Mer än 600 000 personer besöker Göteborgs Botaniska Trädgård i år. Det gör trädgården till en av Sveriges främsta besöksmål. Den grönblå ledningen i Västra Götaland planerar för en större satsning på Botaniska Trädgården. För ett år sedan togs beslut i regionfullmäktige om den långsiktiga utvecklingen för en av Europas främsta trädgårdar. Ambitionen är skapa nyfikenhet för växter och biologisk mångfald bland barn och unga samtidigt som trädgårdens internationella lyskraft ökar.
Göteborgs Botaniska Trädgård är en angelägenhet för hela Västra Götaland och en magnet för internationell forskning inom biologisk mångfald. I trädgården finns tusentals arter och unika växtsamlingar som är nödvändiga förutsättningar för en framgångsrik botanisk forskning. Vi är glada över att ett centrum för biologisk mångfald etablerats mellan Göteborgs Universitet, akvariet vid Sjöfartsmuséet, Naturhistoriska muséet, Nordens ark, Havets hus, Chalmers och Göteborgs Botaniska Trädgård. Det blir ett lyft för Västsverige.
På senare år har miljödebatten skymts av akuta klimathot. När dessa utmaningar närmar sig en lösning behöver västsvensk kunskap om biodiversitet ett ökat utrymme för att beskriva den helhet som långsiktigt formar ett hållbart samhälle. En förutsättning för att sprida kunskap om biologisk mångfald är att länken till resten av samhället och den breda allmänheten är stark. Botaniska är en viktig del i denna länk och bidrar till att trädgårds- och botaniskt intresserade turister söker sig till Västsverige.
När regionfullmäktige fattade beslut om en långsiktig utvecklingsplan för Botaniska slogs fast att ett nytt växthus ska byggas. Västra Götalandsregionen har preliminärt budgeterat 350 miljoner kronor för investeringen och förbereder nu projektering. Vi avser att öka driftsanlaget till Botaniska Trädgården redan 2018.
Det behövs också en kortsiktig satsning för att underlätta för resenärer med kollektivtrafik att ta sig till Botaniska. Spårvagnshållplatsen Botaniska ligger 700 meter från entrén, upplevs som mörk, otrygg och många känner osäkerhet hur man tar sig till Botaniskas entré därifrån. Den som promenerar från spårvagnshållplatsen till Botaniska får stå ut med otillräcklig skyltning, flera trappor och korsande biltrafik, vilket sannolikt utestänger många besökare från att åka till Botaniska med spårvagn. Kommer man som turist med buss till Botaniska är det osäkert var parkering kan ske. Vi misstänker att tillgängligheten till Göteborgs Botaniska Trädgård är så dålig att många helt avstår från besök, vilket riskerar att undergräva alla andra satsningar som nu görs inne på Botaniska.
Vi kommer därför att genomföra en uppfräschning vid spårvagnshållplatsen och skapa förutsättningar för bättre parkeringsmöjligheter. Tillgängligheten till Botaniska Trädgården ska också öka genom att patienter, anhöriga och personal enkelt kan promenera från Sahlgrenska via Vitsippedalen till trädgården. Vi avser att låta bygga en gångbro över den ravin som i dag skiljer Botaniska och Änggårdsbergen från Sahlgrenska. Regionstyrelsen har nyligen fattat beslut om att öka tillgängligheten till Botaniska trädgården på detta sätt. Nu inleds en dialog med alla berörda parter för snabba resultat.
Kristina Jonäng (C)
Miljönämndens ordförande
Lars Holmin (M)
Västtrafiks ordförande
Conny Brännberg (KD)
Ordförande Turistrådet Västsverige
Agneta Granberg (M)
Ordförande Göteborgs Botaniska Trädgård