Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äventyra inte gemensamma tillgångar på äventyrsbad

Lisebergs hotell- och vattenparkssatsning är ett vansinnesprojekt som visar på att politikerna i Göteborgs kommunfullmäktige totalt tappat omdömet, skriver Mikail Yüksel. På bilden: Visionsbild över hotellet och äventyrsbadet.Foto: LISEBERG
Mikail Yüksel, ordförande Partiet Nyans.Foto: PRIVAT

Lisebergs hotell- och vattenparkssatsning är ett vansinnesprojekt som visar på att politikerna i Göteborg totalt tappat omdömet. Sälj av Liseberg till rätt pris och satsa pengarna på bostadsbyggande i stället, skriver Mikail Yüksel, ordförande för nybildade Partiet Nyans.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Härom veckan rapporterades det att Lisebergs styrelse godkänt kalkylen för det nya hotellet som ingår i det så kallade Jubileumsprojektet, samtidigt som bråket i sandlådan fortsätter där en ledamot i styrelsen lämnade in en skriftlig reservation mot beslutet. 

 

Projektet beräknas kosta det av offentligheten ägda bolaget 1,2 miljarder. Lägg därtill cirka 80 miljoner i anläggningskostnader för markarbeten och liknande, som staden står för. Detta samtidigt som kommunen går på knäna ekonomiskt. Hotell- och vattenparkssatsningen är ett vansinnesprojekt som visar på att politikerna i Göteborgs kommunfullmäktige totalt tappat omdömet. Partiet Nyans anser att skattepengar och tillgångar som ägs av det gemensamma inte ska äventyras i en äventyrspark.

 

Föreställ er en stad där kommunen inte klarar av att leverera sina kärnuppgifter. En stad där människor, särskilt de med låg inkomst, skriker efter lägenheter. Den staden heter Göteborg. 

 

Enligt Boverkets årliga enkät har 240 av Sveriges 290 kommuner rapporterat bostadsunderskott 2019. 94 procent av Sveriges befolkning bor i en kommun med bostadsbrist. Göteborg är en av kommunerna där bostadsbristen tvingar allt fler till hemlöshet och trångboddhet. Enligt Socialstyrelsen finns det i dag cirka 3 300 hemlösa människor i Göteborg. Flera av dessa är barn som placeras i boenden tillsammans med personer som har beroendeproblematik och psykiska problem. En mätning som gjordes av Göteborgs stad i juli visar dessutom att hälften av Göteborgs hemlösa lever i akut hemlöshet och är hänvisade till akutboenden såsom härbärgen. Eller så sover de ute.

 

Enligt statistik från Boplats Göteborg är väntetiden för en lägenhet i staden som lägst 1 965 dagar. Medan väntetiden för bostadssökanden ökar, har antalet lägenheter inte växt så mycket de senaste åren. 

 

Enligt Svenskt Näringsliv hade BNP kunnat vara 13 miljarder kronor högre 2016 om bostadsmarknaden hade utvecklats balanserat sedan 1995. Risken ökar nu för att stora företag flyttar sina verksamheter. Därtill är företagsklimatet i Göteborg redan i botten. 

 

Bostadsbristen slår hårt mot svensk ekonomi, men en majoritet av fullmäktige vill bygga ett hotell med rutschkanor mellan våningarna för de mer välbeställda.  Bakom detta vansinnesprojekt står de rödgröna partierna som påstår sig finnas till för vanligt folk. ”Vi konkurrerar inte längre bara med Gröna Lund och Tivoli – utan med Disneyland” sade kommunstyrelsens tidigare ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i GP (25/1-17). Projektet har fått stöd även från Moderaterna. 

 

Samtidigt är tystnaden från övriga så kallat borgerliga partier förvånande. Först var det Kristdemokraternas dåvarande gruppledare David Lega som tydligt och med all rätt motsatte sig projektet. Han deklarerade dessutom öppet att Liseberg bör säljas till en privat aktör till rätt pris. Det är inte heller en hemlighet att Centerpartiet är för en privatisering av nöjesparken och att de är emot det nya hotellprojektet.  Men nu efter valet verkar det som att dessa utspel glömts bort när KD och Centern blivit en del av alliansens minoritetsstyre.

 

Partiet Nyans anser att stadens resurser bör satsas på välfärden. Och det innefattar definitivt bostadsbyggandet. Vi anser även att de kommunala bolagen i Göteborg bör finnas till för kommunens kärnuppgifter. Kommunen ska fortsatt satsa på kommunala bolag som gynnar vår gemensamma välfärd, men inte medverka till flådiga projekt som riskerar våra gemensamma tillgångar. Partiet Nyans uppmanar därför samtliga kommunfullmäktigepartier i Göteborg att resa sig upp mot detta vansinneprojekt och omedelbart stoppa det. 

 

Partiet Nyans är stolt över vår nöjespark som bidrar med kultur och turistintäkter till gagn för hela Göteborg. Men turismen och kulturen kan bestå även om parken ägs av en privat aktör. Vi anser därför att Liseberg bör säljas till rätt pris. Pengarna skall sedan gå till bostadsbyggande. För ett välfungerande näringsliv och en långtgående utveckling av arbetsmarknaden behövs nya lägenheter i Göteborg, inte rutschkanor.

 

Mikail Yüksel

Ordförande Partiet Nyans