Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsmarknaden behöver mer frihet

Sverige sticker ut med en onormalt sträng beskattning av de som äger sin bostad, skriver Robert Hannah (L) och Axel Darvik (L).
Foto: SHUTTERSTOCK
Robert Hannah (L), riksdagsledamot Göteborg och bostadspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Axel Darvik (L), kommunalråd i Göteborg.
Foto: ELIN JANEBÄCK / ELIN JANEBÄCK

En misslyckad högskattepolitik gör att människor tvingas stanna kvar i bostäder de vill lämna. Bekämpa flyttskatten genom att sänka reavinstskattenivån för den som bott länge i sin bostad. En sänkning av flyttskatten i Sverige skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden, skriver liberalerna Robert Hannah och Axel Darvik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges bostadsbestånd används i dag ineffektivt. Det orsakar trångboddhet och gör att människor är mindre fria att flytta dit de vill. Skatten på att flytta är en av de största orsakerna till dessa problem.

Genom Januariavtalet har Liberalerna fått igenom ett slopande av uppskovsräntan, den tidigare kallade flyttskatten. Nu föreslår Liberalerna som nästa steg i att bekämpa flyttskatten att reavinstskattenivån ska bli lägre för den som bott länge i sin bostad.

Över hela Sverige står lägenheter och rum tomma medan pensionärer bor kvar i tvåplansvillor trots att de vill flytta. Detta beror delvis på en misslyckad högskattepolitik. 

Samtidigt byggs det för lite i Göteborg. Sedan 1990 har Göteborg ett underskott på 28 000 bostäder, sett till befolkningsökningen. De som drabbas hårdast är de som är 25 till 35 år, som har svårt att hitta lämpligt boende. 27 procent av unga vuxna i Västsverige som vill flytta hemifrån är ofrivilliga ”mambos”.

Därför behöver skatten sänkas för att öka rörligheten, så att fler ska ha möjligheten att hitta en rimlig bostad.

Reavinstskatten på bostäder, skatten på att flytta, påverkar alla som säljer sin bostad med vinst. Många som vill flytta upplever att skattemässiga hinder står i vägen, där flyttskatten är det största av hindren. Den genomsnittliga skattekostnaden för ett äldre villahushåll i Göteborg som har bott i fastigheten i 30 år uppgår till drygt en miljon kronor (SCB).

Vårt förslag innebär att rörligheten på bostadsmarknaden skulle öka genom att skattesatsen för reavinst stegvis minskar när någon har ägt bostaden under många år. Skattesänkningen går ned till halva skattesatsen (11 procent) efter att någon bott i samma bostad i över 20 år.

En studie som Länsförsäkringar gjorde 2018 visar att nästan hälften av alla mellan 50 och 64 år vill bo på mindre yta. Förslaget skulle innebära att de som bor för stort kan flytta till något mindre medan barnfamiljer som bor trångt kan flytta till en större bostad.

De som vill flytta till något mindre har ofta bott i sin bostad så länge att den har gått upp i värde. Med dagens system måste många skatta 22 procent på nästan hela säljbeloppet. Snittpriset på ett småhus på 80-talet var cirka 450 000 kronor (SCB). Att genomsnittspriset har mer än femdubblats beror till stor del på inflation, inte på att huset varit en spekulativ investering. Därför är det konstigt att beskatta den med samma principer som en börsportfölj.

Det går givetvis att invända att de som äger en bostad med låga lån knappast är i en ekonomiskt svag ställning, och att de kan flytta till en billigare bostad om de vill. Men det argumentet tar inte hänsyn till den inlåsningseffekt som flyttskatten bevisligen har och att många inte vill betala flera hundra tusen i skatt för att få flytta.

Effekterna ser vi i trångboddheten bland familjer, bland ungdomar som inte kan tacka ja till drömjobbet eller drömutbildningen, och i en ständigt växande klyfta mellan de som har en bostad och de som tvingas hitta ett boende på andrahandsmarknaden.

Sverige har bland de högsta flyttskatterna i OECD. Normen i våra grannländer är att sänka, eller helt ta bort, flyttskatten för de som har bott i bostaden väldigt länge. I Danmark, Norge och Finland är exempelvis normen att reavinstskatten trappas ned eller avskaffas för privatbostäder som ägts några år. Sverige sticker ut med en onormalt sträng beskattning av de som äger sin bostad.

En sänkning av flyttskatten i Sverige skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden, göra att fler kan flytta för att börja studera eller arbeta på en ny ort, men framför allt att människor blir mer fria att själva fatta avgörande val om sina egna liv utan att bli straffbeskattade.

Drömmen om Volvo, vovve och villa blir allt svårare att nå för varje år som går. En avtrappning av flyttskatten skulle kunna göra det möjligt för fler barnfamiljer att nå villadrömmen.

Ineffektiva skatter som försvårar människors strävan efter ett bra hem till sig själv och sina barn behöver förändras. Liberalernas förslag skulle skapa mer frihet och en bostadsmarknad där fler har råd att hitta ett bra hem.


Robert Hannah (L)

Riksdagsledamot Göteborg och bostadspolitisk talesperson för Liberalerna


Axel Darvik (L) 

Kommunalråd i Göteborg