Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brott mot knivlagen borde leda till fängelse

Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG/PRESSBILD
Agneta Kjaerbeck (SD), kommunfullmäktigeledamot i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Vi varken kan eller vill acceptera att unga människors rörelsemönster i Göteborg vingklipps av de ökade knivrånen och våldsdåden med kniv, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Agneta Kjaerbeck (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Knivskador ligger på den högsta nivån under hela 2000-talet och numera är en dragen kniv tragiskt nog vardagsmat i samband med alla de rån som begås i Göteborg. Både förövare och offer är ofta unga människor, vars livsöden inom sekunder tar en katastrofal vändning. Under årets andra kvartal anmäldes nästan 36 procent fler brott mot knivlagen jämfört med förra året, visar nationella siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). Laglydiga medborgare lever och verkar sida vid sida i en storstad där det upplevs som legitimt för kriminella att bära kniv på stan och skapa otrygghet för allmänheten. 

Vi ser i dag nästan en dubblering i andelen utsatta sedan 2016. Det är något som vingklipper unga människors rörelsemönster och utvecklingsförmåga. Något vi varken vill eller kan acceptera.   

Sverigedemokraterna i Göteborg har lämnat in ett yrkande till kommunstyrelsen om en hemställan till regeringen om skärpta knivlagar. Vi vill att lagstiftningen ändras nationellt så att den som bär kniv och bryter mot knivlagen ska kunna dömas till fängelse i stället för böter. Det gäller dels fall då det finns en risk att kniven kommer till brottslig användning, dels i de fall då någon bär kniv gång efter gång.

2018 dömdes över 95 procent av de personer som fällts för brott mot knivlagen enbart till böter. Det är helt bortom rim och reson. Straffen för knivrån behöver givetvis skärpas. Så även åtgärder för unga lagöverträdare under 15 år. En hårdare lagstiftning runt knivar syftar inte på hantverkaren som missar att ta av sig kniven på väg hem från jobbet. Det är de gängkriminella som utan tanke på människors trygghet eller liv använder kniv som vi vill komma åt.

Vi vill också skärpa straffen för att fortsatt kunna bekämpa de brott som begås mot äldre och funktionsnedsatta. 

I dag har förhållandena förskjutits så att statens omsorger främst ligger hos förövarna när skyldigheten egentligen borde vara mot brottsoffren och för deras upprättelse. Där rättssamhällets självklara ansvar även innefattar att göra sitt yttersta för att minimera antalet nya brottsoffer.

Sverigedemokraterna vill på ett generellt plan se att bestämmelsen i Brottsbalken som avser försvårande omständigheter tillämpas avsevärt mer strikt. I detta sammanhang ska brott riktade mot äldre och funktionsnedsatta ses med mycket kritiska ögon. Straffet bör bli långt och brottslingen kan därmed förhindras att utsätta andra skyddslösa för brott.

Därtill ska brottsbalken ändras så att fängelse utdöms i fler fall och generellt sett leder till längre tid bakom lås och bom. Detta skulle få två̊ direkta effekter. Det ena är att så länge den kriminelle är inlåst minskas möjligheterna radikalt att utsätta människor utanför murarna för brottslighet. Det andra är att kriminalvården får bättre möjligheter att arbeta med rehabiliteringen och skapa förutsättningar för den dömde att välja en annan väg. Även här ligger nu ett yrkande från oss om en hemställan till regeringen för skärpta straff vid brott mot våra äldre och funktionsnedsatta.

För att komma till bukt med den ökande kriminaliteten och för att kunna övervaka riskmiljöer som hela tiden växer i Göteborg behöver vi fler poliser och väktare ute på våra gator och torg. Därför har vi även i ett initiativärende till kommunstyrelsen föreslagit att Göteborgs stad kan bistå polisen med administrativ personal för att få ut de poliser på gatorna som i dag arbetar mer administration.

Polisen måste även få utökade möjligheter att använda övervakningskameror och vid behov kunna publicera bilder på gärningsmän. Människor som begår våldsbrott och vistas i Göteborg illegalt ska omedelbart kunna lagföras och utvisas ur landet. 

 

Jörgen Fogelklou (SD) 

Oppositionsråd i Göteborg

 

Agneta Kjaerbeck (SD) 

Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg