Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brunnsparken måste förbättras

Mattias Tykesson (M), ledamot i Göteborgs fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Brunnsparken hade kunnat vara en betydligt trevligare plats, skriver Moderaternas Mattias Tykesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Brunnsparken. En plats mitt i centrala Göteborg invid kanalen. Intill platsen finns Stora hamnkanalen med Lejontrappan och Gustav Adolfs torg, köpcentret Nordstan och shoppinggallerian Arkaden utmed Södra Hamngatan. En plats som korsas av tusentals människor varje dygn och samtidigt utgör en stor knutpunkt för kollektivtrafiken i centrala Göteborg. 


Platsen är historisk och började bli en park under 1820-talet från att tidigare varit en järnvåg. År 1822 planterades träd i syfte att skapa ett promenadområde och under 1830-talet byggdes Brunnshuset, som gett namn till Brunnsparken. År 1883 invigdes fontänen med Såningskvinnan, i folkmun kallad Johanna. En vacker fontän som står kvar än i dag.


En plats som skulle kunna vara en vacker oas mitt i det pulserande Göteborg. Men så är det inte. Brunnsparken har under de senare åren blivit en plats som är förknippad med skräp, skadedjur, ordningsstörningar och kriminalitet. Här samlas grupper med människor, såväl dagtid som sena kvällar för att slå dank, det vill säga placera sig på bänkar för att göra ingenting. 


Fickstölder, fylleri, narkotikahandel, tiggeri och stök har blivit en sorglig utveckling av området, något som varken inbjuder till rekreation eller trivsel, utan som snarare blir en plats som göteborgarna helst undviker. 


Vad görs åt detta? När jag ställde en interpellation angående otryggheten i Göteborgs innerstad till kommunfullmäktige tidigare i år, och vad de rödgröna avsåg att göra med Brunnsparken, blev svaret att Johanna-fontänen precis upprustats. Dessutom skulle platsen bli både trevligare och tryggare, bland annat med hjälp av upprustningen av Johanna. Men vad mer?


En vacker fontän är visserligen inget fel i sig. Problemet är att de människor som uppehåller sig i parken dagarna i ända, använder platsen som något annat än det den ska vara till för. Brunnsparken är inte inbjudande utan har snarare blivit en nedsmutsning av det offentliga rummet. Platsen har blivit otrygg och stökig. Den är inte förordnad, vilket innebär att enbart polis har möjlighet att åtgärda ordningsstörningar. 


Brunnsparken som hade kunnat vara en vacker park mitt i city har blivit något helt annat. Detta är inte värdigt centrala Göteborg, tvärtom. 


Var finns idéerna och förslagen från de rödgröna för att göra Brunnsparken till något vackert och eftertraktat? Är svaret fler bänkar eller är det en totalrenovering och ett förordnande med ordningshållning? Alliansen har i sin budget bland annat föreslagit att utöka så kallad LOV3-områden till bland annat Brunnsparken. Alltså ett förordnat område där ordningsvakter har möjlighet att ingripa på samma sätt som man i dag gör i Nordstan och på Centralstationen, för att nämna några exempel. Om de rödgröna säger nej till detta, vilka är deras konkreta förslag? 


Göteborgs mest centrala park är värd så mycket bättre än en plats för matning av fåglar, fylleri och ordningsstörningar.


Mattias Tykesson (M)

Ledamot i Göteborgs fullmäktige