Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ändra köttnormen i Göteborgs Stad

Vegansk kost är en liten insats för den enskilde som kan ge ett stort genomslag, skriver Stina Svensson, Louise Thörnqvist och Angela Angelbratt.Foto: SHUTTERSTOCK
Stina Svensson (Fi), gruppledare i Göteborgs fullmäktige.Foto: PRESSBILD
Louise Thörnqvist (Fi), ledamot Park och naturnämnd.Foto: KAJSA SCHEDWIN
Alexandra Anglebratt (Fi), sakkunnig miljö och klimat.Foto: PRESSBILD

Politikerna i Göteborg bör gå före mot en hållbar omställning genom att inför vegansk norm vid möten, representation och evenemang. Dessutom behövs det införas avgiftsfri kollektivtrafik, bilfria dagar i innerstaden och stopp för fossilgas, skriver Feministiskt Initiativ i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Miljöförvaltningens rapport ”Fossilfritt Göteborg – Vad krävs?” anges 82 olika åtgärder för att Göteborg ska bli fossilfritt. En av åtgärderna är att stadens verksamheter ska gå över till att servera växtbaserad mat. Detta eftersom 75 procent av utsläppen från matkonsumtionen i Sverige kommer just från kött, ägg och mejeri. Tyvärr så har alliansstyret i Göteborg valt att inte genomföra denna rekommendation.

 

Det tycker vi i Feministiskt initiativ är synd. Vi inom politiken har chansen att genom politiska förslag och reformer för staden visa att detta är fullt möjligt. Feministiskt initiativ föreslår därför nu genom en motion i Göteborgs fullmäktige att staden inför en vegansk norm vid följande sammanhang:

 

Vid politiska möten inom staden, exempelvis nämnd- och styrelsemöten. 

Politiker bör vara delaktiga i att förändra normerna i samhället samt delta i förändringsarbetet. Vegansk kost är en liten insats för den enskilde som kan ge ett stort genomslag.

 

Vid stadens representation, exempelvis då stadens verksamheter har externa besök av kunder eller tjänstepersoner från andra kommuner. 

Inom staden sker i dagsläget en omfattande representation och att gå över till vegansk kost skulle minska utsläppen av växthusgaser väsentligt.

 

Vid evenemang som staden arrangerar, exempelvis då Göteborgs Stad ordnar frukostseminarier, medborgardialoger och evenemang.

 

Om staden serverar veganskt vid denna typ av aktiviteter så skickar det en viktig signal till invånare, samtidigt som många rent praktiskt kan få upp ögonen för vegansk kost.

 

I detta skede handlar det alltså inte om kommunens ordinarie verksamhet för invånare, som skolor och äldreboenden. Inte heller om vad privatpersoner äter. Utan just om stadens politiska nivå, där vi menar att det som staden själv bekostar och serverar som utgångspunkt skall vara veganskt.

 

Förändringar av vår livsstil behöver ske på alla nivåer, och i alla sammanhang. Den här åtgärden är relativt enkel att genomföra eftersom kompetensen finns och det inte kostar något ekonomiskt, samtidigt som den är förändrar normer och vanor. En liten åtgärd som kan leda till fler positiva förändringar framöver. När motionen är hanterad i nämnder och dags att besluta om i fullmäktige hoppas vi att den röstas igenom – om inte förändringen redan genomförts utifrån andra åtgärdsprogram staden antar.

 

Vidare vill Feministiskt initiativ tillsammans med våra rödgrönrosa partners att Göteborg ska påbörja arbetet med att genomföra alla de 82 rekommendationerna i Fossilfritt-rapporten. Vi har också andra klimatradikala förslag kring avgiftsfri kollektivtrafik, bilfria dagar i innerstaden, stopp för fossilgas etcetera som vi ser att det börjar samlas en allt större opinion kring i takt med medvetenheten om klimatkrisen.

 

Klimat- och miljö är en av vår tids viktigaste frågor. Människor drabbas olika beroende på kön och ekonomisk situation. Människor i ekonomisk utsatthet, kvinnor samt barn drabbas värst av klimatförändringarna. Vad vi gör i Göteborg är viktigt i ett globalt sammanhang. Vår del av världen konsumerar som om vi hade 4 jordklot, samtidigt som vi i Sverige inte drabbas lika hårt av konsekvenserna av klimatförändringar som andra delar av världen gör.

 

Att ställa om till en klimatsmart värld innefattar att börja minska vår konsumtion av animaliska produkter, och minska världens totala djurhållning. Att Göteborgs politiker serveras veganskt är en liten ändring, men en viktig start. Vi börjar i det lokala, och är en del av den klimatrörelse som påverkar hela planeten. Att rädda klimatet handlar om global rättvisa och solidaritet, och det är därför en viktig del inom en feministisk politik.

 

Stina Svensson (Fi)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige (Fi)

 

Louise Thörnqvist (Fi)

Ledamot Park och naturnämnd

 

Alexandra Anglebratt (Fi)

Sakkunnig miljö och klimat