Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställ en socialsekreterare för varje ny polis

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Maj Karlsson (V), socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Göteborg.Foto: DENNY LORENTZEN
Linda Westerlund Snecker (V), rättspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD

Det behövs en annan politik mot brottsligheten än övriga partiers tävlan om hårdare tag, skriver Maj Karlsson (V) och Linda Westerlund Snecker (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har länge varit ett land med lägre kriminalitet än många andra länder. Men det gäller inte längre överallt. De ökande klassklyftorna har slitit isär samhället. Det har gjort att en organiserad brottslighet med löften om snabba pengar kunnat växa fram. Många ungdomar som inte ser någon väg framåt genom studier och arbete lockas av möjligheten att tjäna pengar och vinna status genom brott. En del förorter har drabbats av öppen narkotikahandel, våldsbrott och organiserad kriminalitet under många år utan att samhället har reagerat tillräckligt. 

 

Gängkriminalitet och det dödliga våldet i utsatta områden har varit en av frågorna som dominerat den politiska debatten under en längre tid. Den S-ledda regeringen har suttit i samtal med övriga riksdagspartier förutom SD och presenterade i september ett paket med 34 åtgärder, efter att M och KD lämnat samtalen. Av dem består en övervägande majoritet av skärpta straff och nya verktyg i brottsbekämpningen. 

 

Men vi tycker att regeringens 34-punktslista till alldeles för stor del består av repressiva åtgärder. Den kommer ha liten effekt på kriminaliteten på lång sikt. 

 

Polisen spelar så klart en nyckelroll. De ska ha de resurser som krävs. Men det är också viktigt att lyssna på polisen när de säger att de inte kan lösa de sociala problem som gör det så enkelt för de kriminella gängen att rekrytera. 

 

Faktum är att inte ens polisen själva tror på hårdare straff som den enda lösningen på problemet. Det visade en kartläggning från GP nyligen där lokalpolisområdescheferna i landets särskilt utsatta områden deltog. En stor majoritet av de svarande lyfte i stället fram åtgärder som handlar om att stoppa nyrekryteringen. 11 av 14 av de svarande lyfte särskilt fram nyrekryteringen, segregationen och den roll som skolan och andra delar av samhället bör spela. 

 

Med den kunskapen blir den S-ledda regeringens prioriteringar med hårdare straff ännu märkligare. Högern vill gå ännu längre med hårdare tag, och för en politik som riskerar att förvärra problemet än mer. 

 

Varje brott som begås är ett stort svek mot brottsoffret. För att brottsoffer ska få riktig upprättelse ska inga fler skjutningar ske, därför måste satsningar göras på bland annat socialtjänstens brottsförebyggande arbete.

 

Men i Göteborg genomför till exempel Moderaterna massiva nedskärningar i socialtjänsten.  I Angered ska 50 tjänster bort. I verksamheter som hjälper människor ut i sysselsättning och som arbetar uppsökande för att förebygga att människor hamnar i utanförskap. Det kan aldrig vara rätt väg att gå om vi på allvar vill stoppa skjutningar och gängkriminalitet.

 

Vi menar att det behövs en annan politik. Här är Vänsterpartiets åtgärdslista för att stoppa kriminaliteten: 

 

Använd polistaktik som fungerar. Operation Mareld i Botkyrka, Södertäljemodellen och flera andra lokalt anpassade insatser måste användas i samtliga utsatta områden tillsammans med lokala sociala insatsgrupper.

Tillsätt en haverikommission om våldet med alla berörda aktörer och myndigheter. 

Det är unga, kränkta män som är inblandade i skjutningarna. Det behövs en åtgärdsplan för att komma åt detta enorma samhällsproblem. 

Inför ”Sluta skjutprojekt” i flera städer som framgångsrikt används i södra Sverige genom call-inmöten mellan gruppmedlemmar och polis, socialtjänst, kriminalvård och representanter från samhället som grupperna respekterar.

Krav på tydligare samverkan och samarbete mellan polis och kommuner med utsatta områden och uppdatera polisens medborgarlöften.

Utred ett nytt vittnesskyddsprogram så att fler vågar vittna och brott kan utredas och dömas.

För varje ny polis på fält ska en socialsekreterare anställas i kommunen.

Inför sociala insatsgrupper i varje socialtjänst och stoppa nedskärningarna i socialtjänsten. Ge socialtjänsten möjlighet att arbeta -förebyggande.

Storsatsa på avhopparverksamhet. 

Höj statusen på brottsförebyggande arbete i kommunerna och stärkt   Kriminalvårdens återfallsförebyggande åtgärder.

 

Vänsterpartiet vill ge alla barn en uppväxt som ger dem möjligheter till ett fullvärdigt liv. Vi arbetar för ett samhälle där ingen har anledning att se kriminalitet som en lösning. 

 

Det är det som kommer att krävas om vi ska stoppa skjutningarna. 

 

Maj Karlsson (V)

Socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Göteborg

 

Linda Westerlund Snecker (V)

Rättspolitisk talesperson