Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolla inte med siffror, det handlar om människor

Foto: ROBIN ARON/GT
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON/GT
Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition i VGR.
Foto: TIM KRISTENSSON

Johnny Magnussons och moderatstyrets tillskott täcker inte kostnadsstegringarna för bassjukvården, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Håkan Linnarsson (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Läget på Sahlgrenska är mycket allvarligt. Av allt att döma är verksamheten så pressad att cirka 500 anställda, vid sidan av andra besparingsåtgärder, kommer att sägas upp. Eftersom resurser finns centralt i regionens ekonomi hade allt detta kunnat undvikas. Att Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, då inte har något annat att komma med än att bolla med siffror är högst beklagligt. Det M-ledda styrets oförmåga får nu svåra konsekvenser för göteborgarna.


LÄS MER: GT DEBATT: Sahlgrenska har aldrig haft så stor budget som nu 


Hur Magnusson än vänder och vrider på det kvarstår faktum: Det är genom M-styrets bristande ledarskap och systematiska underbudgetering som anställda får gå, den kvarvarande personalen springa fortare och patienter vänta i allt längre köer. 


LÄS MER: GT DEBATT: Moderaterna har tömt Sahlgrenska på resurser 


Sedan M-styret tog över i Västra Götalandsregionen har Sahlgrenska gått från balans till ett underskott på närmare 300 miljoner kronor. I dagsläget behöver sjukhuset, om inte resurser tillförs, minska sina kostnader med 40 till 50 miljoner kronor varje månad. Verksamheten haltar betänkligt i kölvattnet av den svaga ekonomin. Antalet vårdplatser har minskat, vilket lett till fler överbeläggningar på avdelningarna. Antalet patienter som har väntat längre än vårdgarantins tre månader på behandling eller operation har mångdubblats, och är nu uppe i över 8 000 patienter. Detta håller helt uppenbart inte. 


”Sahlgrenska har aldrig haft så mycket pengar”, är Magnussons mantra. Det stämmer i sig – och är till stor del en effekt av den S-ledda regeringens mångmiljardsatsningar. Men det är samtidigt en rätt så irrelevant observation. I en tid där befolkningen i Göteborg växer snabbt, under 2017 blev vi 7400 nya göteborgare, är den enda relevanta måttstocken om resurserna förstärks i så rask takt att de täcker de ökande behoven. 


Så är inte fallet när det gäller Sahlgrenska. Magnussons tillskott täcker inte kostnadsstegringarna för bassjukvården. Trots att Sahlgrenska har mer pengar än tidigare har ekonomin inte skalats upp i den takt som hade varit nödvändig. Detta hade Magnusson med lätthet kunnat göra. Regionen har sådana resurser. Men han har valt att satsa på annat. I stället för att säkra bra sjukvård till göteborgarna har han låtit skattepengarna strömma ut till privata vårdgivare och bemanningsföretag.


I stället för att retoriskt bolla siffror uppmanar vi nu Magnusson och det M-ledda styret att stanna upp och tänka till. Det går att ändra sig och byta spår. Vi är – i konstruktiv anda – beredda att bidra till att Sahlgrenska ges de resurser som krävs och göteborgarna ges den vård de har rätt till.


För oss är det självklart att patienter och personal alltid måste gå före privata vinstintressen. Det är dags att ta ansvar. Det ansvarslösa styret av Sahlgrenska måste upphöra. Omedelbart.


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg


Håkan Linnarson (S)

Oppositionsråd i Västra Götalandsregionen