Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bra när en S-politiker vågar kritisera sitt eget parti

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorgen.Foto: PRESSBILD

Riksdagsledamoten Johan Büser (S) riktar kraftig kritik mot de egna partikamraterna i Göteborg. Det är en välkommen självkritik, även om alliansen och Socialdemokraterna lokalt har enats om en coronasatsning för att stärka äldreomsorgen, skriver kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Riksdagsledamoten Johan Büser (S) skriver på GT Debatt att: ”Coronapandemin sätter fingret på hur eftersatt äldreomsorgen är i allmänhet och situationen har inte blivit bättre med en rejält underfinansierad äldreomsorg i hela Göteborg”.

 

I bland tycks avståndet från Stockholm vara längre än vad det är. 

 

Vad Johan Büser inte vill kännas vid är att alliansen i Göteborg lägger mer pengar på äldreomsorgen än vad Socialdemokraterna gör i sin oppositionsbudget och att det är just S som under sin långa tid vid makten placerat Göteborgs äldreomsorg i bottenligan i nationella jämförelser. Och inte ens Büser kan väl mena att ojämlikheten i staden uppstod förra året, när alliansen tog över styret i Göteborg? Debattartikeln är helt enkelt en kraftig kritik mot de egna partikamraterna i Göteborg. 

 

I Göteborg har alliansen och Socialdemokraterna lagt det politiska spelet åt sidan och bildat en tidsbegränsad krisuppgörelse för att skapa bättre förutsättningar att hantera effekterna av viruset. Det innebär att vi gör upp om alla frågor som rör coronapandemin. Bland annat har vi kommit överens om ett stödpaket på 300 miljoner kronor för att stärka upp framför allt äldreomsorgen i Göteborg.

 

Stödpaketet omfattar bland annat stärkt bemanning i äldreomsorgen, möjlighet för timanställda att ta steget till fastare anställning och tillgång till likvärdig skyddsutrustning. Att Johan Büser nu hävdar att satsningarna beror på att Socialdemokraterna ”har tagit kampen” är ohederligt och felaktigt. 

 

I vanliga fall är Büsers utspel ett relativt vanligt inslag i den politiska debatten, men den pandemi som vi just nu har att bekämpa liknar inget annat vi behövt hantera. Situationen kräver både mod och mognad. Jag är glad över att Socialdemokraterna i Göteborg valt att ingå krisuppgörelsen med alliansen och att samarbetet fungerat väl. Vi har tillsammans vidtagit en rad åtgärder för att mildra effekterna av pandemin, men vi kommer att behöva göra mer. 

 

Brister och styrkor i kampen mot coronakrisen måste granskas och analyseras för att vi ska kunna dra nödvändiga lärdomar, både i det pågående arbetet och inför framtiden. Det gäller inte minst inom äldreomsorgen som har drabbats enormt hårt. 

 

Mycket tyder på att denna kris kommer bli utdragen. Och vi behöver bygga vår organisation på ett sådant sätt att vi håller ut under dessa påfrestningar. Det är det viktiga nu. Inte att försöka vinna politiska poäng.

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorgen