Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avtalsrörelsen måste öka konkurrensförmågan

Anna Lönn Lundbäck, regionchef Byggföretagen i väst.Foto: EMELIE ASPLUND

Vi kan inte låta regionala skyddsombud få större befogenheter än exempelvis myndigheter, skriver Anna Lönn Lundbäck, regionchef Byggföretagen i väst i en replik till ordföranden för Byggnads Väst, Tomas Emanuelsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Byggföretagen välkomnar beslutet av Byggnads ledning i Stockholm att släppa kravet på kompensation och därmed följa det märke som parterna inom industrin har kommit överens om. Det här visar att fackförbundet är beredd att börja ta ansvar för att säkra framtiden för svensk byggbransch. Detta kommer att underlätta den medling som har inletts.

Byggnads påstår på GT Debatt att de varslat för att vi i avtalsförhandlingarna inte vill få mer ordning och reda i branschen. I dag genomsyrar hållbarhet och sund konkurrens en mycket stor del av det arbete vi gör i Byggföretagen. Faktum är att vi är helt överens om att vi båda vill ha ordning och reda och sund konkurrens i byggbranschen. Det är något vi har jobbat gemensamt för i flera år. Det är just därför som Byggföretagen i den här avtalsrörelsen lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process för en utökad granskning.

Resultatet av medvetet säkerhetsarbete är en fortsatt dalande kurva över arbetsplatsolyckor. Förra året var en minskning i både relativa och faktiska tal från 2018. 2019 inträffade tre dödsfall vid arbetsplatsolyckor i Sverige. Vart och ett en tragedi. Men det var fem färre än 2018. Vi ligger på en tredjeplats i Europa och fortsätter oförtrutet arbeta mot nollvisionen. Alla ska komma hem från sitt jobb.

Arbetet med säkra arbetsplatser och god arbetsmiljö är således lika prioriterat för oss som för Byggnads. Däremot kan vi inte låta regionala skyddsombud få större befogenheter än exempelvis myndigheter, därför har vi föreslagit ett alternativt utökat uppdrag.

Under torsdagen inleddes medling under ledning av Medlingsinstitutets Jan Sjölin. Vår förhoppning och tro är att vi den vägen kan hitta lösningar som båda parter är nöjda med. Årets avtalsrörelse måste leda till att konkurrensförmågan för seriösa byggföretag förbättras, inte tvärtom. Det måste vara värt att se kollektivet som norm och rikta de hårda handlingarna mot de företag som avsiktligt rundar våra värderingar och system. Här måste vi som parter verkligen kroka arm.

Nu är det viktigt att medlarna får goda förutsättningar för att mejsla fram ett förlikningsförslag som kan accepteras av båda parter. Byggföretag, byggarbetare och de som är beroende av byggbranschen förväntar sig ingenting annat.

 

Anna Lönn Lundbäck

Regionchef Byggföretagen i väst