Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bra att S äntligen ser unga med funktionsnedsättning

David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Socialdemokraterna i Göteborg drar en lans mot halmgubbar. Varför väljer S att argumentera mot alliansen i Göteborg som fullt ut stöttar att inkludera barn och unga med funktionsnedsättning i stadens fritidsverksamheter, undrar David Lega (KD) i en replik till flera S-oppositionsråd. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att Socialdemokraterna, som fram till nyligen har styrt Göteborg i 24 år, nu tar initiativ till att bättre inkludera barn och unga med funktionsnedsättning i stadens fritidsverksamheter är mycket välkommet. Men frågan är varför S väljer att argumentera mot alliansen i Göteborg som fullt ut stöttar förslaget? Det hade varit bättre om Ann-Sofie Hermansson (S) i stället la energin på att prata med sina partikamrater i Stockholm för att rädda LSS.

 

 

Vi måste komma ihåg att för många människor med funktionsnedsättning är assistenter och ledsagare avgörande för att de överhuvudtaget ska kunna ha en aktiv fritid. Om barn med funktionsnedsättning inte kan ha en aktiv fritid kan de inte heller träna upp sin kropp så att de kan bli lite mer självständiga från sina föräldrar, och sedan mer självständiga i livet i stort.

 

Att som Socialdemokraterna säga att man räddar LSS genom att begrava allt i en ny utredning som är klar om ett antal år – det duger inte. Det är en förlust för hela samhället, men framför allt för de barn och unga som under de senaste åren har blivit utan en aktiv fritid och ett friare liv på grund av nedskärningar och passivitet.

 

I Göteborg har alliansen drivit igenom att idrotts- och föreningsnämnden i samarbete med stadsdelsnämnderna ska utreda hur barn och unga med funktionsnedsättning kan motiveras till ökad aktivitet. Vi vill även i en högre grad samordna så att idrottsföreningar kommer ut till stadens skolor för att på idrottslektioner informera om sin verksamhet. Anledningen är bland annat att idrottsföreningar i dag har svårt att nå barn och ungdomar med funktionsnedsättning, eftersom svensk sjukvård av förklarliga skäl har en hög sekretessnivå.

 

Vi håller med Socialdemokraterna om att samarbetet med den ideella sektorn måste utvecklas. Därför var det glädjande att idrotts- och föreningsnämnden i veckan beslutade om att ingå ett IOP-avtal med föreningen Passalen för att inkludera människor med funktionsnedsättning i föreningslivet och på stadens motionsanläggningar. Det är en vinst för människor med funktionsnedsättning och hedrar även stadens överenskommelse om samverkan med civilsamhällets organisationer.

 

Alla människor har rätt till en aktiv fritid utifrån sina egna förutsättningar och behov. Det är en viktig del i att skapa ett tillgängligt samhälle där funktionsnedsättningar spelar mindre roll, med förmån för människors möjlighet att bidra och vara en del i samhället. 

 

Vi vill ha ett Göteborg för alla.

 

David Lega (KD)

Ansvarigt kommunalråd för funktionshinderfrågor