Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggivern i Göteborg hotar Pågens bageri

Anders Carlsson Jerndal, Vd Pågen AB.Foto: TOMAZ LUNDSTEDT
Lastningar på Pågens bageri i Högsbo i Göteborg, och transporter till och från bageriet, sker såväl dagtid som nattetid, skriver Anders Carlsson Jerndal.Foto: PETER KAM

Att omvandla Högsbo industriområde till eventuellt bostadsområde hotar 500 jobb med koppling till vårt bageri. Olika typer av arbetstillfällen borde gynna både Göteborg och dess invånare, skriver Pågens Vd Anders Carlsson Jerndal.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborgs Stad har en ambition att förtäta staden och bygga fler bostäder. Nu i slutet på november ska Byggnadsnämnden fatta sitt beslut om detaljplansändring av Högsbo industriområde till eventuellt bostadsområde. Här har Pågen haft verksamhet sedan 1963. Miljö- och klimatnämnden har dock avslagit detaljplansändringen, grundat på att detta skulle äventyra befintliga verksamheter i området och att området inte lämpar sig som boendemiljö. 

 

Om detaljplansändringen i Högsbo industriområde klubbas igenom, resulterar detta i att cirka 500 arbetstillfällen kopplade till vårt bageri på sikt kommer att försvinna.  Kommunen menar att man önskar kunna samlokalisera Pågens verksamhet med bostäder, men detta är icke görbart. Industribuller, trafik och doft från vårt bageri är nämligen ofrånkomligt såväl dag som natt. Det är inte heller görbart att eliminera detta så att både vårt bageri ska fungera och området ska bli en bra boendemiljö. Detta är en bedömning som även Miljö- och klimatnämnden delar, och denna fakta måste stadens politiker beakta i den rådande byggivern. Bygger man bostäder på industrimark, kommer befintliga verksamheter som Pågens inte kunna vara kvar. 

 

Det pågår just nu en stark påverkan för att byggande av bostadsrätter ska prioriteras framför arbetstillfällen. Ambitionerna är stora och trycket är hårt på Göteborgs Stad från starka fastighetsbolag som utövar sin makt. Redan i förväg räknar man med en detaljplaneändring där bostäder byggs på industrimark. I målande, pastellfärgade skisser presenterar fastighetsbolagen redan Högsbo som ett bostadsområde på sina hemsidor. Ekonomiska incitament ligger bakom och en lönsam affär står med andra ord på spel för dessa aktörer i fastighetsbranschen.

 

Vi förstår att en stad som Göteborg har ambitioner att ”förtätas”, men det är chockerande om påverkanskrafter i en kommun gör att man driver igenom bostadsbyggande till vilket pris som helst. Där priset både blir att man bryter mot lagens skydd av befintliga verksamheter, och nedprioriterar arbetstillfällen för vanligt folk. Är man dessutom beredd att kringgå lagen som ska ge skydd till befintliga verksamheter, är det en allvarlig situation. 

 

Om tillverkande industrier dessutom ska tryckas ut från städerna, som tydligen ska komma att bestå av endast kontor och bostäder, ändrar man en kommun ganska radikalt. Man kan inte låta bli att undra - var ska människor då arbeta? 

 

För att driva igenom detaljplansändringen och ett försök att avfärda några av de problem som det innebär om bostäder och industriverksamhet ska finnas sida vid sida, har fastighetsbolagen lämnat förslag på åtgärder. Bland annat att det ska byggas en hela 26 meter hög glasmur mot Pågens bageri och kvarn, samt 60 meter höga skorstenar på området för att minska buller och doft. Hur detta estetiskt kommer att påverka boendemiljön har inte heller visats på några reviderade införsäljningsbilder av det tänkta bostadsområdet, vilket borde vara relevant för eventuellt framtida bostadsköpare.

 

Miljöförvaltningen menar dock att även med dessa åtgärder kan en god boendemiljö inte garanteras. Hur Stadsbyggnadskontoret och Byggnadsnämnden har tänkt att ställa sig till trafik och oundvikligt industribuller är ännu oklart. Lastningar på Pågens bageri, och transporter till och från bageriet, sker såväl dagtid som nattetid. Svenska konsumenter vill ha dagsfärskt bröd, och därför bakar vi på kvällen och natten och lastar och transporterar sedan våra nybakta bröd och gifflar från bageriet.

 

Att ha olika typer av arbetstillfällen och arbetsgivare i kommunen borde gynna både kommunen och dess invånare. Pågen som bakar och säljer matbröd, Hönökakor och gifflar till ett 30-tal exportmarknader, bidrar i dag tillsammans med kommunens större arbetsgivare såsom Volvo, Chalmers och SKF till en bredd på arbetsmarknaden med olika typer av arbeten, inom olika branscher.

 

Vi på Pågen kan nu bara hoppas att vi kan vara kvar i Göteborg. Att byggnadsnämnd, kommunstyrelse och fullmäktige följer lagen och Miljö- och klimatnämndens avslag. Att byggivern inte slår undan förutsättningarna för verksamheter som Pågens, utan att vi ska kunna fortsätta bidra till kommunens välmående och tillväxt. 

 

Anders Carlsson Jerndal 

Vd Pågen AB