Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behöver Göteborg verkligen 29 bibliotek och bokbussar?

Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD

Mitt förslag till kulturnämndens styrande församling i Göteborg är att vi gör en så kallad noll-bas budget, skriver Jörgen Fogelklou (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Totalt behöver kulturnämnden i Göteborg spara 30 miljoner kronor 2020. Detta är verkligheten och ingenting vi politiker i nämnden kan göra någonting åt. Det här måste vi förhålla oss till, oavsett vad vi tycker om den budget fullmäktige har beslutat om.

 

På måndag skall vi i kulturnämnden fastslå budgeten. För mig är det en självklarhet att då utgå från den påse pengar vi har blivit tilldelade, och sedan titta på alla verksamheter som nämnden finansierar. Att vi beslutsfattare helt enkelt går igenom allt, och sedan prioritera vad vi måste skära ner på. Vi beslutsfattare ska fatta beslut, sedan skall förvaltningen utföra det vi beslutat. Inte tvärtom.

 

För mig är det oförsvarbart att vi lägger tid och pengar på att diskutera namn som Granatgatan och Uranusgatan för att någon känner sig kränkt, eller lägger skattebetalarnas pengar på att en utländsk konstnär ska få verka och bo två år i Göteborg helt kostnadsfritt. 

 

Samtidigt föreslår kulturförvaltningen att vi ska dra ner på saker som bibliotek och speldags. Speldags är en verksamhet med underhållning som går ut till äldreboenden och träffpunkter. En verksamhet som har funnits i 50 år. De gör cirka tvåtusen spelningar på 80 äldreboenden varje år. Det är en verksamhet som involverar barn och unga och som uppträder för äldre. Det är precis det här den skattefinansierade kulturen skall göra. Det är enligt Sverigedemokraterna själva grunduppdraget. Låta unga få prova på, och äldre ta del av. Två goda ting i ett. 

 

Kulturförvaltningen har föreslagit 16 konkreta förslag på besparingar, där bland annat speldags och biblioteksverksamheter ingick. Bibliotek är en lagstadgad skyldighet kommunen har att tillhandahålla. Nu har alliansen gått ut och sagt att man inte skall röra biblioteken. Det är i grunden en bra tanke. 

 

Men behöver vi verkligen 29 bibliotek samt bokbussar i Göteborg? I city ligger både 300kvm och Stadsbiblioteken, nästan grannar med varandra. Men vi är positiva att bibliotek på Styrsö/Donsö, med flera, fredas.

 

Om vi nu bara har en viss summa pengar, måste vi göra allt för att maximera varje krona. Att då föreslå att ta bort stödet till Film i Väst, men samtidigt lägga mer pengar på filmbranschen i Göteborg är varken genomtänkt eller god ekonomisk hushållning. Film i Väst har i år investerat i och samproducerat 12 filmer just i Göteborg. 

 

Mitt förslag till kulturnämndens styrande församling är att vi gör en så kallad noll-bas budget. Där vi nollar allt, för att sedan gå igenom allt krona för krona. På så vis får vi kontroll och kan prioritera på riktigt. I dag är det få inom nämnden som vet exakt vart alla pengarna tar vägen. Vilka är alla de projekten göteborgarna sponsrar med sina pengar?  I dag har kulturförvaltningen sammanlagt 16 kommunikatörer. En helt orimligt hög siffra när vi samtidigt måste spara på kulturutbudet.

 

Sverigedemokraterna kommer inte heller gå med på förvaltningens förslag till besparingar. Vi kommer lägga fram ett helt eget sparförslag. Ett förslag där vi prioriterar inom verksamheten. Vår prioritering utgår från att vi först och främst ska satsa på svensk kultur, för barn, unga och äldre. Är man mitt i livet kan man inte förvänta sig att allt skall vara kostnadsfritt. Det är inte heller en mänsklig rättighet att som konstnär bli försörjd på skattemedel om man inte kan ta betalt för sin konst.

 

Att kulturnämnden dessutom har mage att bjuda oss ledamöter på jullunch efter mötet, ett möte där vi kraftigt skär ner på kulturen för göteborgarna är inget annat än direkt osmakligt. Jag kommer därför vänligen men bestämt avstå från det.

 

Jörgen Fogelkou (SD)

Oppositionsråd i Göteborg