Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bygg ny handsbollsarena på Filmstadens tak

Nils Wiberg, Vd Prioritet Finans.Foto: DANIEL STILLER
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Bygg en tillfällig arena för handboll och annan idrott på taket till biografen Bergakungens salar, skriver Nils Wiberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När handbollsklubben Redbergslids IK nu drar i gång årets säsong på hemmaplan, gör man det på samma sätt som den förra säsongen slutade. Med spel i Scandinavium. En arena byggd och anpassad för ishockey och som inte erbjuder publik och sponsorer den idrottsupplevelse vi är beredda att betala för. Det i sin tur hotar klubbens framtid och överlevnad.

 

Trots att det nu är ganska länge sedan Lisebergshallen revs finns det ännu ingen ersättningsarena på plats. I stället har frågan de senaste åren bordlagts gång på gång, för att till slut hamna i ännu en utredning som väntas bli klar senare i höst. Att tro att en ny arena ska stå klar innan 2030 ter sig allt mer utopiskt med tanke på den saktfärdighet och obeslutsamhet som i dag präglar projektet. Samtidigt uppförs nya och moderna idrottshallar med lämplig publikkapacitet i flera av Göteborgs grannkommuner.

 

Priset för denna evighetslånga process betalar i första hand de över 600 unga som är engagerade i klubbens framgångsrika barn- och ungdomsverksamhet. De saknar i dag en centrala arena där de kan samlas och utöva eller titta på sin favoritidrott. Kostnaderna för samhället riskerar också att bli stora om idrotten misslyckas med att erbjuda ett sunt och attraktivt alternativ till utanförskap, kriminalitet och droganvändning.

 

Till dess att en permanent lösning kan stå färdig inom projektet 􏰀Plats för Göteborg􏰀, där även Scandinavium och Valhalla ska ersättas av nya arenor, har klubben utarbetat egna förslag på olika tillfälliga arenalösningar. Modern byggteknik och nya material gör att dessa arenor kan göras både flexibla och kostnadseffektiva.

 

Redan förra året presenterade Redbergslids IK ett förslag om att bygga och driva en arena i egen regi intill Valhall IP. Ett förslag som ratades av kommunen på oklara grunder. I våras presenterade klubben ett nytt förslag om att uppföra en tillfällig arena på den gamla övergivna bandyplanen på Heden. Även det förslaget nobbades med hänvisning till att det på platsen ska byggas en tillfällig dansbana till en kostnad av mellan 25 och 30 miljoner kronor.

 

Låt mig därför presentera ett eget förslag på en alldeles ypperlig plats att uppföra en tillfällig arena i väntan på att en permanent lösning kan vara på plats. Bygg på taket av biografen Bergakungens salar. Ytan är idag i princip oanvänd och nyttjas möjligen av några enstaka hundägare som rastplats för sina hundar.

 

Läget är dessutom centralt och det finns inga bostäder i närheten som kan bli störda av eventuellt ljud från hallen. Däremot finns det flera skolor alldeles intill som skulle kunna använda hallen för idrottslektioner, samlingar, avslutningar eller andra typer av evenemang. En ny arena på taket av Bergakungens salar skulle, med sin närhet till Heden, även kunna användas av stadens verkligt stora ungdomsevenemang: Partille Cup Gothia Cup och Gothia Innebandy Cup.

 

Även om Bergakungen i dag inte ägs av kommunen går den ändå bebygga på höjden genom så kallad tredimensionell fastighetsbildning. Den nuvarande fastighetsägaren kan säkert kompenseras på lämpligt sätt, och förslagsvis tilldelas en annan markanvisning som motsvarar värdet av ytan på det obebyggda taket.

 

Det allra bästa vore ju om den nuvarande ägaren också ser en möjlighet att vara med och utveckla stadens idrotts- och föreningsliv genom att förtäta evenemangsstaden och bygga en tillfällig arena på taket av biografen. Jag har tidigare sagt att jag kan vara delaktig i att finansiera en ny central arenalösning i Göteborg. Det löftet gäller fortfarande. Nu är det dags för andra spelare att kliva fram och ta sitt ansvar.

 

Från hela mitt hjärta önskar jag RIK lycka till i hemmapremiären i årets seriespel i Handbollsligan. Sveriges genom tiderna mest framgångsrika handbollsklubb förtjänar det. Klubben hade också förtjänat en lämplig och central arena för att spela sina hemmamatcher. Det hade även alla idrottsintresserade göteborgare förtjänat.

 

Nils Wiberg

Vd Prioritet Finans