Josefsson (M), medlem i Göteborgsmoderaterna. Foto: PRESSBILD

Byggtakten i Göteborg måste öka

Publicerad

Förändringarna och förbättringarna av bostadsmarknaden kommer kräva en omfattande samhällelig diskussion, skriver moderaten David Josefsson i en replik till Karin Greenberg Gelotte (S).

Karin Greenberg Gelotte (S) försvarar i en replik på GT Debatt till mig angående bostadsmarknaden den rådande situationen i Göteborg. 

 

Till att börja med innehåller Greenberg Gelotte (S) artikel ett antal sakfel. Bland annat påstås att Göteborg toppar byggandet i landet, men oavsett hur man räknar stämmer inte det. Göteborg färdigställde förra året 2 680 bostäder, vilket är att jämföra med Stockholms 3 899 bostäder. Räknat per 1 000 invånare färdigställde Göteborg ca 4,8 bostäder jämfört med Örebro som byggde dryga 14 lägenheter per 1 000 invånare.

 

Karin Greenberg Gelotte (S) anser inte att en friare hyressättning är lösningen på alla de problem med bostadsbrist, långa bostadsköer och svartkontrakt som finns i Göteborg. Men hon presenterar inte heller någon egen lösning på problemen. Man får snarast intrycket att i det stora hela är hon och hennes parti fullt nöjd med dagens situation på bostadsmarknaden i Göteborg. Jag hade velat se henne säga det till den student som precis ska flytta till Göteborg för att plugga eller till den småbarnsfamilj som trots år av kötid hos Boplats Göteborg inte får något erbjudande om hyresrätt.

 

Jag är inte kritisk till ett ökat byggande som Greenberg Gelotte (S) påstår, tvärtom. Göteborg har under de 23 år som Socialdemokraterna styrt staden byggt alldeles för lite och bygger fortfarande alldeles för lite. För att klara behovet av nya bostäder, som enligt Göteborgs Stads egna rapporter ligger mellan 7 000 och 20 000 bostäder, borde byggtakten de kommande åren vara nästan dubbelt så hög.

 

Däremot påpekar jag att flera olika organisationer, bland annat Boverket, Finanspolitiska rådet, IMF, OECD och EU-kommissionen konstaterar att bostadsbristen inte kommer att försvinna med ökat byggande. För det krävs att man också ser över reglerna på bostadsmarknaden. Det handlar om att både se över hyresregleringen, bostadsbidraget och skattesystemet.

 

Men i stället för att lyssna på experterna negligerar Greenberg Gelotte (S) allt detta och menar att ”quick fixes” inte kommer lösa några problem. Men att se över hyresregler, bostadsbidrag och skattesystem är absolut inga quick fixes, det kommer tvärtom kräva en ganska omfattande diskussion i samhället. Men till skillnad från Karin Greenberg Gelotte (S) ser jag problemen på Göteborgs bostadsmarknad och anser att vi måste våga diskutera lösningarna.

 

David Josefsson (M) 

Medlem i Göteborgsmoderaterna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag