Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bygg 60 000 nya bostäder i Göteborg fram till 2028

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Anna Johansson (S), riksdagsledamot.
Foto: PRESSBILD
Håkan Linnarsson (S), oppositionsråd i VGR.
Foto: PRESSBILD

Fram till 2028 vill vi att det byggs minst 60 000 bostäder i Göteborg varav minst hälften ska vara hyresrätter, skriver Ann-Sofie Hermansson (S), Anna Johansson (S) och Håkan Linnarsson (S) och presenterar därmed valkampanjens första S-vallöfte.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det byggs mer än på 40 år i Göteborg. Byggkranar syns överallt. Samtidigt är bostadsbristen ett stort problem som drabbar många, inte minst unga och låginkomsttagare. Vi socialdemokrater vill därför öka byggandet ytterligare - med fler hyresrätter för vanligt folk. Under de kommande tio åren vill vi att det byggs minst 60 000 bostäder i Göteborg, varav minst 30 000 ska vara hyresrätter.


För att nå det målet krävs förändringar och förbättringar på bred front:


Få bukt med krånglet och öka leveransen. För att kunna bygga mer måste framtagandet av detaljplaner gå snabbare. Detta är en stor utmaning med tanke på att så många andra byggprojekt pågår parallellt. Men med målmedvetna effektiviserings- och prioriteringsinsatser går det att öka volymerna utan att ge avkall på kvaliteten. 


Stadens olika aktörer ska jobba bättre tillsammans. Det finns fortfarande en stor potential i att genom bättre samarbete mellan stadens nämnder och bolag korta den interna planprocessen. Göteborgs övergripande planering behöver bli betydligt mer konkret och strategiska frågor måste lösas mycket tidigare i processen.


Växla upp samarbetet med byggföretagen. Specialsatsningen BoStad 2021, där stadens aktörer jobbar nära byggföretagen för att snabbt ta fram bra bostäder, har hittills visat goda resultat. Vi är nu en bra bit på väg mot målet om 7 000 extra bostäder till 2021. Även i detta arbetssätt finns det mycket stor potential att ta tillvara. Med ömsesidigt förtroende och respekt för varandras olika roller går det att åstadkomma så mycket mer. Vi socialdemokrater vill utveckla denna modell och ta den vidare bortom 2021. Vi vill därför bjuda in byggaktörerna till en dialog kring hur samarbetet skulle kunna se ut och fungera framöver. 


Dra nytta av att vi har Sveriges största allmännytta. Allmännyttan har en central roll att spela när det gäller att öka byggtakten och få fram fler hyresrätter som vanligt folk kan efterfråga. AB Framtiden ska nästa år nå en marschfart på 1 400 nya bostäder per år. Med rätt förutsättningar och god planering ska det gå att höja den nivån ytterligare under kommande 10-årsperiod.


Investera i en infrastruktur som matchar. För att bostadsbyggandet verkligen ska kunna drivas på är det nödvändigt att infrastrukturen hänger med. Vi socialdemokrater har varit ledande i att möjliggöra de storsatsningar som nu är på väg att realiseras: Alltifrån Västsvenska paketet till linbanan, spårväg över älven samt effektiva citybusstråk till och från Biskopsgården och Backa. Utöver detta ser vi stora möjligheter att både tidigare och snabbare hantera de trafikmässiga aspekterna i alla de enskilda byggprojekten. Tyvärr har det funnits en tendens i staden att ta in trafiken för sent.


Till allt detta ska läggas att färgen på nästa regering självfallet spelar roll. Bostadspolitiken styrs till stor del från den statliga nivån. Efter åtta år av borgerlig handlingsförlamning har den socialdemokratiskt ledda regeringen gjort stora satsningar för att öka byggandet. Det har bland annat handlat om regelförbättringar och en särskild byggbonus till kommunerna. Efter valet är det ytterst viktigt att denna offensiva politik kan drivas vidare av ännu en socialdemokratiskt ledd regering. 


På såväl lokal- som riksnivå har Moderaterna varit tydliga. De vill ha marknadshyror. Deras facit i Stockholm visar dessutom på massiva utförsäljningar av allmännyttan. Så skapas inte bostäder som vanligt folk har råd med.  


Vårt mål är 60 000 nya bostäder i Göteborg fram till och med 2028. Men därmed inte sagt att detta bara handlar om bostäder. Det gör det inte. Människor gör så mycket mer än bara bor. 60 000 bostäder är även tusentals arbetsplatser, skolor, bibliotek, restauranger och mycket mer. Allt som gör livet värt att leva. Vi bygger inte bara bostäder. Vi bygger en levande, myllrande stad. Ett tryggt Göteborg.


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg


Anna Johansson (S)

Riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraterna Göteborg


Håkan Linnarsson (S)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen