Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borgerlig sommar motarbetar jämlikhet

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTROM

Sommarlovstider kan vara både ljuvliga och grymma. Medan vissa familjer åker på semestrar har andra svårt att ens lämna sin stadsdel. De borgerligas ointresse för Göteborgs jämlikhetsarbete är märkligt och olyckligt, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För tredje året i rad görs nu en storsatsning på sommarlovsaktiviteter i Göteborg. Det är full fart över hela staden. Satsningen är en del i det allt starkare jämlikhetsarbete som vi socialdemokrater, trots kompakt borgerligt ointresse, driver fram i samverkan mellan stat och kommun.

 

Satsningen utgår från en viktig problembild. Sommaren är härlig för de flesta barn. Men den kan också vara jobbig. Skolan ger en struktur åt livet som saknas i vissa hem. I skolan finns andra vuxna i närheten och andra barn att umgås med. När skolan slutar och kompisarna åker i väg på semester kan det skapas ett tomrum i livet. Barn som saknar aktivt stöd hemifrån riskerar att bli sysslolösa och hamna i negativa spiraler. Det kan uppstå en ensamhet som skadar självkänsla och självförtroende. Eller så dras man, i värsta fall, till ”fel kompisar” och fastnar i skadegörelse, stölder och andra dumheter. 

 

Till detta kommer att ojämlikheten i samhället är minst lika påtaglig under sommaren som under resten av året. Vissa familjer har råd med dyra semesterresor. Andra familjer har svårt att ens ta sig utanför stadsdelen. I vissa familjer finns resurser för att på egen hand fylla barnens tid med massor av aktiviteter. I andra familjer finns inte de möjligheterna. De barn som riskerar att hamna fel är alltså ofta de barn som redan i utgångsläget hade de sämsta förutsättningarna.

 

Mot denna bakgrund är sommarlovssatsningen – på både statlig och kommunal nivå – inte något som görs bara för att skapa glädje och trivsel. Den är också en avgörande jämlikhetsinsats. Denna typ av jämlikhetsarbete borde vara en självklarhet. Så är det tyvärr inte. De borgerliga partierna är avvisande i jämlikhetsfrågor och vill mest bara skära ner eller avveckla. 

 

Den S-ledda regeringen satsar sedan 2016 runt 200 miljoner kronor årligen på sommarlovsaktiviteter i samarbete med kommunerna. Målgruppen är barn i åldrarna 6–15 år. Aktiviteterna ska vara avgiftsfria. Satsningen ska bland annat främja jämställdhet, stimulera integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund. För stadens del är satsningen kopplad till det breda och ambitiösa arbetet inom programmet Jämlikt Göteborg. Många av aktiviteterna syftar till att minska klyftor och bryta segregation genom att sammanföra barn från olika delar av staden. Det skapas en neutral yta där man kan umgås och på lika villkor möta andras erfarenheter.

 

Detta ger högst angelägna jämlikhetseffekter. Genom att bygga positiva upplevelser även för barn med sämre förutsättningar går det att vända det som annars skulle ha varit några negativa sommarveckor till ett givande sommarlov som bäddar för exempelvis ökat välmående och bättre skolresultat. Sommaren kan bli ett plus snarare än ett minus.

 

Inom förra årets sommarlovssatsning i Göteborg deltog över 80 000 barn i runt 2 000 aktiviteter. I år har vi sett till att det händer ännu mer. Listan på aktiviteter är lång: Göra textiltryck, rita serier, odla bin, nycirkus, muralmålning, bygga en egen cykel, berätta spökhistorier, göra lermodeller, skriva berättelser, grilla, paddla kanot, göra musik, spela fotboll, brännboll, kubb, minigolf, beachvolley och mycket, mycket annat. Till detta, som komplement, ska läggas gratis sommarlovskort i kollektivtrafiken. Det gör det möjligt för alla att ta sig runt i staden.

 

Sammantaget är sommarlovssatsningen ett utmärkt sätt att investera i såväl barn och unga som i jämlikhet, trygghet och framtidstro. Det vinner hela samhället på. Därför är de borgerligas ointresse både märkligt och olyckligt. Nationellt är attityden ljummen. Här i staden har de borgerliga partierna i princip gjort klart att de vill lägga ned Jämlikt Göteborg. Jämlikhetsperspektivet var i stort sett utraderat i det budgetförslag som alliansen lade i juni.

 

Den politiska konfliktlinjen är alltså tydlig. För oss socialdemokrater kommer jämlikhet – inklusive insatser som sommarlovssatsningen – alltid stå högst upp på dagordningen. För den som vill ha ett fortsatt starkt jämlikhetsarbete är valet enkelt.

 

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Marina Johansson (S)

Kommunalråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!