Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggnads riskerar Göteborgs framtid

Anna Lönn Lundbäck, regionchef Byggföretagen i väst.Foto: EMELIE ASPLUND
Sedan januari i år har 930 byggföretag gått i konkurs. Att Byggnads i detta läge hotar med strejk är djupt oansvarigt, skriver Anna Lönn Lundbäck.Foto: SHUTTERSTOCK

Byggbranschen har långa ledtider och de långsiktiga effekterna för branschen av coronapandemin är ännu svåra att överblicka. I stället för att ännu en gång strejka uppmanar vi Byggnads ledning att ta ansvar, skriver Anna Lönn Lundbäck, regionchef vid Byggföretagen i väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Medan svensk ekonomi går på knä med anledning av coronapandemin väljer Byggnads ledning i Stockholm att varsla om storstrejk. Byggnads vill bryta märket, den rådande lönebildningsmodellen på svensk arbetsmarknad, förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av tiotusentals hårt förvärvade yrkesbevis. Det här riskerar att slå hårt mot den svenska byggbranschen.

Sedan januari i år har 930 byggföretag gått i konkurs. 6 800 personer har redan varslats om uppsägning. I vår senaste Byggbarometer svarar fyra av fem företag att de upplever förskjutningar av nya byggstarter. Två tredjedelar upplever minskade orderingångar.

Att i detta läge hota med strejk är djupt oansvarigt. Men tyvärr är Byggnads konfliktvilja välkänd. Mellan 2011 och 2015 varslade Byggnads 26 gånger i tvister mellan avtalsparter. Bara Syndikalisterna och Svenska Hamnarbetarförbundet är mer konfliktbenägna på svensk arbetsmarknad. När Byggnads strejkade 2016 uppskattades kostnaden för berörda medlemsföretag till 100 – 200 miljoner kronor per dag.

Göteborgsregionen är i en mycket expansiv fas. Här pågår projekt, som beräkningar visar, att det fram till 2035 kommer att ha investerats runt 1 000 miljarder kronor i. Dessa investeringar tjänar samhällsekonomin och jobben i regionen mycket väl. När övriga regioner dippat har det hållit uppe sysselsättning och framtidstro hos oss. Byggena fungerar som en motor för samhällsekonomin.

Byggbranschen har långa ledtider och de långsiktiga effekterna för branschen av coronapandemin är ännu svåra att överblicka. Men en strejk som varslats på byggen som bland andra Citygate, Platinan och Lisebergshotellet skulle få svåra konsekvenser och omfatta många jobb i en osäker tid. Snart träder dessutom historiskt hårda samhällsrestriktioner i kraft mot en tilltagande fas i pandemin. Hur det slår mot jobben och vårt lokalsamhälle vet vi inte, men inte stillar det oron vi känner för alla de som jobbar i vår bransch.

I stället för att ännu en gång strejka uppmanar vi Byggnads ledning att ta ansvar för vår gemensamma framtid. Förutom det självklara att märket måste följas handlar det om att fler företag måste se det som en konkurrensfördel att ha ett kollektivavtal, inte tvärtom. 

Tillsammans måste vi trygga jobben hos seriösa företag. Genomsnittslönen för en byggnadsarbetare med ackordslön är redan i dag 38 800 kronor i månaden jämfört med undersköterskan som tar hand om sjuka människor i vården med 28 900 kronor. I våra förhandlingar utgår vi från det märke för löneförhöjningar som redan satts av parterna inom industrin.

Byggnads menar att de varslar för att vi inte vill gå med på mer ordning och reda i branschen. Det stämmer inte. Faktum är att vi redan är överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning. Men vi kan inte skriva en överenskommelse som kan stå i strid med svensk lag på det sätt som Byggnads föreslår. 

I dag står många näringsverksamheter still som en följd av pandemin. Det tär hårt på svensk ekonomi. Sverige har inte råd att låta byggandet stå stilla. Byggbranschen står för 11 procent av landets BNP. Varje år tillför vi 40 miljarder kronor till vård, skola och omsorg. Enbart våra medlemmar i Byggföretagen i Västra Götaland sysselsätter över 13 000 personer som bidrar med sin skatt till jobb för fler än 2 500 poliser och 2 400 sjuksköterskor, visar siffror vi tog fram förra året.

Nu är hög tid att Byggnads ledning i Stockholm tar ansvar och börjar samarbeta. Byggföretag, byggarbetare och alla de som är beroende av byggbranschen förväntar sig ingenting annat.

 

Anna Lönn Lundbäck 

Regionchef Byggföretagen i väst