Att stoppa Västlänken handlar om att vilja

Claes Westberg (VV), partiledare för Vägvalet. Foto: ROBIN ARON/GT
Håkan Andersson (VV), partisekreterare. Foto: PRESSBILD
Theo Papaioannou, gruppledare. Foto: VÄGVALET

 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Enligt Godwins lag urartar alla långa diskussioner, oberoende ämnet, i att någon eller någons ståndpunkt förr eller senare jämförs med Hitler eller nazister. Men Miljöpartiet använder sig av ett alternativt sätt att döda sakligheten i alla diskussioner. Tids nog kommer MP alltid in på frågan om liv och död, som exempelvis när de i en debattartikel på GT Debatt lyckas förvandla debatten om Västlänken till att handla om vår överlevnad. Vi kommer nämligen att drabbas av ”sotdöden” om inte Västlänken byggs. Enligt ordboken betyder det ”dö av sjukdom, ålderdom”, vilket vi nog alla gör oavsett om tunneln byggs eller ej, och förmodligen även om MP:s språkrör Isabella Lövin mot förmodan skulle sluta flyga jorden runt för att rädda världen.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Klarspråk om Västlänken 

 

Nå, går det då att föra tillbaka debatten om tågtunneln till Haga till någon slags seriositet överhuvudtaget? Nja, det blir lite svårt när MP hävdar att precis allt som kommit fram om Västlänkens nackdelar under åtta års debatt är fel, fel, fel. Det spelar liksom ingen roll hur många experter som varnar för grundvattensänkningar, ofantliga koldioxidutsläpp vid byggnationen, hur olönsam tunneln är, att den inte ger fler tågavgångar eller att den ger längre restider för flertalet resenärer med mera. För de som bor vid byggkaoset kommer deras närmiljö att förstöras under flera år från 07.00 på morgonen, till sent på kvällen, sex dagar i veckan. 

 

Miljöpartiet menar att alla avslöjanden och varningsklockor bara är en enda stor konspiration. Faktaresistensen är total.

 

Ett annat tvärsäkert påstående är att Västlänken inte går att stoppa, något som tydligen ändå oroar MP eftersom de ägnar detta så många ord. Det är förstås ingen tillfällighet att de försöker få folk att tro att det är lönlöst att rösta på något parti som vill stoppa Västlänken. Men om det verkligen vore lönlöst hade de ju inte behövt engagera sig alls.

 

Vi nöjer oss med att konstatera att om osannolika saker kunde ske; som att Berlinmuren föll och att Sydafrika valde en färgad, före detta fängslad man till president, så går det nog att stoppa ett simpelt tunnelbygge i Göteborg. 

 

Allt handlar om att vilja. Vilka vill styra staden efter valet? Vad är de beredda att ge upp vid förhandlingsbordet? Eller bildas det nya oheliga allianser för att bevara makten hos de vingklippta gamla partierna?

 

På valdagen 9 september är det väljarna som bestämmer. Låt inte politiker som de i Miljöpartiet lura i dig något annat.

 

Claes Westberg

Partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

Partisekreterare

Theo Papaioannou (VV)

Gruppledare