Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borgerligt svammel räddar inga hav

Vi behöver göra mer för att minska nedskräpningen och få bort plasten ur våra vatten, skriver Janine Alm Ericson (MP) och Ulrika Frick (MP).Foto: SHUTTERSTOCK
Janine Alm Ericson (MP), gruppledare och riksdagsledamot Västra Götalands läns västra.Foto: PRESSBILD
Ulrika Frick (MP), regionråd i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD

Kristdemokraterna måste nu backa upp sin kärleksförklaring till havet och rent vatten i sina kommande budgetmotioner, skriver miljöpartisterna Janine Alm Ericson och Ulrika Frick i en replik till kristdemokraterna Kjell-Arne Ottosson och Magnus Berntsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Till skillnad från mellanmänskliga relationer behöver kärlek i politik omsättas i pengar, annars är den ingenting värd. Därför gläder det oss att Kjell-Arne Ottosson och Magnus Berntsson så tydligt deklarerar sin kärlek till havet. Vi ser fram emot att den kärleken avspeglas i Kristdemokaternas kommande budgetmotioner.

 

Det desperata politiska positionerandet som Kristdemokraternas företrädare hävdar att Miljöpartiet ägnar sig åt handlar inte om ett politiskt spel. Det får andra ägna sig åt, för vi är fullt upptagna av politiskt arbete för miljö, klimat och medmänsklighet. Det borde fler göra. 

 

En sak sätter Ottosson och Berntsson dock fingret på: Vi behöver göra mer för att minska nedskräpningen och få bort plasten ur våra vatten. Fritidsbåtsrörelsen, politiken och varje enskild individ har en viktig roll att spela för att vi ska kunna förhindra att det om bara några år kan finnas mer plast än fisk i haven. I Västra Götalandsregionen har vi ett väl fungerande samarbete med Kristdemokraterna, och när Västerhavsveckan lyfter utmaningarna vi står inför är det avgörande att vi kan ta oss an dem tillsammans. Vår uppgift är att skapa förutsättningar som gör det lätt att göra rätt, som styr utvecklingen bort från plastprodukter och underlättar för initiativ som just strandstädning. 

 

Sedan 2018 har Miljöpartiet i regering skjutit till 100 miljoner extra för insatser mot plast i haven. Pengarna har bland annat används till strandstädning, rening av dagvatten för att förhindra att mikroplaster sprids till sjöar och hav, innovationer för nya hållbara material och ett stärkt globalt arbete mot plast i haven, mikroplaster och andra farliga ämnen. 

 

Att döma av Kristdemokraternas text så nöjde partiets företrädare sig inte med presentationen av vad vi gröna vill göra framåt. Det är en lättåtgärdad kritik, för självklart har vi fler förslag för levande hav redo att omsätta i verklighet. Här är några av dem: 

 

Det småskaliga och miljövänliga fisket ska gynnas när fiskekvoterna fördelas, och kvoterna som tas fram ska utgå från det som forskningen pekar ut som långsiktigt hållbart. 

Det marina skyddet i Sverige ska utökas och stärkas, bland annat genom regleringar av fiske och båttrafik.  

Tillföra mer resurser till restaurering av framför allt kustmiljöer i hela Sverige och fortsätta saneringen av bland annat vrak. 

Fasa ut fiskesubventioner som leder till överfiske, klimatförändringar och miljöförstöring. 

Öka takten i det internationella arbetet för rent vatten och levande hav genom bland annat ökat bistånd till projekt på området, samordna internationella insatser och stärka FN:s havsorgan UN Oceans. 

 

Det här är några av våra förslag. Vi ser fram emot att höra Kristdemokraterna presenterar sina. Annars ekar deras fina ord om kärlek och engagemang för havet precis lika tomt som deras övriga klimat- och miljöinvesteringar.

 

Janine Alm Ericson (MP)

Gruppledare och riksdagsledamot Västra Götalands läns västra

 

Ulrika Frick (MP)

Regionråd i Västra Götalandsregionen