Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställda med kriminella kopplingar ska städas ut

Vi måste städa ut de med koppling till de kriminella nätverken från sina anställningar i staden, skriver Jens Adamik (L), Sabina Music (C) och Pierre Alpstranden (L).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jens Adamik (L), ordförande Norra Hisingen.
Foto: FREDDY KARLSSON
Sabina Music (C), vice ordförande Norra Hisingen.
Foto: PRESSBILD
Pierre Alpstranden (M), ledamot Norra Hisingen.
Foto: PETER SVENSON / PRESSBILD

Under de rödgröna åren hade Göteborg strategin att bygga ut fritidsgårdar och anställa personer med koppling till lokalsamhället. Den rödgröna strategin har bidragit till ökad kriminalitet, skriver Jens Adamik (L), Sabina Music (C) och Pierre Alpstranden (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ingen har kunnat undgå den senaste tidens upptrappning av våldet bland grovt kriminella i Göteborg. De kriminella organisationerna har byggts upp under årtionden och har blivit så starka att de nu kan visa sig helt öppet och till och med förhandla på Posthotellet i centrala Göteborg. I dag har de kriminella nätverken förgreningar i alla samhällsområden. Det drivs företag, fuskas med bidrag och personer med kriminella anknytningar har till och med anställning inom kommunen.

Under de rödgröna åren hade Göteborg som strategi att bygga ut fritidsgårdar och anställa personer med stark koppling till lokalsamhället. Att personerna kände och hade täta band till kriminella personer var till och med en merit när de anställdes. Intentionerna att göra något för att minska kriminaliteten var goda, men forskning visar på faran i strategin. Den rödgröna strategin har i stället bidragit till ökad kriminalitet. På grund av strategin finns i dag personer som är kopplade till de kriminella gängen som är anställda i Göteborg stad och använder sina anställningar som plattformar för att understödja de kriminella gängen.

Till stadsdelarna söker sig personer som är utsatta och är i behov av stöd och hjälp. Det är personer som hamnar i en beroendeställning till den personal de träffar. Det är därför av yttersta vikt att personalen är kompetent och inte har lojaliteter till kriminella nätverk.

Alliansen i Norra Hisingen har sedan vi kom till makten gjort mycket för att ställa om det förebyggande arbetet. Vi ökar fokuset på att stötta föräldrar i de tidiga barnåren och vi ändrar inriktning på fritidsverksamheten så att den följer forskningen. Vi fokuserar nu på de insatser som bevisligen fungerar. Vidare anställer vi nu välutbildade fritidsledare, som har rätt kompetens för att bedriva det förebyggande arbetet. Men vi behöver göra mer.

Polisen har stor kunskap i sitt underrättelsearbete om vilka som har koppling till de kriminella gängen. Ibland har polisen haft kunskap om personer under flera år utan att informera staden. Polisen måste dela med sig av underrättelseinformation på ett tidigt stadium, när det vet om personer som arbetar i staden och som använder tjänsten för att understödja kriminella nätverk.

De rödgröna har länge drivit frågan om anställningstrygghet men detta kan inte gälla för personer med kopplingar till kriminella nätverk och som dessutom träffar barn och utsatta i sitt dagliga arbete. Staden måste bli hårdare och tolka arbetsrätten så hårt det är möjligt när kommunen får information om att personer har kopplingar till kriminella nätverk.

Vi måste städa ut de med koppling till de kriminella nätverken från sina anställningar i staden. Göteborg ska inte vara en plattform för kriminella nätverk, vi ska bekämpa dem på alla tänkbara sätt.

Vi är beredda att vara stenhårda mot alla som ingår i kriminella nätverk och avskeda dem. Det ska råda en försiktighetsprincip mot dem som behöver stadens hjälp, de ska inte behöva bli utsatta för de kriminella gängen när de söker hjälp. Därför kommer vi att driva frågan om avsked hårt, staden ska inte betala skadestånd till kriminella. Skulle facken driva frågan om avsked och Arbetsdomstolen dömer oss för dessa avsked så vilar ansvaret tungt på dessa parter.

Vi är nu i en så akut situation med den grova kriminaliteten att vi måste agera hårt och resolut. Vi kommer göra allt i vår makt för att driva de kriminella organisationerna ut från Göteborg.


Jens Adamik (L)

Ordförande Norra Hisingen


Sabina Music (C)

Vice ordförande Norra Hisingen


Pierre Alpstranden (M)

Ledamot Norra Hisingen