Mattias Tykesson (M), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRESSBILD
Mattias Tykesson (M), ledamot i Göteborgs fullmäktige. Foto: PRESSBILD

Brunnsparken har mer än estetiska problem

Publicerad

Problemen med Brunnsparken kräver mer än estetiska åtgärder, skriver Mattias Tykesson (M) i en replik till Cecilia Dalman Eek (S).

I sin replik på min tidigare artikel om Brunnsparken, talar gärna park- och naturnämndens ordförande Cecilia Dalman Eek (S) om arbetet med att rusta upp Brunnsparken genom att göra platsen mer ljus och luftig. Där är vi överens. Platsen är, med sin kollektivtrafik, komplex och behöver ett estetiskt lyft. 

 

Problemet är att Dalman Eek undviker att svara på frågan om de verkliga problemen i parken som bland annat Göteborgspolisen nyligen var ute och kommenterade i GP (3/8). Det handlar om hur staden konkret kommer tillrätta med kriminaliteten, narkotikahandeln och ordningen i området, inte främst om träd, fler planteringar, bänkar och uteserveringar. 

 

Polisen vittnar om att ungdomar som varit inne i köpcentret Nordstan vintertid, och som håller sig utanför under sommarhalvåret, uppehåller sig på Kanaltorget och i Brunnsparken. 

 

Att Socialdemokraterna tillsammans med den övriga rödgrönrosa minoriteten i Göteborgs kommunfullmäktige väljer att ducka för de egentliga problemen är inget nytt. När frågan debatteras i fullmäktige, så får vi allt för få indikationer på riktig handlingskraft hur vi konkret får bort kriminaliteten från området utanför Nordstan. 

 

Dalman Eek ser gärna en servering i parken och sittplatser där människor kan vila en stund. I ärlighetens namn: Vilka tror Dalman Eek kommer att utnyttja dessa platser sett till vilka som hänger i Brunnsparken i dag? Det är stora grupper med ungdomar som inte har annat för sig, det är stora grupper med utsatta EU-migranter som sitter och till stor del tar över platserna i Brunnsparken. 

 

För att skapa en trygg och säker plats dit även barnfamiljer och äldre vågar sig, krävs annat än fler bänkar, buskar och blommor. Göteborgarna vill ha en trygg stad och för det krävs att styrande politiker tänker om och visar att man menar allvar med sina ord. Att låta Brunnsparken bli ett förordnat område skulle ge oss en möjlighet att ta itu med akuta ordningsproblem. 

 

Mattias Tykesson (M)

Ledamot kommunfullmäktige Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag