Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brunnsparken har mer än estetiska problem

Mattias Tykesson (M), ledamot i Göteborgs fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Problemen med Brunnsparken kräver mer än estetiska åtgärder, skriver Mattias Tykesson (M) i en replik till Cecilia Dalman Eek (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I sin replik på min tidigare artikel om Brunnsparken, talar gärna park- och naturnämndens ordförande Cecilia Dalman Eek (S) om arbetet med att rusta upp Brunnsparken genom att göra platsen mer ljus och luftig. Där är vi överens. Platsen är, med sin kollektivtrafik, komplex och behöver ett estetiskt lyft. 


Problemet är att Dalman Eek undviker att svara på frågan om de verkliga problemen i parken som bland annat Göteborgspolisen nyligen var ute och kommenterade i GP (3/8). Det handlar om hur staden konkret kommer tillrätta med kriminaliteten, narkotikahandeln och ordningen i området, inte främst om träd, fler planteringar, bänkar och uteserveringar. 


Polisen vittnar om att ungdomar som varit inne i köpcentret Nordstan vintertid, och som håller sig utanför under sommarhalvåret, uppehåller sig på Kanaltorget och i Brunnsparken. 


Att Socialdemokraterna tillsammans med den övriga rödgrönrosa minoriteten i Göteborgs kommunfullmäktige väljer att ducka för de egentliga problemen är inget nytt. När frågan debatteras i fullmäktige, så får vi allt för få indikationer på riktig handlingskraft hur vi konkret får bort kriminaliteten från området utanför Nordstan. 


Dalman Eek ser gärna en servering i parken och sittplatser där människor kan vila en stund. I ärlighetens namn: Vilka tror Dalman Eek kommer att utnyttja dessa platser sett till vilka som hänger i Brunnsparken i dag? Det är stora grupper med ungdomar som inte har annat för sig, det är stora grupper med utsatta EU-migranter som sitter och till stor del tar över platserna i Brunnsparken. 


För att skapa en trygg och säker plats dit även barnfamiljer och äldre vågar sig, krävs annat än fler bänkar, buskar och blommor. Göteborgarna vill ha en trygg stad och för det krävs att styrande politiker tänker om och visar att man menar allvar med sina ord. Att låta Brunnsparken bli ett förordnat område skulle ge oss en möjlighet att ta itu med akuta ordningsproblem. 


Mattias Tykesson (M)

Ledamot kommunfullmäktige Göteborg