Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambulansens problem kan inte organiseras bort

Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Foto: MARIE ULLNERT/VGR

För mig är det viktigt att vi så långt det är möjligt flyttar beslut och inflytande så långt ut i organisationen det går, skriver Peter Heie (C) i en replik till Heikki Heikki Klaavuniemi (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En samlad börs innehåller inte mer bara för man slår ihop fem som redan är tomma. Det är grundläggande matematik. Västra Götalandsregionen har en mycket välfungerande ambulansorganisation som i många stycken är en förlängning av Akutmottagningen. Ambulansen är i många stycken en rullande akut.

 

Regionrådet Heikki Klaavuniemi och Sverigedemokraterna visar tyvärr prov på att man inte litar på den organisation vi har i dag som är uppdelad per sjukhus. Jag kan inte låta bli att fundera på när nästa ide om att centralisera kommer? 

 

För mig är det viktigt att vi så långt det är möjligt flyttar beslut och inflytande så långt ut i organisationen det går. Inte minst med tanke på det tillitsbaserat ledarskap som vi skall sträva efter. Ambulansen ingår i en mängd olika sammanhang och detta ser mycket olika ut i våra sjukhusområden. 

 

Inom exempelvis Fyrbodals område är ambulansen en självklar del av Samverkande Sjukvård. Där region och kommun (både hemsjukvård och räddningstjänst) möts kring patienten i både akuta skeden och när det till exempel gäller att stötta i hemmet. Detta finns inte på samma sätt i övriga områden, som har löst det på andra sätt. Detta samarbete skulle givetvis äventyras av en gemensam organisation som kräver likriktning.

 

Vi kan med enkla medel skapa den effektivisering som Klaavuniemi och SD efterfrågar. Detta med hjälp av gemensamma riktlinjer utan att bryta viktiga kopplingar till sjukhusens akutverksamhet. Allt det som inte är patientnära som inköp, service och underhåll bör kunna samordnas på ett smart sätt för att dra stordriftsfördelar. 

 

Vad gäller underskott inom ambulansen är det en naturlig följd av att ersättningen inte förändrats i samma takt som ambulansens uppgifter, kompetens och utrustning. Vi når i dag inte upp till de av regionen uppsatta mål på inställelsetid och vården har koncentrerats, vilket innebär fler mil. Ambulansens problem kan inte organiseras bort.

 

Peter Heie (C)

Ordförande i NU-sjukvårdens styrelse i Västra Götalandsregionen