Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Budgetstålbadet skadar undervisningen i Göteborg

Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet Göteborg.Foto: PRIVAT
Vem vill vara kvar som förskolelärare i Göteborg om man blir omplacerad utan att ha sökt en tjänst, skriver Andrea Meiling.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / GT/KVP

I Göteborg är det budgeten som styr över skollag, läroplanernas mål, arbetsmiljölagen och avtal med lärarorganisationerna. Kommunens överskott betalas av lärarflykt, ohälsa och elevernas kunskapsbrist, skriver Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Göteborg har i dag tre skolförvaltningar. Dessa förvaltningar ska utbilda den kommande generationen som ska bidra till samhället och bli goda medborgare med goda kunskaper. Det är målet, men styrs staden efter det? 

 

Nej, i staden är det budget som styr över både skollag och läroplanernas mål. I staden är det budget och inte arbetsmiljölagen som styr. Inte heller det avtal som skrevs med de båda lärarorganisationerna som syftade till att få fler att vilja bli lärare med god lön och en god arbetsmiljö. Löneökningar som i dag betalas av en allt högre arbetsbörda. 

 

Hur ser det då ut i de tre skolförvaltningarna i Göteborg?

 

Utbildningsförvaltningen är den förvaltning som har hand om gymnasieskolorna. Detta är enheter som i dag måste lägga en hel del av sin budget på att marknadsföra sig i syfte att få elever att söka just till dem. Budget 2020 gav gymnasierna en ökad kostym på 1,1 procent samtidigt som kostnadsökningen enligt Sveriges Kommuner och Regioner låg på minst 2,7 procent. Därmed handlar det om en besparing på 1,6 procent.

 

Konsekvensen är att förvaltningen skall spara 50 miljoner kronor och att ett stort antal tjänster skall bort. Till det får vi höra av ansvariga politiker ”att skolan kostar ju så mycket”. Men stämmer det verkligen? 

 

Nej, inte om man tittar i Sveriges Kommuner och Regioners jämförelsebank Kolada. Där syns det tydligt att gymnasieelever i Göteborg tilldelas 15 000 kronor mindre i elevpeng än de andra storstäderna Malmö och Stockholm. Då har Göteborg ändå större utmaningar vad gäller programstruktur, nyinvandrade elever och föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning än både Stockholm och Malmö.

 

Grundskoleförvaltningen har stora ekonomiska problem ute på skolorna, vilket resulterat i ett hundratal riskbedömningar när det nu måste dras ner och sparas. Dessa nedskärningar leder till att lärare ibland får ta hand om dubbla klasser, det vill säga ”passa” en annan klass samtidigt som det bedrivs undervisning i den egna klassen. 

 

Klassernas storlek ökar också, då klasser slås ihop vilket leder till en överbelastning som vi ännu inte sett slutet av. Detta kommer oundvikligen att bidra till att fler blir sjuka med ökande kostnader för staden.

 

Lärarassistenter som skulle avlasta har i stället blivit elevassistenter, detta för att behålla en del personal som man annars inte haft råd med. Till detta ska läggas en stor brist på behöriga och legitimerade lärare där det nu görs en genomlysning över om det är möjligt att i stället för lärare eventuellt få in ”undervisningsassistenter” vid vissa undervisningsmoment. 

 

Hade det inte varit bättre att se till att arbetsmiljön och förutsättningarna är så goda att människor kan tänka sig att gå en universitetsutbildning för att just bli utbildad lärare? 

 

Problemen kommer att utarma skolan allt mer.

 

Förskoleförvaltningen hade vi stora förhoppningar på när också den fick bli en egen förvaltning. Äntligen skulle staden fokusera på den skolformen. Det resultat vi hittills sett är att man inte har råd att ha kvar många förskollärare och att man därför avser att flytta runt de utbildade förskolelärare som finns, i likvärdighetens namn. 

 

Vem vill vara kvar om man blir omplacerad utan att ha sökt en tjänst? 

 

Förvaltningen menar att det inte kommer att leda till en kvalitetssänkning. Då har de inte läst förskolans läroplan.

 

Det är kommunerna som är ansvariga för förskolans och skolans finansiering. Det ekonomiska stålbad som kommunen satt alla verksamheter i visar sig ge en vinst på 1,5 miljarder kronor. En vinst som lätt blir uppäten av lärarflykt, ohälsa och elever som framgent får betala för att de inte fick det stöd de behöver.  

 

Göteborgs stads kommunpolitiker måste omedelbart agera för att ge lärare och rektorer rimliga förutsättningar. Bollen ligger nu hos politikerna. Nu finns inget mer att spara på eller effektivisera, varje sparad krona är en krona mindre i kvalitet och förutsättningar för vår framtida generation.

 

Andrea Meiling

Ordförande Lärarförbundet Göteborg