Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behovet av nya lösningar är akut

Lucas Ljungberg, riksordförande Moderata studenter.Foto: PRESSBILD

Strategin där endast mer pengar ska lösa äldreomsorgen inte kommer att fungera, skriver Moderata studenters riksordförande Lucas Ljungberg i en replik till S-studenters Malin Malm och Fredrik Strelert.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är glädjande att S-studenter i sin replik på GT Debatt, precis som Moderata studenter, efterlyser åtgärder mot de systemmisslyckanden som coronapandemin inneburit. Därför är det också tråkigt, men knappast överraskande, att S-studenter vägrar inse att systemmisslyckandet omfattar det offentliga system som Socialdemokraterna byggt upp.

Åtta av tio äldre som bor på särskilt boende har en offentlig leverantör. Det är här den svenska coronastrategins största misslyckande skett. Den offentliga äldreomsorgens stelbenthet och de centraliserade systemen försvårade och försenade möjligheterna att anpassa sig i en krissituation och lägga om verksamheten när förutsättningarna förändras. Det är sanningen, oavsett vad S-studenter och Socialdemokraterna försöker intala sig själva.

Faktumen kvarstår att privata aktörer var snabbare att agera när coronapandemin drog in över Sverige än vad offentliga aktörer var. Privata äldreboenden var först ut med att införa de impopulära men livsviktiga besöksförbuden. De var först med att införa hälsorutiner för personalen inför varje arbetspass. Många av de privata boendena nyttjade sin handlingsfrihet och införskaffade snabbare nödvändig skyddsutrustning.

Moderata studenters medskick är att strategin där endast mer pengar ska lösa äldreomsorgen inte kommer att fungera. Med en åldrande befolkning, varav fler är multisjuka som kräver mer och bättre omsorg än många kommuner i dag har förmåga att leverera, är behovet av nya lösningar akut.

Det är naivt att tro att enbart mer resurser till ett system som fungerar för dåligt kommer att lösa problemen. Vad som i stället behövs är mer av det som fungerar bäst: ökade möjligheter för alla att välja sin egen äldreomsorg och fler privata aktörer som har ett starkt intresse att verka för ökad kvalitet. 

 

Lucas Ljungberg

Riksordförande Moderata studenter