Mattias Tykesson (M), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRESSBILD
Mattias Tykesson (M), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRESSBILD

Brunnsparken måste förbättras

Publicerad

Brunnsparken hade kunnat vara en betydligt trevligare plats, skriver Moderaternas Mattias Tykesson.

Brunnsparken. En plats mitt i centrala Göteborg invid kanalen. Intill platsen finns Stora hamnkanalen med Lejontrappan och Gustav Adolfs torg, köpcentret Nordstan och shoppinggallerian Arkaden utmed Södra Hamngatan. En plats som korsas av tusentals människor varje dygn och samtidigt utgör en stor knutpunkt för kollektivtrafiken i centrala Göteborg. 

 

Platsen är historisk och började bli en park under 1820-talet från att tidigare varit en järnvåg. År 1822 planterades träd i syfte att skapa ett promenadområde och under 1830-talet byggdes Brunnshuset, som gett namn till Brunnsparken. År 1883 invigdes fontänen med Såningskvinnan, i folkmun kallad Johanna. En vacker fontän som står kvar än i dag.

 

En plats som skulle kunna vara en vacker oas mitt i det pulserande Göteborg. Men så är det inte. Brunnsparken har under de senare åren blivit en plats som är förknippad med skräp, skadedjur, ordningsstörningar och kriminalitet. Här samlas grupper med människor, såväl dagtid som sena kvällar för att slå dank, det vill säga placera sig på bänkar för att göra ingenting. 

 

Fickstölder, fylleri, narkotikahandel, tiggeri och stök har blivit en sorglig utveckling av området, något som varken inbjuder till rekreation eller trivsel, utan som snarare blir en plats som göteborgarna helst undviker. 

 

Vad görs åt detta? När jag ställde en interpellation angående otryggheten i Göteborgs innerstad till kommunfullmäktige tidigare i år, och vad de rödgröna avsåg att göra med Brunnsparken, blev svaret att Johanna-fontänen precis upprustats. Dessutom skulle platsen bli både trevligare och tryggare, bland annat med hjälp av upprustningen av Johanna. Men vad mer?

 

En vacker fontän är visserligen inget fel i sig. Problemet är att de människor som uppehåller sig i parken dagarna i ända, använder platsen som något annat än det den ska vara till för. Brunnsparken är inte inbjudande utan har snarare blivit en nedsmutsning av det offentliga rummet. Platsen har blivit otrygg och stökig. Den är inte förordnad, vilket innebär att enbart polis har möjlighet att åtgärda ordningsstörningar. 

 

Brunnsparken som hade kunnat vara en vacker park mitt i city har blivit något helt annat. Detta är inte värdigt centrala Göteborg, tvärtom. 

 

Var finns idéerna och förslagen från de rödgröna för att göra Brunnsparken till något vackert och eftertraktat? Är svaret fler bänkar eller är det en totalrenovering och ett förordnande med ordningshållning? Alliansen har i sin budget bland annat föreslagit att utöka så kallad LOV3-områden till bland annat Brunnsparken. Alltså ett förordnat område där ordningsvakter har möjlighet att ingripa på samma sätt som man i dag gör i Nordstan och på Centralstationen, för att nämna några exempel. Om de rödgröna säger nej till detta, vilka är deras konkreta förslag? 

 

Göteborgs mest centrala park är värd så mycket bättre än en plats för matning av fåglar, fylleri och ordningsstörningar.

 

Mattias Tykesson (M)

Ledamot i Göteborgs fullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag