Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brotten mot företagen hotar Göteborgs utveckling

Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland.Foto: PRESSBILD
Brottsligheten hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Deras direkta kostnader av brottsligheten uppgick i fjol till 55 miljarder kronor, skriver Rudolf Antoni.Foto: JOHAN NILSSON/TT

När vi frågade företagen i Göteborg om förslag för förbättring av det lokala företagsklimatet var den viktigaste frågan att öka tryggheten. Vem vill jobba i en butik där snatterier, rån och hot hör till vardagen, skriver Rudolf Antoni, regionchef vid Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De senaste årens dramatiska ökning av grova våldsbrott har orsakat stora nyhetsrubriker. Den lågprioriterade mängdbrottsligheten uppmärksammas inte på samma sätt, trots att den är mycket utbredd. Den fungerar ofta som inkörsport till tyngre kriminalitet och kostar svenska företag stora belopp.

 

Vi på Svenskt Näringsliv möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Många av dessa företag finns här i Göteborg.

 

När vi frågade företagen om förslag för förbättring av det lokala företagsklimatet i Göteborg var den viktigaste frågan att öka tryggheten. Hela 72 procent instämde helt i påståendet att Göteborgs stad bör satsa på att ökad trygghet. På den direkta frågan om brottslighet är ett problem för den enskilde företagaren svarade hela 59 procent ja och bedrägeri, inbrott och skadegörelse uppgavs vara de tre största problemen.

 

Det är tydligt att trygghetsfrågorna har blivit allt viktigare för företagarna. Det handlar då inte bara om rån och stölder utan även en generell oro som näringsidkare känner för sin personal och deras säkerhet.

 

Företagen i Göteborg och deras 235 000 anställda bidrar tillsammans med nära 60 miljarder i skatt varje år. Det är pengar som går till vård, skola, omsorg, poliser och andra viktiga delar av vår gemensamma välfärd. Tas inte problemen med otrygghet på allvar riskerar situationen bli sådan att entreprenörer i förlängningen får svårt att etablera sig och verka inom vissa områden, trots att efterfrågan finns på deras tjänster. Det är en djupt oroväckande utveckling vilket inte bara skadar näringsidkarna själva utan även den svenska välfärden i form av uteblivna skatteintäkter.

 

Några av de branscher som hittills drabbats hårdast av den ökade brottsligheten är handel, besöksnäring, transporter och bygg. Utsattheten för brott har fått var femte handlare att fundera på att sälja eller stänga butiken och i byggbranschen ökade antalet inbrottsstölder med 60 procent under perioden 2013–2018. Utvecklingen skenar i helt fel riktning.

 

Brottsligheten hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Deras direkta kostnader av brottsligheten uppgick i fjol till 55 miljarder kronor, enligt HUI Research. Till det kommer indirekta kostnader för säkerhetsåtgärder, exempelvis larm, kameror och väktare, men även utebliven tillväxt. 55 miljarder är alltså sannolikt en rejäl underskattning.

 

Brottsligheten leder också till oro och otrygghet. Den effekten går inte att mäta i kronor men den påverkar hur både företag och människor agerar. Ska vi fortsätta kunna attrahera kompetens och investeringar till Göteborgsregionen måste vi hantera både de grova våldsbrotten och mängdbrotten mot företagen. Vem vill jobba i en butik där snatterier, rån och hot hör till vardagen? Vem vill bo i en stadsdel där näringsidkare tvingas slå igen och samhällsservicen blir allt sämre? Vem vill flytta till en stad som är känd för organiserad brottslighet, utpressning och skjutningar?

 

Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige och definitivt bör det vara så i Göteborg. Så är det inte i dag. På allt fler platser tvingas företagare stänga sin verksamhet. Det är ett stort politiskt ansvar att vidta åtgärder som minskar brottslighet mot företag och den utbredda otryggheten. Det är dags att prioritera den brottslighet som kostar mest.

 

Rudolf Antoni

Regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland