Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bernmar ägnar sig åt skrämselpropaganda

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Skrämselpropagandan om påhittade nedskärningsprogram är djupt omoralisk, skriver Elisabet Lann (KD) i en replik till Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Daniel Bernmar (V) svingar urskillningslöst mot min artikel på GT Debatt om att Göteborg ska vara en åldersvänlig stad. Det är tråkigt att han tillämpar en trumpistisk mediestrategi som i huvudsak bygger på påhopp, överdrifter och rena lögner.

 

Bernmar avviker återkommande ifrån sanningen och väljer att svartmåla verksamheter för att skapa oro och felaktiga föreställningar. Det riskerar att skada förtroendet för demokratin och bidrar definitivt inte till en attraktiv hemtjänst.

 

Lögner blir inte sanna för att de upprepas ofta. Ändå fortsätter Bernmar upprepa att alliansens budget har inneburit mindre pengar till äldreomsorgen – trots att allianspartierna har skjutit till mer resurser. Skrämselpropagandan om påhittade nedskärningsprogram är djupt omoralisk.

 

Det är visserligen sant att V, MP och Fi i sitt senaste budgetförslag föreslog mer pengar inom flera områden. Men det finansierades av en ordentlig skattehöjning för göteborgarna. En höjning som skulle ha slagit hårt mot de med lägst inkomst, däribland många äldre. Det är människor som Vänsterpartiet säger sig värna. Det går inte ihop.

 

För mindre än ett år sedan var Daniel Bernmar ansvarigt kommunalråd för äldrefrågor i Göteborg. Efter bara några månader i opposition ville han tillsätta en haverikommission för hemtjänsten och har därefter gjort flera dramatiska utspel. Försöken att frigöra sig från ansvar för en mångårigt vanskött hemtjänst framstår som parodiska.

 

För Daniel Bernmar stavas hemtjänstens alla problem LOV. Enligt honom leder valfrihet till att äldre behandlas som ”handelsvaror”. Det är ett hån mot våra äldre att stämpla dem som handelsvaror för att de själva får välja den hemtjänst som passar dem bäst. Det är även ett hån mot våra hemtjänstutförare, såväl privata som ideella, som drivs av en vilja att göra skillnad för äldre. Eller menar Daniel Bernmar att aktörer som exempelvis Bräcke diakoni ser de äldre som en kassako?

 

Att Göteborg hamnar på plats elva underifrån i Sverige när de äldre uppger sin nöjdhet med hemtjänsten är sorgligt – även om det är fem placeringar högre upp än förra året. Enkäten, som skickades ut i mars återspeglar därmed inte effekter av alliansstyret. Det är ändå intressant att vi ser en viss skillnad under det första år som göteborgarna har haft valfrihet inom äldreomsorgen.

 

Kvaliteten inom hemtjänsten i Göteborg har länge varit för låg. Det kommer att krävas hårt arbete och ta tid att vända. Att tro något annat är att underskatta de utmaningar som har uppstått under 24 års rödgrönt styre.

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg