Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behandla vårdpersonalen med förståelse och respekt

Jonas Ericsson, ordförande Vision Västra Götalandsregionen.
Foto: SOFIA SABEL

Vision vet att det uppkomna läget är pressande för alla och att alla gör så gott man kan, men med den press vi redan har på verksamheterna i varande pandemi och vintersäsongen annalkande vill vi klarlägga att våra medlemmar behöver stöd i verksamheterna, skriver Jonas Ericsson, ordförande Vision Västra Götalandsregionen. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna och barn från förskoleklass, det vill säga från 6 års ålder med symtom på covid-19, tar ett PCR-test. Samtidigt ökar antalet som vill göra antikroppstest och runt hörnet har vi ett vaccin som ska administreras.

Våra laboratorier har haft problem att hinna och orka med. Man kommer öka provkapaciteten genom att köpa externa laboratorietjänster. Under tiden ska enheterna vara restriktiva och har fått minska antalet provtagningar på uppmaning av arbetsgivaren. 

Mitt i denna pandemi ska influensavaccinering erbjudas alla, men framför allt riskgrupper. 

För en normalstor vårdcentral med cirka 10 000 listade patienter innebär detta en stor ökad mängd personer som ska provtas för covid-19 och vaccineras för influensa. Det kan handla om flera tusen individer per enhet. 

På en vårdcentral tas dagligen patienter emot med kroniska sjukdomar såsom diabetes, astma, hjärt- och lungsjukdomar samt psykisk ohälsa och infektioner. Dessa sjukdomar tar inte ledigt i samband med pandemi och influensavaccinering. 

Även personalen drabbas av symtom som gör att man inte får komma till arbetsplatsen innan man har tagit prov och fått besked. Anhöriga kan bli sjuka och då ska man stanna hemma. Detta i yrkesgrupper som inte kan arbeta hemifrån. 

Just nu ringer många till vårdcentralen för frågor om PCR- och antikroppstest. Samtidigt står den ordinarie verksamhet under ökat tryck under pågående influensasäsong, vilket gör att tiderna inte räcker till.

Vi närmar oss samtidigt snabbtester som ska ge svar inom 15 minuter och självklart har detta många vinster när det gäller att kunna minska smittspridningen, men testet ska utföras av personal och personalen är inte fler.

Våra lokala ombud berättar att personal får ta mycket kritik för att alla inte kommer till för att kunna testa sig. 

Man får kritik för att hanteringen av influensavaccinering blir lidande, att man inte svarar på telefon. Det leder till att folk kommer till vårdcentralen enbart för att lämna kritik, vilket ytterligare tär på resurserna. Man tillägger att, personalen gör allt i sin makt för att hinna med allt, men medicinska prioriteringar måste gälla och att alla uppdrag ska skötas. Men just nu räcker inte alltid resurserna och personalen till.

Runt hörnet ser vi löften om ett vaccin för covid-19, ett vaccin för att vi ska kunna gå tillbaka till ett så normalt liv som möjligt och få träffa släkt och vänner igen. Och som alla ser vi fram emot detta men med frågan, vem ska vaccinera alla? Ska det läggas ovanpå alla andra uppgifter vårdcentralerna har? Det kommer i så fall leda till en ohållbar situation för oss alla med långa köer och en slutkörd personal.

Personalen på vårdcentraler i hela regionen behöver stöttning från ledningen och förståelse från befolkningen för att kunna leverera en bra vård till alla behövande med en fungerande arbetsmiljö för personalen.

Till er som läser detta vill jag säga, sök den vård ni verkligen behöver men tänk på att vi är i en global pandemi med vad det ger och tillsammans måste vi försöka få hela vården att fungera.

Vision vet att det uppkomna läget är pressande för alla och att alla gör så gott man kan, men med den press vi redan har på verksamheterna i varande pandemi och vintersäsongen annalkande vill vi klarlägga att våra medlemmar behöver stöd i verksamheterna. 

Detta gäller från cheferna som ska klara att driva den enskilda verksamheten med ökad press utifrån och ökad sjukfrånvaro bland medarbetarna, till sekreterarna som ska svara på alla samtal, planera bokningar och hantera dokumentation därefter.

Vision ser det som viktigt att: 

Chefer på de belastade vårdcentralerna får avlastning och ledningsstöd för att hantera situationen

Primärvårdens ledning går ut med tydlig information om läget i verksamheterna och ger anpassat stöd till drabbade vårdcentraler för att kunna hantera trycket

Man ser över belastningen totalt i verksamheterna för att på så sätt kunna justera belastningen mellan vårdcentralerna 

Att vi alla respekterar att det i gällande läge kan ta lite längre tid

Att vi alla lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd för att begränsa smittspridning och därmed belastningen på vården

Och slutligen, glöm inte: Tvätta händerna ofta och håll avstånd, det är tillsammans vi besegrar pandemin 


Jonas Ericsson

Ordförande Vision Västra Götalandsregionen